Strona 134 z 410 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Co do swietlowek to problem vanmurdera jest mi dobrze znany i juz nawet nie zwracam na niego uwagi - przyzwyczailem sie. Schodze z czasami ponizej 1/50 (jak mozna) i tak problem nie wystepuje. w moim tescie sa swaitelka halogenowe. Problem zauwazylem wczesniej jak pokazywalem w tym watku roznice w jakosci (ca glownie) na 50L. Tam zrzucilem na bledy w wb (bylo na auto) powtorzylo sie znowu wiec pisze. Dodam ponownie ze na podgladzie w ZB niewywolanych rawow (zreszta na lcd aparatu tez) zdjecia sie nie roznia. Podejrzewam wlasnie ACR dlatego prosze o sprawdzenie u siebie i podzielenie sie doswiadczeniem.
    a nie jest to kwestia firmware'u? canon wypuszczając 1.0.7 podmienił kolorystykę w sRaw'ach i wypuścił wtedy update dpp, może trzeba poczekać na update ACR'a?

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sleep Zobacz posta
    Martwi mnie inna sprawa - przy wykonaniu serii zdjęć (około 10) - zauważyłem że 50% ma inną kolorystykę - balans bieli się zapomniał?
    Seria to zdjęcia seryjne? Czy wykonane w tych samych warunkach w krótkich odstępach czasu? Robisz w JPGach czy w RAWach?
    Ja zawsze robiłem w RAWach, ale po przesiadce na 5II ponieważ nie bardzo miałem na czym oglądać nowe RAWy przestawiłem się na RAW+L. Zauważyłem że JPGi z 5 są niezłe. I nie wiem czy tak nie zostawię i jak JPG nie spodoba mi się to wywołam go jeszcze raz z RAWa

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sleep Zobacz posta
    Witam

Moje spostrzeżenia do nowej piątki.

Porównanie mam do 40D - krótko, nie ma co porównywać inna klasa sprzętu, ale na duży plus w 40 to oczywiście AF. Boczne w nowej 5 w trudnych warunkach (czyt. ciemności, (jak opisać ciemność, hmm powiedzmy 20% światła w skali 100%) nie dają rady.

Pozdro
    sleep - uprzedziłeś mnie
    Wczoraj robiłem ślub w USC. 2 puszki na szyi: jedna to 40D z 17-40 i lampą, druga 5DmII z 35 f1.4.

5DmII miał problem na bocznych punktach np.w takich warunkach. Fakt, że Pani była ruchliwa (i ostatecznie zdjęcie do kosza), ale warunki były moim zdaniem naprawdę dobre.

Nie wspomnę już o ciemniejszej i wściekle żółtej sali ślubów. Normalnie żenada. 40D radził sobie z każdym ujęciem, w 5D wielu nie zrobiłem, bo AF nie był w stanie złapać ostrości. Momentami żałuję, że nie kupiłem 1Ds mII - używany był w podobnej cenie.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Bywalec Awatar Rafał32
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Momentami żałuję, że nie kupiłem 1Ds mII - używany był w podobnej cenie.
    Na 5D mk2 jest duży popyt więc nie bedziesz miał problemu ze sprzedażą....
    Aparat Foto

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez furzyk Zobacz posta
    Przed chwilka zrobilem serie 20 zdjec na dworze i w kiepskim oswietleniu na f1.4 gdzie na iso 6400 mialem czasy ok 1/80s - jakims cudem prawie wszystko bylo w celu. Prawie bo procz 2 kadrow z domu.
    Po pierwsze to na dworze którego Króla byłeś (wybacz - nie mogłem się powstrzymać )
    Po drugie, to śmiem twierdzić, że przy czułości 6400 nie da się stwierdzić czy fotka jest trafiona w punkt czy nie - spada rozdzielczość, i punkty w płaszczyźnie ostrości są tak samo ostre jak te tuż obok, ale już poza nią...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

Panowie, ogarnijcie się. Dwudziestolatek was poucza. Czy naprawdę potrzbujecie się dowartościować jakimś testem, który zrobiony był na zasadzie 9-17 i mamy na to 3 dni. Macie ją w rękach,m dopieszczacie je i poznajecie i właśnie z tego forum takie szaraczki jak jak chcą się czegoś dowiedzieć o tej puszce od was. Jak widać puszka nie jest idealna, ale chyba wasze narzekanie to bardziej polska przypadłość niż rzeczywistość bo jednak podprogowo przekazujecie wiadomość, że z dobrym szkłem te 21Mpix nie jest kulą u nogi, ale naprawdę użytecznym narzędziem. Czekam więc na jakieś wasze mniejsze testy na akademiach, ślubach, weselach, plenerach (to najbardziej ), które są dużo bardziej wymierne niż na biegu z optycznych.

pozdrawiam nie kryjąc zazdrosnego spojrzenie kierowanego na stopkę udzielających się w wątku

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

5dmark II uzywam od niedawna i uzywam z tamronem 28-75 mm f/2.8. Akurat jest sezon studniowkowy wiec glownie na tych uroczystosciach go testowalem. AF faktycznie demonem szybkosci nie jest ale prawde mowiac jak do tej pory nie spotkalem sie z aparatem ktory byl idealny. Mialem troche nietrafionych strzalow ale przypuszczam ze jaki bym nie mial sprzet takie rzeczy sie zdarzaja.
    Canon FF

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Puszki jeszcze nie ma w pełnej dostępności więc trzeba czasu na opinie z placu boju. Oczywiście te są najwiarygodniejsze.
    Myślę ze po przesiadce ze starej 5 ludzie nie będą narzekać. Natomiast ci którzy przesiądą się z 40 będą mieli problem z AF. Przyzwyczajeni że wybierają miejsce ostrzenia naciskają spust do połowy i nic ich więcej nie obchodzi.

woyd

Robiąc następnym razem fotki spróbuj ostrzyć nie na oko tylko na miejsce bardziej kontrastowe np brzegi brwi lub brzegi oka. I powiedz czy ta strategia pomogła. O bocznych punktach raczej zapomnij w warunkach pospiechu

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

Max_im duzo masz racji w tym co piszesz, uzywam podobnej strategii i punktowego AF, wczeniej pracowalem na starej 5 wiec az takich problemow z AF nie zauwazam ... a moze juz sie przyzwyczailem i nauczylem sie z tym zyc
    Ostatnio edytowane przez arrow ; 07-02-2009 o 11:23
    Canon FF

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

A ja cały czas mam nadzieje że niedostępność tego aparatu związana jest z prowadzonymi
    pracami nad nim. I że pewnego pięknego poranka pojawi się na półkach sklepowych w wystarczających ilościach i z działającym poprawnie AF.
    A nawiasem mówiąc, przez całe lata utrudniali życie niezależnym producentom szkieł że teraz ich własne się nie wyrabiają.

Strona 134 z 410 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów