Strona 82 z 410 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Też miałem podobne wrażenia kolorystyczne. Ale to już chyba zależy od gustu Cichego i kalibracji jego monitora. W zasadzie wystarczy suwakiem od temperatury barwowej pojechać w prawo i będzie zdecydowanie lepiej. Na pewno nie ma co na podstawie tego wymyślać teorii na temat kolorystyki jakiejś puszki.
    Daleki jestem od tego - nie miałem sprzętu w ręce i ani jednego raw'a przez siebie zrobionego nie wywoływałem!
    Natomiast, jeśli te fotki miały pokazać 'genialność', 'magię' czy też 'miodność' kolorków z tej puszki, to jak dla mnie, nie pokazały. Nawiasem mówiąc 40D daje mi podobne zafarby na auto WB, z którymi potem zwykle walczę w raw'ach, żeby je kolorystycznie zgrać z tymi z 5d
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Piszesz, ze 90% fot robisz na manualu. I bardzo dobrze jesli uwazasz, ze jest to dla Ciebie najwygodniejszy sposob. Mam tylko nadzieje, ze nie sadzisz, ze ten tryb fotografowania w jakis sposob nobilituje Twoje zdjecia i ze sa np. bardziej "ahtystyczne" niz te zrobione w trybie np. preselekcji przyslony.
    A Ty znowu guza szukasz

Jaki to manual, jak ktoś dobiera trzy parametry (iso/czas/przysłona) a korzysta z automatyki błysku flasha? Bo korekcja na lampie też przecież jest "od jakiejś wartości".
    Czyli my panie wszyscy uzależnieni od tych komputerów.

Tak przy okazji, w ubiegłym roku ktoś chciał, żebym mu przestrzelił 2x12/120 w kwadracie. Dwie rolki zrobiłem kilka dni wcześniej w ramach przypomnienia, tak te ekraniki odmóżdżają. A wołanie i tak zleciłem w zakładzie, bo zwyczajnie się bałem, że dam ciała.

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Natomiast, jeśli te fotki miały pokazać 'genialność', 'magię' czy też 'miodność' kolorków z tej puszki, to jak dla mnie, nie pokazały. Nawiasem mówiąc 40D daje mi podobne zafarby na auto WB, z którymi potem zwykle walczę w raw'ach, żeby je kolorystycznie zgrać z tymi z 5d
    Ja jak zmieniam puszkę na coś nieznanego (typu właśnie 5II), to zawsze staram się opanować ją kolorystycznie w wolnej chwili. Pamiętam, że pierwsze 5tki czy 1mkIII uczłowieczałem jakoś w styczniu, dobierając mozolnie konwerter RAW, do tego profile/kalibracje i wszystko na stałe konserwując ghostem, żeby mi się nic przez cały sezon nie pozajączkowało. Ani to proste, ani przyjemne, ale zrobić trzeba.
    Właśnie niedługo będę sięgał ghosta na nowy sezon :-D

A wracając do zdjęć z pokazu, to jednak mam wrażenie, że bardziej chodziło o pokazanie atmosfery czy świateł, niż możliwości nowej zabawki. A już na pewno nie da się tego zrobić w 600 punktach po dłuższym boku prezentacji flashowej. Bo w to, że Cichy zdaje sobie z tego sprawę wierzę bez problemu.
    Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 12-01-2009 o 16:08
    Jarek

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A Ty znowu guza szukasz

Jaki to manual, jak ktoś dobiera trzy parametry (iso/czas/przysłona) a korzysta z automatyki błysku flasha? Bo korekcja na lampie też przecież jest "od jakiejś wartości".
    Czyli my panie wszyscy uzależnieni od tych komputerów.

Tak przy okazji, w ubiegłym roku ktoś chciał, żebym mu przestrzelił 2x12/120 w kwadracie. Dwie rolki zrobiłem kilka dni wcześniej w ramach przypomnienia, tak te ekraniki odmóżdżają. A wołanie i tak zleciłem w zakładzie, bo zwyczajnie się bałem, że dam ciała.
    Ja to ostatnio przerabiałem z 6x6 i Psixem Jako światłomierz służył mi histogram z 5d

Maciek Toliński

Perf
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Co Ty opowiadasz, analogowa jest zdecydowanie prostsza, robisz fotki (nie babrzesz się przy tym w profile, ocenę ostości na LCD, histogramy, itp.), potem oddajesz film do labu, tam ci pan ślicznie wysztko wypoziomuje, wywoła i masz gotowe fotki do albumu. W cyfrze po zrobieniu fotek, siedzisz potem tydzień nad softem i zastnawiasz się czy suwak lekką w tą czy może nie
    Brednie. Zapraszam do ciemni, zmienisz szybko zdanie.
    Do labu tez mozna oddac jpgi prosto z puszki i poprosic o korekcje. Po co męczysz się z softem

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Perf Zobacz posta
    Brednie. Zapraszam do ciemni, zmienisz szybko zdanie.
    Do labu tez mozna oddac jpgi prosto z puszki i poprosic o korekcje. Po co męczysz się z softem
    Taaaa..... Trochę OT.
    Poleganie na labie w kwestii kolorystycznej.
    Zawsze w takim momencie przypominam anegdotkę z życia mojego kolegi, fotografa przyrody.
    Fotografował jakieś żabki, które w okresie godowym są czerwone - w labie odbierając zdjęcia usłyszał: Ale się namęczyliśmy, żeby te żabki wyszły zielone.

Zablokowany

Domyślnie

No tak jak wszedzie. Ustawiasz sobie f=4, 1/60, i pstykasz, ciocie, wujka i orkiestre w ciemnym kącie, a iso sobie chodzi: ciocia iso-800, wujek iso-1000 (ciemny typ), a orkiestra iso-3200.

Pozdro
    zazartowałeś sobie, prawda ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    Czemu zażartował? Tak powinno działać ISO w trybie M, ustawiasz sobie konkretny czas i przysłonę (bo takie chcesz), a ISO się zmienia w akceptowalnych granicach automatycznie. Tak to działało w Pentax/Samsung, o ile pamiętam, to wybierało się maksymalną wartość graniczną ISO.
    "Wszyscyśmy z płócien
    Rembrandta:
    To tylko kwestia
    Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No tak jak wszedzie. Ustawiasz sobie f=4, 1/60, i pstykasz, ciocie, wujka i orkiestre w ciemnym kącie, a iso sobie chodzi: ciocia iso-800, wujek iso-1000 (ciemny typ), a orkiestra iso-3200.

Pozdro
    To by wtedy nie był tryb M, tylko ATv Przy M jak sama nazwa wskazuje ISO też jest M.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Dr. Jekyll
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kicha Zobacz posta
    Pewnie, że żartował. Bo chyba nie z niewiedzy.
    Jak wyjdzie zdjęcie jeżeli aparat ustawi czułość automatycznie? Ma przyjąć, że co?
    Zauważcie, że to użytkownik określa jak ma zostać naświetlona klatka/matryca. Może coś ma być prześwietlone, żeby coś innego było ok. A może odwrotnie, bo akurat takie mamy warunki. W przypadku automatyki czułości aparat zawsze będzie się starał "robić dobrze" każdemu pikselowi w kadrze i zdjęcie będzie do bani.
    Zauważcie, że automatyka sprawdzi się tylko w jakimś zakresie sytuacji. To nie jest bezmyślny parametr. Chyba, że mnie tutaj wyprostujecie.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To by wtedy nie był tryb M, tylko ATv Przy M jak sama nazwa wskazuje ISO też jest M.
    Jak zwał, tak zwał - mnie by się przydał taki ficzer
    Ja wiem że żółta trawka teraz jakoś zieleńsza z wielu przyczyn, ale oni taki tryb mają

Maciek Toliński

Strona 82 z 410 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132182 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów