------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Właśnie doznałem olśnienia dlaczego moja czterdziestka jakby trochę za bardzo szumiała w cieniach .
szybkei pytanie co do regulacji AF
http://canon-board.info/showthread.php?t=43251
tez wystepuje ten problem(samo rozregulowujace sie szkla ?)
Z 40D nie mam takich problemow,ale nie usmiecha mi sie po zakupie 5dmk2 kaliborwac sobie af przed kazda sesja.
Witam,
mam pytanie dotyczące pracy nowej 5tki z L-ką 70-200/2,8, chodzi mi oczywiście o jakośc obrazu. Czy ten obiektyw nie jest "za słaby" dla 5dmkii? Mam na myśli jego rozdzielczość w stosunku do możliwości ogromnej matrycy w nowym korpusie.
Przy ewentualnej przesiadce muszę brać pod uwagę jego wymagania co do szkieł, nie widzi mi się jakoś konieczność jednoczesnej wymiany części obiektywów - jakość obrazu bardzo się dla mnie liczy. Ważne są dla mnie doświadczenia praktyczne, dlatego z góry dzięki za opinie osób, które miały możliwość sprawdzenia tego tendemu.
Pozdrawiam
Nie mam nowej piątki, ale jeśli mogę porównać wymienione szkło (na starej pątce) do innych L-ek to powiem że jest to najlepszy zoom jaki posiadam a jego rozdzielczość jako jedynego zooma można porównywać do podstawowych stałek takich jak 100/2,8 czy 50/1,4. Pozostałe zoomy takie jak 24-70 czy 17-40 nie mają już tych parametrów. 70-200 /2,8 (bez IS-a) w moim przypadku to naprawdę wyjątkowe szkło.
Ostatnio edytowane przez bj5 ; 30-01-2009 o 07:11
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
bartf
U mnie sprawuje się świetnie taki zestaw
Ciekawa robi się jego waga przy dłuższym fotografowaniu
Odnośnie obiektywów to nie mają takiego parametru jak rozdzielczość
Obiektyw to zespół soczewek zamkniętych w obudowie
Soczewka to element przepuszczający światło w sposób analogowy
czyli mogący naświetlić dowolną liczbę pikseli na danej powierzchni. Limitem jest obszar naświetlania. Dlatego są obiektywy EF i EFS.
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
To pokaż mi zalecenia producenta ograniczające stosowanie
Porozmawiaj też z fizykiem
I dla pewności pokaż fotkę którą ograniczył obiektyw nie mogąc naświetlić wszystkich pikseli
Zauważ że obiektywy te były z powodzeniem stosowane na analogach
PS.
Nie słyszałem żeby tego typu problemy występowały w EOS-1Ds Mark III
a sony ma jeszcze większej rozdzielczości matrycę
Ostatnio edytowane przez Max_im ; 30-01-2009 o 10:17