Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

no coz chyba juz tak zostanie moze w mk 3 bedzie lepszy AF podoba sytuacja byla w samsungu gx10 gdy chodzilo o kalibracje obiektywu z pozycji menu jak chciales to musiales doplacic do nowego body gx20, pobozne zyczenie aktualizacji firmware o ta funkcje rozbily sie o sciane obojetnosci firmy, przypuszczam ze w przypadku canona bedzie podobnie
    Canon FF

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Stwierdzenie, że w 1000D jest lepszy AF jest co najmniej dziwne. Jakoś mi się w to nie chce wierzyć. Wskazywałoby to, że ten AF jest znacznie gorszy niż w starej piątce co jest wątpliwe. Musieli coś mieć nie tak z puszką. Zresztą są przecież na forum użytkownicy nowej piątki i aż takich narzekań na AF to ja w tym wątku nie widziałem.

Początki nałogu

Domyślnie

"A co z ciągłym AF, czyli z AI Servo? Mimo, że prędkość trybu seryjnego jest mała, to i tak autofokus nie nadąża za obiektem i zdjęcia w serii są nieostre. Błędy potęguje dodatkowo niecelny autofokus przy otwartej przysłonie. W efekcie skuteczność trybu ciągłego AF można by ocenić na 10-20%. "

Trudno się z tym zgodzić. Mam sample ze stoku z 70-200 także z TC1.4, dziura prawie pełna i całe serie trafionych zdjęć, nawet takich gdzie sam się zdziwiłem, że celne

Jechanie na AF jest natomiast dobre i chętnie widziałbym we wszystkich testach tak wyraźne wytykanie rozmieszczenia punktów czy ich krzyżowości. Może będzie kłopotliwe dla Canona dać w MKIII ten sam AF
    A optyczne mają alibi, żeby ciągle sobie 5 do testów nie sprawić...

P.S. jakbym tego sprzętu nie miał, to pewnie też bym sobie szukał uzasadnienia, dlaczego go teraz nie kupić, więc proszę sobie nie przeszkadzać z narzekaniem. Dla mnie sprzęt jest super. Ma ograniczenia jak miała klasyczna 5. Jednak na koniec patrze na foty i 8)8)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bmfcker Zobacz posta
    jakbym tego sprzętu nie miał, to pewnie też bym sobie szukał uzasadnienia, dlaczego go teraz nie kupić, więc proszę sobie nie przeszkadzać z narzekaniem. Dla mnie sprzęt jest super. Ma ograniczenia jak miała klasyczna 5. Jednak na koniec patrze na foty i 8)8)
    Mnie się zawsze wydawało że należy mieć uzasadnienie do tego żeby kupić a nie żeby nie kupić . A nie widzę powodu żeby zamieniać 5D na 5D2 bo jak patrzę na foty starego 5D to 8)8)

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Mnie się zawsze wydawało że należy mieć uzasadnienie do tego żeby kupić a nie żeby nie kupić . A nie widzę powodu żeby zamieniać 5D na 5D2 bo jak patrzę na foty starego 5D to 8)8)
    Ja właśnie dlatego wracam po okresie kombinacji z cropem do starej poczciwej 5D
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu

Domyślnie

Szkoda czasu na szukanie uzasadnień czy wyjść na imprezę, poznać następną dziewczyną czy kupić nowy aparat. Ja też jestem po 30 i trapią mnie zgoła inne dylematy. Ale jak masz czas, to warto pomyśleć jeszcze trochę, niedługo pewnie będziemy cieszyć się MarkIII, to akurat będziesz procesowo dojrzewał do kupna mojego starego MarkaII

W takim razie podnoszę ranking 5D2 na

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

... A nie widzę powodu żeby zamieniać 5D na 5D2 bo jak patrzę na foty starego 5D to 8)8)
    To na pewno racja, nie miałem 5D ale robiłem nim parę zdjęć i zamiana nie ma specjalnego sensu. Sam przesiadałem się ze starego 20D i to ma sens, a i filmy są mi potrzebne ... w kwestii testów sprzętu na sieci lepiej polegać na opiniach 30 użytkowników niż na testach jakiś firm czy portali bo za dużo tam lobbingu
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Coś już napisał

Domyślnie

ARROW jak u Ciebie w 5d mk2 działa AF z 24-105 ?? bo po teście optyczne.pl troche mi w głowie namieszali

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maik30d Zobacz posta
    ARROW jak u Ciebie w 5d mk2 działa AF z 24-105 ?? bo po teście optyczne.pl troche mi w głowie namieszali
    Co prawda to nie ja zostałem wywołany do tablicy, ale stwierdzam, że moim zdaniem:
    w 5D zdjęcia z 24-105 wychodziły trochę "plastikowo", jak to kiedys określił bodajże Banan82 - "takie kompaktowe", natomiast fotki z 24-70 mnie powalały na kolana (w sensie pozytywnym :-D) i do dzis tak jest.
    Natomiast po podpięciu 24-105 do mojej 5Dmk2 to szkło ożyło. Pod względem obrazowania jest super, a AF trafia w najciemniejszych, oświetlonych świeczkami pomieszczeniach
    Z kolei 24-70 zgubiło trochę swojego "czaru". Nie zupełnie, ale jednak...

A propos testu na optycznych: mając kilka różnych szkieł zauważyłem, że wszystkie te, które były skalibrowane "tak sobie", na szybko, zachowywały się czasem na dużych dziurach nieobliczalnie. Też się wściekałem na AF w puszce, ale kiedy poświęciłem im więcej czasu i skalibrowałem (wg absolutnie nic nie mówiącej skali ) je dokładniej, to AF zaczął się mniej wygłupiać. Oczywiście, że AF się czasem gubi, tak jak to było w starej piątce i jest (i będzie) w innych aparatach świata....nie ma rzeczy idealnych (za wyjątkiem kuli )
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 06-02-2009 o 20:23

Coś już napisał

Domyślnie

ARN i reszta chłopaków, którzy testowali ten AF - wielkie dzięki teraz kamień spadł mi z serca. Ponieważ zastanawiam się na kupnem 5d mk2, ale gdzieś w sierpniu jak stanieje a co sądzicie o takim porównaniu
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand3)/Nikon
    wychodzi na to że D3X jest NAJ pod każdym względem (czasem te testy wyglądają jak przekupione)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów