Strona 121 z 410 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Pewnie w zoomie lustro trze o dupkę szkła
    Na szczęście nie ;-)

Ale różnica jest i jest dość łatwa do wytłumaczenia. Jeśli ktokolwiek miał kiedykolwiek coś wspólnego z akustyką (może akustyk ;-) ) to będzie wiedział skąd różnica. Po prostu 24-105 ma z tyłu otwór do środka obiektywu co zwiększa objętość "pudła" rezonansowego. Obiektywy które kończą się szczelnie soczewką zmniejszają tą objętość rezonansową i stąd dźwięk kłapnięcia jest inny.

Domyślnie

Jeszcze nie nabyłem tego sprzętu. Cykam dalej na starej piątce, ale jednym z atutów przesiadki jest możliwość sterowania lampą z pozycji aparatu. Właśnie weruję zassaną instrukcję i szukam opcji transmitera i nie widzę. Dam sobie rękę uciąć że w długich dyskusjach o nowej piątce jeszcze w starym wątku, było pisane że aparat posiada funkcję transmitera, a tu w instrukcji nie mogę znaleść. Czy użytkownicy mogą napisać tz potwierdzić lub zaprzeczyć że takowa funkcja tu jest?
    Pozdrówka

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Nie ma transmitera. Sterujesz lampą podpiętą na sankach lub kablu E-TTL. Tak samo jest w 40D i 50D.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bj5 Zobacz posta
    Jeszcze nie nabyłem tego sprzętu. Cykam dalej na starej piątce, ale jednym z atutów przesiadki jest możliwość sterowania lampą z pozycji aparatu. Właśnie weruję zassaną instrukcję i szukam opcji transmitera i nie widzę. Dam sobie rękę uciąć że w długich dyskusjach o nowej piątce jeszcze w starym wątku, było pisane że aparat posiada funkcję transmitera, a tu w instrukcji nie mogę znaleść. Czy użytkownicy mogą napisać tz potwierdzić lub zaprzeczyć że takowa funkcja tu jest?
    Pozdrówka
    Aparat niestety sam z sienie nie posiada takiej funkcji. Transmiter trzeba dokupić oddzielnie, lub zastosować ten w 580EX II (nie wiem czy inne modele lamp posiadają transmiter?).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Aparat niestety sam z sienie nie posiada takiej funkcji. Transmiter trzeba dokupić oddzielnie, lub zastosować ten w 580EX II (nie wiem czy inne modele lamp posiadają transmiter?).
    Tylko 580EXII Czasem dopalam z dwóch stron a kabelek to bardzo niewygodna rzecz. Liczyłem na tranmiterka. Szkoda
    Pozdrówka

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

To chyba w jakiejś plotce przed premierą było o tym wbudowanym transmiterze.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    To chyba w jakiejś plotce przed premierą było o tym wbudowanym transmiterze.
    Pewnie, że było, ja pamiętam...
    O transmiterze danych przez wifi, takie coś na kształt batterypacka, dołączane od spodu.
    Jarek

Domyślnie

Nie chcę sięgać do tego sławetnego wątku ale z pewnością takie informację tam się pojawiały. Brak transmitera to dla mnie jest wyliczalna wada, liczy ok 700 zł albo kolejna lampa. Pewnie nie zaszkodzi ale jednak kosztuje :/

Domyślnie

To mam jeszcze jedno pytanko z pozycji instrukcji obsługi. Występuje w MK2 funkcja "Priorytet jasnych partii obrazu". Z opisu wynika że soft potrafi wyodrębnić piksele do rejestrowania ciemnych obszarów przy jednoczesnym pozostawieniu innych pikseli do rejestrowania świateł. Taki autopixelownik. Namiastka DRI teraz pytanie: jeśli mamy rawa zapisanego z funkcją Priorytet jasnych partii obrazu to kręcą pierwszym suwakiem, podnosząc ekspozycję o np 2 działki, podnosimy równo wszystkie piksele? i te z iso 100 jak i 3200? Przy wyższych iso zakres EV jest inny niż przy niskich bardziej powiedziałbym płaski, więc czy reakcja na suwak jest proporcjonalna do szystkich pikseli przy Priorytecie jasnych partii obrazu? czy też nie
    Pozdrówka

Domyślnie

to ja mam pytanie w temacie bj5: wiemy, ze wlaczenie priorytetu jasnych partii obrazu rozjasnia cienie. Ale robi to albo w jpgu albo w rawie pod warunkiem, ze sie go wywola w canonowskim DPP. Czy w takim razie jesli wywolam rawa w ACR to podobny efekt osiagne przesuwajac w prawo suwak FILL LIGHT ??
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Strona 121 z 410 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów