Strona 72 z 410 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 711 do 720 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Najzabawniejsze jest to że koledzy wybierajacy opcję " poczekaj na Ds 4" zapominają że po nim niedługo będzie Ds 5 itd,itd...Nikt nie musi mieć jedynki ale jeśli chce, czy musi ,no to po prostu trzeba kupić.Bariera jest bardziej psychiczna niż finansowa.Trochę zaboli,ale to szybko mija.Nikon D3x
    który jest odpowiednikiem Dsa rozwial swoją ceną legendy o aparatach porównywalnych z Ds-em a kosztujących dużo mniej [w innych systemach].Aparat jest adresowany
    w określony segment nabywcy i basta.Jesli ktoś pisze o horrendalnych cenach to aparaty foto to:małe piwo.Małe piwo ,bo jeśli popatrzymy na najwyzszą półkę w samochodach,instrumentach muzycznych itd ,itp to maloobrazkowe
    foto nie szokuje.Bardzo bym chcial aby świat nie był komercyjny,ale ten "experyment" nie wyszedł.I wiem że nie kupię Bentleya,Stradiwariusa..Czemu miałbym snuć wizję że stanieją i kupię Tyle trochę żartem :smile: bo i tak zdrowie najwazniejsze :smile: Pozdrawiam

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_M Zobacz posta
    czyżby ta nowa matryca była bardzo, powiedzmy ekonomiczna?
    Nie wydaje mi się. I nie tylko mi :-)

http://www.artbyphil.com/phfx/photog...iew/index.html

Coś już napisał

Domyślnie

W lesie rozważań o d. Maryni (proponuję przy okazji zmienić nazwę wątku) znalazł się post dotyczący, o dziwo, D5m2:

Cytat Zamieszczone przez Jacek_M Zobacz posta
    Witam
    Natrafiłem na poniższe sample (ISO400), które nie zachwycają ostrością nowej piątki w porównaniu do powiedzmy 1dsmk3 lub d3x czy d3
    http://www.imaging-resource.com/PROD...2FARI00400.HTM
    http://www.imaging-resource.com/PROD...3XFARI0400.HTM
    http://www.imaging-resource.com/PROD...K3FARI0400.HTM
    http://www.imaging-resource.com/PROD...3FARI00400.HTM

Las z piątki powiedzmy w lewym górnym rogu - nie bardzo ostry, czyżby ta nowa matryca była bardzo, powiedzmy ekonomiczna?
    Zapewne ta uwaga była już n razy na forum, ale pewnie warto ją powtórzyć - nie można oceniać aparatu na podstawie takich fragmentów.
    Czy masz dane choćby co do siły wiatru podczas wykonywania zdjęć kolejnymi aparatami? Czy wg Ciebie na ostrość w lewym górnym rogu najpierw ma wpływ zastosowany obiektyw czy punkt ustawienia ostrości, by o takich rzadko zauważalnych czynnikach jak zmęczenie fotografującego nie wspomnieć, czy matryca?
    Poza tym są to zdjęcia z przetworzenia rawów (jakim softem i przez kogo) czy jpgi prosto z aparatu?
    Bo te ostatnie dla przykładu w D5m2 w ogóle są mało ostre, polecam
    http://www.cameralabs.com/reviews/Ca..._results.shtml
    porównanie na dole strony wycinków z jpg i raw.

Życzę Ci, byś mógł robić zdjęcia przy wykorzystaniu tej ekonomicznej matrycy
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rsaw ; 10-01-2009 o 01:55

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam

Dziś kupiłem czasopismo Foto Video i ciekawostką jest to, że znalazł się tam tesk właśnie 5DII Mark. Zachęcam do zapoznania się z treścią artykułu tam umieszczonego.

W skrócie

zalety:
    "szczelnienie korpusu, duża czułość matrycy, bardzo dobry wyświetlacz LCD, nagrywa filmy full HD"

wady:
    "tak naprawdę najważniejszą wadą, jaką dostrzegliśmy jest to, że po testach Canon nam go zabrał. Reszta to dobiazgi...."

ocena 90%

i niech to wreszcie uświadmi nam wszystkim, że żle nie jest, ale nie ma róży bez kolcó o to jak rozpoczyna się artykuł:

"firma musiała zostawić jeszcze miejsce na poprawki, które pojawią się w modelach Mark III, IV, V....."

to już wiemy nie od dzisiaj ale szkoda, że nadal prowadzona jest taka polityka firmy Canon

Kolejna wpadka Canona jaką zacytuje z tego artykułu to zdanie:
    "jakość podświetlenia jest żenując, przypomina tanie chińskie zegarki elektroniczne"

to jest bardzo ciekae spostrzeżenie, gdyż autor porównując go do starej 5D zauważa iż w starszym modelu ąwiatło rozporwadzało się po całym górnym wyświetlaczu a w nowy 5D II Mark widać mocno podświetlone dwa punkty w miejscu gdzie znajdują się te diody. Czy Waszym zdaniem to nie powód by za rok wypuścić 5DIII MArk właśnie po to by między innymi poprawić to podświetlenie ?

Zachęcam do przeczytania tego artykułu pewnie większość już znacie ale opini zawsze bedzie pełno i warto znać ją po to by samemu sprawdzić właśnie te elementy aparatu

Wszystkie zaczerpniete cytaty wziąłem z czasopisma Foto Video a autorami tego artukułu są Tomasz Kulas oraz Marcin Bójko.

Pozdrawiam

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

gjs
    Guest

Domyślnie

Witam!
    Kiedy przeglądam ten wątek, narzuca się jedno spostrzeżenie, że najwięcej zastrzeżeń do tej puszki mają osoby zajmujące się zawodowo fotografią! A przecież puszka skierowana jest do osób amatorsko zajmujących fotografowaniem, dodałbym jeszcze, z aspiracjami. Klasyfikacja półprofesjonalna nie oznacza profesjonalna!
    Mam ją od dwóch tygodni! Przesiadka z 40D. Po drodze kilkanaście aparatów od analogowych aż do cyfrówek. Generalnie z przerwami fotografuję od 25 lat. Może nie znam całej specyfikacji technicznej tej puszki ale wiem, po co ją kupiłem. Dla paru chwil i obrazów, które warto zatrzymać w pamięci.
    Moje spostrzeżenia i uwagi po tych dwóch tygodniach okresów prób i błędów:
    Nie ma porównania do mojego wysłużonego 40D. Jeżeli ktoś, kto pisze, że nie widzi różnicy między 350D czy 40D a 5D MII albo ma klapki na oczach albo używa plastikowych obiektywów do fotografowania. Właśnie dobry obiektyw warty jest każdych pieniędzy, a dobra puszka może wydobyć z nich drzemiące możliwości.
    Wysokie ISO do 3200 naprawdę dobre i akceptowane. Przy 6400 można pobawić się artystycznie z szumem .
    LCD bardzo dobry – chciałoby się uchylny do makro, ale trudno!
    Nowa matryca uważam, że na dobrym poziomie. Dla mnie amatora rewelacja.
    AF dla mnie niezajmującego się, na co dzień reporterką wystarczający. Często zresztą wyłączam go do niektórych zdjęć. Stare dobre czasy (tylko MF) i jakie zdjęcia się robiło.
    Tryb filmowy dla mnie ok.! Wymaga znowu podejścia według starej szkoły. Ujęcia w tym przypadku zdecydowanie ze statywu i przede wszystkim przemyślane! Najlepiej, tak kiedyś uczono, kilka razy przewiczyc bez nagrywania a potem kręcić. Większość dobrych ujęć powstaje przy użyciu MF.
    Obraz dzięki dobrym szkłom robi wrażenie!
    Jak każdy aparat wymaga dostrojenia? Myślę po paru wypadach fotograficznych będzie ustawiony jak trzeba!
    Ja przesiadając się na pełną klatkę naprawdę widzę różnicę i wracam wreszcie do formatu 24X36.
    Nie jestem profesjonalistą uważam się za amatora. Ale w dobrych rękach ta puszka niezależnie od jej specyfikacji technicznej zrobi niejedno piękne zdjęcie.
    Z pozdrowieniami!
    I życzę dużo dobrych ujęć w Nowym Roku
    Grzegorz

