Strona 115 z 410 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125165215 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 141 do 1 150 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Coś masz chyba nie tak z PC. Sama konwersja w C1 jest dość szybka.

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    Czy możesz to rozwinąć ?? IMHO działa całkiem sprawnie.
    RAW-y z MKII troche ważą, a jak C1 już "zakeszuje" katalog z Raw-ami to jest wyśmienicie
    Mam jeszcze na dysku wersję 3.7.7.
    Przez 10 minut z plikiem z nowego 4.6 nie jestem w stanie tak ustawić pliku, jak w 3.7.7 dwoma ruchami myszki. Nie ma tylu detali, nie jest tak ostro, kolory są gorsze. Niestety nie aktualizują wersji 3.7 i nie ma możliwości obsługi nowych aparatów. W ACR wcale nie było lepiej.

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Mówię o samym procesie zapisywania do JPG....w ACR czy LR dużo szybciej to idzie.Tak jak RAW z 40D ładnie,sprawnie zapisywał tak z 50D i 5D to dramat jak dla mnie.Rozumiem,więcej info do ''przemielenia'' za sprawą ilości pixeli ale żeby aż tak?
    Może czas blaszaka wymienić? Ja w zasadzie mam prawie 2letni komputer, ale te 12-13s. obróbki jednego 30mb pliku z 5II, to już chyba żadna przesada?
    Na spokojnie przepatrz konfigurację, może masz gdzieś jakieś wąskie gardło.
    Jarek

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Kolejna opinia, że jednak Canon zepsuł kolorystykę w porównaniu do starego 5D:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=30773084
    W podanym watku sa rozbieznie opinie.

Sam nie mialem wczesniej 5D. Wiem, jak rozna kolorystyke mozna uzyskac z jednego RAW'a w Lightroom bawiac sie profilami (Camera Calibration). Wiem, ze ludzie zmieniali wartosci na suwakach rowniez dla 5D, wiec jakakolwiek opinia na temat kolorystyki, zalezy jak wywolane zdjecie ktos ocenia. JPG z puszki? RAW z DPP? RAW z Lightroom? Jesli Lightroom, to ktory z kilku profili? Adobe Standard? Camera Neutral? Camera Faithfull? Camera Standard? Czy suwaki sa wyzerowane, czy zmienione jak dla starego 5D? Itd.

PS: Na pytanie, czego uzywamy do obrobki RAW z 5D II - ja DPP i Lightroom. Zadnych problemow z wydajnoscia.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 24-01-2009 o 14:18
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ponieważ mam obydwie piątki sprawdziłem sobie czy rzeczywiście jest jakaś różnica w kolorystyce bo na pierwszy rzut oka też wydawało mi się, że zdjęcia z 5d2 są trochę inne. Zrobiłem dwa zdjęcia z takimi samymi ustawieniami i z takim samym balansem bieli ustawionym ręcznie w Kelvinach. Otworzyłem obydwa zdjęcia w ACR i okazało się że ACR inaczej interpretuje ustawienia WB z obydwu korpusów - dla 5d i 5d2 pokazuje odmienne wartości. Zdjęcie z 5d2 było troszeczkę inne - takie bardziej różowo-magentowe. Ale po ustawieniu suwaków WB w rawie z 5d2 do takich wartości jakie są w rawie z 5d zdjęcia zrobiły się kolorystycznie identyczne. Być może jakieś różnice są ale ja ich nie widzę. Nie wiem jak w innych rawowołarkach bo nie używam :-).

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wydaje mi sie, ze idalnie byloby porownywac oba RAW'y w DPP. Sam wole oczywiscie LR. Niestety porownujac w LR (lub ACR, ten sam engine) - w jakims sensie - porownujemy algorytmy i profile stworzone przez Adobe - jako ICH interpretacja RAW'ow. A te moga byc rozne dla 5D i dla 5D II.

Czy tez tak masz, ze obraz otworzony w DPP i w LR\ACR wyglada inaczej? Ten w DPP ma w skrocie mowiac wiecej czerwieni. Wiem, ze w przypadku 5D - Janusz Body podal swoje zalecenia zmiany profili dla swiatla dzienneo i sztucznego. Pewnie podobnie przydaloby sie to "wyliczyc" dla 5D II.

Cytat: http://canon-board.info/search.php?searchid=3521051

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Podstawy korekty – balans bieli.
    Moje 5D po dość dokładnym skalibrowaniu na próbie kilkudziesięciu zdjęć w świetle dziennym i sztucznym dało takie wartości ustawień w Camera RAW ( Podane dla dzienne / sztuczne oświetlenie)

Color Temp = 5200 / 3500
    Tint = 6 / 34
    Exposure = -0.3 / -0.5
    Shadows = 1.0 / 0.0
    Brightness = 58/ 72
    Contrast = 6 / -20
    Saturation = 0 / 0

i w zakładce Calibration:

Shadow Tint = -1 / 1
    Red Hue = -16 / -9
    Red Saturation = 22 / 62
    Green Hue = -7 / 31
    Green Saturation. = 1 / 11
    Blue Hue = 6 / -5
    Blue Saturation = 17 / -4
    Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c3po Zobacz posta
    Zdjęcie z 5d2 było troszeczkę inne - takie bardziej różowo-magentowe. Ale po ustawieniu suwaków WB w rawie z 5d2 do takich wartości jakie są w rawie z 5d zdjęcia zrobiły się kolorystycznie identyczne.
    A najprościej załadować sobie profile kolorów dla 5D do ACR.
    Przy oświetleniu sztucznym najczęściej wywołuję na profilu 5D Mk1 neutral, własnie w celu zniwelowania zbytniej nuty magenty, w dziennym kolory z profilu Adobe 5d2 bardziej mi się podobają, choć stosuję tez inne od canona przeznaczone dla 5d2. Przy okazji - mam też profile nikona D3 i D700 i od razu widać skąd Canon jest tak lubiany za kolorystykę.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    A najprościej załadować sobie profile kolorów dla 5D do ACR.
    Przy oświetleniu sztucznym najczęściej wywołuję na profilu 5D Mk1 neutral, własnie w celu zniwelowania zbytniej nuty magenty, w dziennym kolory z profilu Adobe 5d2 bardziej mi się podobają, choć stosuję tez inne od canona przeznaczone dla 5d2. Przy okazji - mam też profile nikona D3 i D700 i od razu widać skąd Canon jest tak lubiany za kolorystykę.
    Wywoływałem dla obydwu na profilu neutral. Nie chodziło mi o profile tylko o to, że ACR inaczej interpretuje "te same" ustawienia WB z dwóch korpusów.
    Ostatnio edytowane przez c3po ; 24-01-2009 o 17:53

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez c3po Zobacz posta
    Wywoływałem dla obydwu na profilu neutral. Nie chodziło mi o profile tylko o to, że ACR inaczej interpretuje "te same" ustawienia WB z dwóch korpusów.
    oba wolałeś na "5d NEUTRAL"
    czy jeden na "5d2 NEUTRAL" a drugi na "5D NEUTRAL" ?

Niestety pokasowałem już pliki z 5D ale z tego co sobie przypominam zastosowanie tego samego profilu dawało mi identyczne wyniki, również jeśli chodzi o temperaturę jeśli foty były robione w tych samych warunkach.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    oba wolałeś na "5d NEUTRAL"
    czy jeden na "5d2 NEUTRAL" a drugi na "5D NEUTRAL" ?
    5D na profilu 5d a 5d2 na profilu 5d2.
    Sprawdzałem i podmiana przy 5d2 profilu na profil z 5d powoduje tylko że zdjęcie jest odrobinę ciemniejsze. Bez wpływu na kolory.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tym nie zgadzam się zupełnie. Profile są inne i to doskonale widać. Oczywiście może na jednym zdjęciu wyglądać bardzo podobnie, na zdjęciach innych - a mam takich sporo w sztucznym świetle - różnica kolorystyczna jest wyraźnie widoczna. ACR woła 5D ciemniej niż 5D2 i tu się zgadzam.

Strona 115 z 410 PierwszyPierwszy ... 1565105113114115116117125165215 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów