A Ty znowu guza szukasz
Jaki to manual, jak ktoś dobiera trzy parametry (iso/czas/przysłona) a korzysta z automatyki błysku flasha? Bo korekcja na lampie też przecież jest "od jakiejś wartości".
Czyli my panie wszyscy uzależnieni od tych komputerów.
Tak przy okazji, w ubiegłym roku ktoś chciał, żebym mu przestrzelił 2x12/120 w kwadracie. Dwie rolki zrobiłem kilka dni wcześniej w ramach przypomnienia, tak te ekraniki odmóżdżają. A wołanie i tak zleciłem w zakładzie, bo zwyczajnie się bałem, że dam ciała.
Ja jak zmieniam puszkę na coś nieznanego (typu właśnie 5II), to zawsze staram się opanować ją kolorystycznie w wolnej chwili. Pamiętam, że pierwsze 5tki czy 1mkIII uczłowieczałem jakoś w styczniu, dobierając mozolnie konwerter RAW, do tego profile/kalibracje i wszystko na stałe konserwując ghostem, żeby mi się nic przez cały sezon nie pozajączkowało. Ani to proste, ani przyjemne, ale zrobić trzeba.
Właśnie niedługo będę sięgał ghosta na nowy sezon :-D
A wracając do zdjęć z pokazu, to jednak mam wrażenie, że bardziej chodziło o pokazanie atmosfery czy świateł, niż możliwości nowej zabawki. A już na pewno nie da się tego zrobić w 600 punktach po dłuższym boku prezentacji flashowej. Bo w to, że Cichy zdaje sobie z tego sprawę wierzę bez problemu.