Seria to zdjęcia seryjne? Czy wykonane w tych samych warunkach w krótkich odstępach czasu? Robisz w JPGach czy w RAWach?
Ja zawsze robiłem w RAWach, ale po przesiadce na 5II ponieważ nie bardzo miałem na czym oglądać nowe RAWy przestawiłem się na RAW+L. Zauważyłem że JPGi z 5 są niezłe. I nie wiem czy tak nie zostawię i jak JPG nie spodoba mi się to wywołam go jeszcze raz z RAWa
sleep - uprzedziłeś mnie
Wczoraj robiłem ślub w USC. 2 puszki na szyi: jedna to 40D z 17-40 i lampą, druga 5DmII z 35 f1.4.
5DmII miał problem na bocznych punktach np.w takich warunkach. Fakt, że Pani była ruchliwa (i ostatecznie zdjęcie do kosza), ale warunki były moim zdaniem naprawdę dobre.
Nie wspomnę już o ciemniejszej i wściekle żółtej sali ślubów. Normalnie żenada. 40D radził sobie z każdym ujęciem, w 5D wielu nie zrobiłem, bo AF nie był w stanie złapać ostrości. Momentami żałuję, że nie kupiłem 1Ds mII - używany był w podobnej cenie.
Po pierwsze to na dworze którego Króla byłeś (wybacz - nie mogłem się powstrzymać)
Po drugie, to śmiem twierdzić, że przy czułości 6400 nie da się stwierdzić czy fotka jest trafiona w punkt czy nie - spada rozdzielczość, i punkty w płaszczyźnie ostrości są tak samo ostre jak te tuż obok, ale już poza nią...
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Panowie, ogarnijcie się. Dwudziestolatek was poucza. Czy naprawdę potrzbujecie się dowartościować jakimś testem, który zrobiony był na zasadzie 9-17 i mamy na to 3 dni. Macie ją w rękach,m dopieszczacie je i poznajecie i właśnie z tego forum takie szaraczki jak jak chcą się czegoś dowiedzieć o tej puszce od was. Jak widać puszka nie jest idealna, ale chyba wasze narzekanie to bardziej polska przypadłość niż rzeczywistość bo jednak podprogowo przekazujecie wiadomość, że z dobrym szkłem te 21Mpix nie jest kulą u nogi, ale naprawdę użytecznym narzędziem. Czekam więc na jakieś wasze mniejsze testy na akademiach, ślubach, weselach, plenerach (to najbardziej), które są dużo bardziej wymierne niż na biegu z optycznych.
pozdrawiam nie kryjąc zazdrosnego spojrzenie kierowanego na stopkę udzielających się w wątku
5dmark II uzywam od niedawna i uzywam z tamronem 28-75 mm f/2.8. Akurat jest sezon studniowkowy wiec glownie na tych uroczystosciach go testowalem. AF faktycznie demonem szybkosci nie jest ale prawde mowiac jak do tej pory nie spotkalem sie z aparatem ktory byl idealny. Mialem troche nietrafionych strzalow ale przypuszczam ze jaki bym nie mial sprzet takie rzeczy sie zdarzaja.
Canon FF
Puszki jeszcze nie ma w pełnej dostępności więc trzeba czasu na opinie z placu boju. Oczywiście te są najwiarygodniejsze.
Myślę ze po przesiadce ze starej 5 ludzie nie będą narzekać. Natomiast ci którzy przesiądą się z 40 będą mieli problem z AF. Przyzwyczajeni że wybierają miejsce ostrzenia naciskają spust do połowy i nic ich więcej nie obchodzi.
woyd
Robiąc następnym razem fotki spróbuj ostrzyć nie na oko tylko na miejsce bardziej kontrastowe np brzegi brwi lub brzegi oka. I powiedz czy ta strategia pomogła. O bocznych punktach raczej zapomnij w warunkach pospiechu
Max_im duzo masz racji w tym co piszesz, uzywam podobnej strategiii punktowego AF, wczeniej pracowalem na starej 5 wiec az takich problemow z AF nie zauwazam ... a moze juz sie przyzwyczailem i nauczylem sie z tym zyc
![]()
Ostatnio edytowane przez arrow ; 07-02-2009 o 11:23
Canon FF
A ja cały czas mam nadzieje że niedostępność tego aparatu związana jest z prowadzonymi
pracami nad nim. I że pewnego pięknego poranka pojawi się na półkach sklepowych w wystarczających ilościach i z działającym poprawnie AF.
A nawiasem mówiąc, przez całe lata utrudniali życie niezależnym producentom szkieł że teraz ich własne się nie wyrabiają.