Strona 137 z 410 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147187237 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 361 do 1 370 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Max_im Zobacz posta
    Kuba
    To że inaczej oceniamy prawdopodobnie jednakowo działający AF w swoich puszkach nie oznacza czyjejś racji. Tylko inne oczekiwania wobec prawdopodobnie tej samej rzeczy.
    ale ja nie o tym pisałem. Tylko o tym, że spośród krytykujących 15% wie o czym mówi, 10% ma z tym jakieś doświadczenie osobiste, 5% widzi różnicę, 3% ma potrzebę jej wykorzystania, a 1% potrafi ją wykorzystać. Skrytykowanie producenta tej rangi, aparatu za duże pieniądze, polityki polegającej na chęci pomnażania pienędzy a nie rozdawaniu bonusów itd. stało się w internecie protezą intelektu, wiedzy oraz talentu. Nie trzeba pokazywać tu zdjęć, czy wykazywać się wiedzą lub pomocą. Wystarczy codziennie pisać w 5 wątkach to samo w kółko i jeszcze raz przez powiedzmy 10 miesięcy. Jaki to głupi C, a "jaki kretyn dał ceny" itd. I już jesteś osobistością i wszyscy cię znają.

Oczywiście są jeszcze wymienione procenty, których krytyka jest uzasadniona - pytanie czy ma sens w tej formie. Łatwiej kupić co innego i mieć spokój.

W CF szukałem takiej opcji i nie mogę znaleźć
    sorki nie doczytałem: ty zdaje się chcesz mieć wszystko w jednym przycisku - tak się nie da. W Cfn IV 1 3 ustawia blokadę w spuście ale af jest w AF-ON.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CmaBarowa Zobacz posta
    2. w starej piątce jak się było na ON to włączał się aparat bez kółka nastaw żeby je uruchomić przesuwało się dalej na kreskę a u mnie chodzi tak czy siak wiec zastanawiam się po co są te dwie opcje skoro działa tak samo?
    Sprawdź dobrze - zdecydowanie nie działa tak samo. W pozycji ON nie da się kółkiem wprowadzić korekty ekspozycji. W pozycji "na kresce" się da. I dokładnie tak samo działa w starej piątce.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    im wiecej piszecie o kiepskim AF tym lepiej mi wszystkie szkla trafiaja.
    Magia ...

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    24L mam dosc stare i na mki nie uzywalem go za czesto bo poprostu nie trafial w najbardziej oczywisitch scenach. na mkii WSZYSTKIE zdjecia, bez wzgledu na odleglosc, mam trafione. Ostanio pozyczylem 40d i co prawda ma szybszy AF ale celnocs lezy po stronie 5dmkii. Swoje pierwsze 50L sprzedalem bo nie bylemwlasnie zadowolony z trafialnosci AF. teraz mam mkii i druga sztuke i mam 100/100 trafionych z kazdej odleglosci. Co do servo to ronice vs mki czuc odrazu - jak obiekt sie nie porusza to szklo stoi w miejscu - w mki caly czas kluczyl powodujac znaczace nieostrosci.
    Ponoć w 5D AF działa dobrze, a narzekają tylko jacyś zboczeńcy i trolle... to jak to w końcu jest? :wink:

Pewnie jak wyjdzie 5D mkIII, to II też przestanie trafiać AF-em

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NicK Zobacz posta
    Magia ...

Ponoć w 5D AF działa dobrze, a narzekają tylko jacyś zboczeńcy i trolle... to jak to w końcu jest? :wink:
    opowiadam: jeśli masz chwilkę, aby w ciemnym pomieszczeniu ustawić modelce ostrośc na oczy, upewnić się, ze jest OK, i ewentualnie poprawić to trafia w punkt i super. Jeśli musisz nawet na bocznych przy F1.2 trafić w oczko na spacerze czy w domu przy ISO 1600 i 3200 na oczko z takim klamotem jak 85/1.2 to działa świetnie i powtarzalnie.

Ale kiedy próbujesz chwycić szalejące dziecko na 1.2 szkłem typu 85/1.2 z jego AFem lub zrobić na weselu fotki dynamicznego tańca w sytuacji gdzie nie widać punktów AFa w wizjerze bo jest tak ciemno, lub wykonać zdjęcia poklatkowe w servo na zawodach rowerowych obiektywem tele, to AF 5d2 jest niewystarczający do w pełni komfortowej pracy. Zdajesz się wtedy na małpią zręczność, znajomość puszki i szkła oraz nieco na przypadek. D3 czy D700 w takich chwilach wygrywają. Ale tylko w takich.

AF w 5D2 jest niezły. Niestety gorszy od konkurencji Nikona w podobnej cenie. Cóż 5D2, ma inne zalety, choć sam chciałbym mieć hybrydę.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

wystarczy rowniez podpiac szybsze szklo typu 70-200L albo 85usm 17-40i przwaga konkurencji niknie w oczach. Pozostaja tylko shutter lagi odczuwalnie dluzsze niz w d700, niestety. testowalem af d700 w boju i pisze jescze raz: jest lepiej, tyle ze nie az tak jak sie spodziewalem... boczne punkty nie sa (+) tak samo jak w 5dmkii....
    Co do magii... to pisze moje spostrzezenia uzytkowujac rownoczesnie mki i mkii na sporej ilosci elek....
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    jeśli masz chwilkę, aby w ciemnym pomieszczeniu ustawić modelce ostrośc na oczy, upewnić się, ze jest OK, i ewentualnie poprawić to trafia w punkt i super.
    Czy moge spytac, dlaczego w studio, gdzie obiekt nie jest tak ruchomy jak dziecko czy rowerzysta, a masz jak sam piszesz chwilke - nie uzywasz LV AF?
    Pozdrawiam!

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Czy moge spytac, dlaczego w studio, gdzie obiekt nie jest tak ruchomy jak dziecko czy rowerzysta, a masz jak sam piszesz chwilke - nie uzywasz LV AF?
    Nie fotografuję w studio. Raz w życiu mi się zdarzyło. Pisałem o świetle zastanym i wielkich ciemnościach. I daje rady. LV to na ptaki mi się przydaje - na statywie. Tryb zombie mi mało pasuje

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Skrytykowanie producenta tej rangi, aparatu za duże pieniądze, polityki polegającej na chęci pomnażania pienędzy a nie rozdawaniu bonusów itd. stało się w internecie protezą intelektu,
    Tu chciałbym dodać że firma canon istnieje po to żeby zarabiać. Jeżeli ktoś myśli inaczej to jest w błędzie. Zresztą inne firmy też. Tylko na reklamach mówi się "Jesteśmy po to żeby Ci ......" Polityka rozwoju produktu czy marketingu możne nam się nie podobać, ale do puki produkt się sprzedaje a firma ma zyski. Oznacza to że działania firmy są prawidłowe.

Ad nowej piątki Af jest jaki jest. Ale na pewno da się go używać. Ja puszkę kupiłem i zamierzam fotografować fotografować fotografować.
    I mimo moich krytycznych uwag cieszy mnie zabawa i fotografowanie.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

LV to na ptaki mi się przydaje - na statywie. Tryb zombie mi mało pasuje
    Ja uzywam jeszcze obu (wizjera i LV), ale w kontekscie calej tej dyskusji o AF, pamietajac rowniez o FF\BF - widze ze wizjer ma sens tylko w przypadku dynamicznych scen. LV zamiast 9, czy 15 punktow ma dostepna cala matryce, mozna powiekszyc 5x i 10x dla pewnosci, dokladnosc lepsza niz punktu krzyzowego, pokrycie 100%, nie dotyczy go zagadnienie FF/BF. No i nie ma znaczenia noszenie okularow.

Tesknie jeszcze czasami za odchylanym LCD (jakie ma SONY).
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Tylko o tym, że spośród krytykujących 15% wie o czym mówi, 10% ma z tym jakieś doświadczenie osobiste, 5% widzi różnicę, 3% ma potrzebę jej wykorzystania, a 1% potrafi ją wykorzystać.
    Statystyki są podobne jeśli chodzi o ludzi, którzy ten AF chwalą. Według moich obliczeń również nie więcej jak 15% wie o czym mówi. 10% ma doświadczenia w stylu "dużo lepiej niż w 350D którego poprzednio używałem". 5% widzi różnicę na korzyść 5D2 w porównaniu do 5D i nie przeszkadza im fakt, że producent aparatu w white papers potwierdził, że to jest ten sam układ co w poprzednim modelu. 3% twierdzi, że nie można się wypowiadać jak się nie widziało, a 1% twierdzi, że jest lepiej, bo to tak.

Strona 137 z 410 PierwszyPierwszy ... 3787127135136137138139147187237 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów