Coś masz chyba nie tak z PC. Sama konwersja w C1 jest dość szybka.
Coś masz chyba nie tak z PC. Sama konwersja w C1 jest dość szybka.
Mam jeszcze na dysku wersję 3.7.7.
Przez 10 minut z plikiem z nowego 4.6 nie jestem w stanie tak ustawić pliku, jak w 3.7.7 dwoma ruchami myszki. Nie ma tylu detali, nie jest tak ostro, kolory są gorsze. Niestety nie aktualizują wersji 3.7 i nie ma możliwości obsługi nowych aparatów. W ACR wcale nie było lepiej.
Może czas blaszaka wymienić? Ja w zasadzie mam prawie 2letni komputer, ale te 12-13s. obróbki jednego 30mb pliku z 5II, to już chyba żadna przesada?
Na spokojnie przepatrz konfigurację, może masz gdzieś jakieś wąskie gardło.
Jarek
W podanym watku sa rozbieznie opinie.
Sam nie mialem wczesniej 5D. Wiem, jak rozna kolorystyke mozna uzyskac z jednego RAW'a w Lightroom bawiac sie profilami (Camera Calibration). Wiem, ze ludzie zmieniali wartosci na suwakach rowniez dla 5D, wiec jakakolwiek opinia na temat kolorystyki, zalezy jak wywolane zdjecie ktos ocenia. JPG z puszki? RAW z DPP? RAW z Lightroom? Jesli Lightroom, to ktory z kilku profili? Adobe Standard? Camera Neutral? Camera Faithfull? Camera Standard? Czy suwaki sa wyzerowane, czy zmienione jak dla starego 5D? Itd.
PS: Na pytanie, czego uzywamy do obrobki RAW z 5D II - ja DPP i Lightroom. Zadnych problemow z wydajnoscia.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 24-01-2009 o 14:18
Pozdrawiam!
Ponieważ mam obydwie piątki sprawdziłem sobie czy rzeczywiście jest jakaś różnica w kolorystyce bo na pierwszy rzut oka też wydawało mi się, że zdjęcia z 5d2 są trochę inne. Zrobiłem dwa zdjęcia z takimi samymi ustawieniami i z takim samym balansem bieli ustawionym ręcznie w Kelvinach. Otworzyłem obydwa zdjęcia w ACR i okazało się że ACR inaczej interpretuje ustawienia WB z obydwu korpusów - dla 5d i 5d2 pokazuje odmienne wartości. Zdjęcie z 5d2 było troszeczkę inne - takie bardziej różowo-magentowe. Ale po ustawieniu suwaków WB w rawie z 5d2 do takich wartości jakie są w rawie z 5d zdjęcia zrobiły się kolorystycznie identyczne. Być może jakieś różnice są ale ja ich nie widzę. Nie wiem jak w innych rawowołarkach bo nie używam :-).
Wydaje mi sie, ze idalnie byloby porownywac oba RAW'y w DPP. Sam wole oczywiscie LR. Niestety porownujac w LR (lub ACR, ten sam engine) - w jakims sensie - porownujemy algorytmy i profile stworzone przez Adobe - jako ICH interpretacja RAW'ow. A te moga byc rozne dla 5D i dla 5D II.
Czy tez tak masz, ze obraz otworzony w DPP i w LR\ACR wyglada inaczej? Ten w DPP ma w skrocie mowiac wiecej czerwieni. Wiem, ze w przypadku 5D - Janusz Body podal swoje zalecenia zmiany profili dla swiatla dzienneo i sztucznego. Pewnie podobnie przydaloby sie to "wyliczyc" dla 5D II.
Cytat: http://canon-board.info/search.php?searchid=3521051
Pozdrawiam!
A najprościej załadować sobie profile kolorów dla 5D do ACR.
Przy oświetleniu sztucznym najczęściej wywołuję na profilu 5D Mk1 neutral, własnie w celu zniwelowania zbytniej nuty magenty, w dziennym kolory z profilu Adobe 5d2 bardziej mi się podobają, choć stosuję tez inne od canona przeznaczone dla 5d2. Przy okazji - mam też profile nikona D3 i D700 i od razu widać skąd Canon jest tak lubiany za kolorystykę.
oba wolałeś na "5d NEUTRAL"
czy jeden na "5d2 NEUTRAL" a drugi na "5D NEUTRAL" ?
Niestety pokasowałem już pliki z 5D ale z tego co sobie przypominam zastosowanie tego samego profilu dawało mi identyczne wyniki, również jeśli chodzi o temperaturę jeśli foty były robione w tych samych warunkach.
Z tym nie zgadzam się zupełnie. Profile są inne i to doskonale widać. Oczywiście może na jednym zdjęciu wyglądać bardzo podobnie, na zdjęciach innych - a mam takich sporo w sztucznym świetle - różnica kolorystyczna jest wyraźnie widoczna. ACR woła 5D ciemniej niż 5D2 i tu się zgadzam.