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Witam
    Dziś kupiłem czasopismo Foto Video i ciekawostką jest to, że znalazł się tam tesk właśnie 5DII Mark. Zachęcam do zapoznania się z treścią artykułu tam umieszczonego.
    W skrócie
    zalety:
    "szczelnienie korpusu, duża czułość matrycy, bardzo dobry wyświetlacz LCD, nagrywa filmy full HD"
    wady:
    "tak naprawdę najważniejszą wadą, jaką dostrzegliśmy jest to, że po testach Canon nam go zabrał. Reszta to dobiazgi...."
    Sylwek
    Też kupiłem, ale strasznie spłyciłeś ten test. Cytujesz najbardziej błahe rzeczy. Test jest dużo bardziej wstrząsający. Może zacytuj lepiej coś o rozdzielczości i co zrobili z dostarczonym do niego obiektywem??? Nawiasem mówiąc bardzo dobry (jak dla mnie) numer.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Też kupiłem, ale strasznie spłyciłeś ten test. Cytujesz najbardziej błahe rzeczy. Test jest dużo bardziej wstrząsający. Może zacytuj lepiej coś o rozdzielczości i co zrobili z dostarczonym do niego obiektywem??? Nawiasem mówiąc bardzo dobry (jak dla mnie) numer.
    Ale to akurat nie wina samej puszki, tylko po prostu graniczną rozdzielczością jest około 18mpix. Obiektywy po prostu nie wyrabiają już takich rozdzielczości.
    Także to dotyczy Sony A900 i nowego Nikona D3x

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gjs Zobacz posta
    Witam!
    Nie jestem profesjonalistą uważam się za amatora. Ale w dobrych rękach ta puszka niezależnie od jej specyfikacji technicznej zrobi niejedno piękne zdjęcie.
    Z pozdrowieniami!
    I życzę dużo dobrych ujęć w Nowym Roku
    Grzegorz
    A podobno to fotografujący robi zdjęcie... ;-)
    Jak mawiają mistrzowie wszystkim można zrobić dobre zdjęcie. A na poważnie, przecież nie chodzi ani o konkurs kto ma lepszy sprzęt, ani o wojnę z żółtymi. Rozmawiamy o naszych oczekiwaniach, oraz ich spełnieniu lub nie - przez Canona, patrząc przez pryzmat tego co oferuje konkurencja. Nie mówię Nikon jest lepszy, tylko mówię, że bardzo bym chciał żeby sprzęt na który wydaję tak duże pieniądze spełnił je chociaż w 80 procentach. A skoro wypuścili bubel, do czego sami się przyznali, skoro ten bubel nie jest łatwo kupić, to znaczy że jest popyt, jeśli temu nie mogą sprostać to znaczy że mają coś do **** u siebie w badaniach rynku, w logistyce itd.
    Czy np. różne typy akumulatorów, które zastosowali w aparatach naprawdę
    przynoszą zyski? Moim zdaniem nie. Baterie i tak dostajemy z puszką, a jak chcemy dokupić nową to co nam za różnica jaki typ kupujemy. A może zespoły projektantów naprawdę nie współpracują ze sobą, jak to ktoś już zarzucił.
    Na koniec (przepraszam za przydługie wypociny) nie chodzi o wieczne niezadowolenie, chodzi o maksimum satysfakcji z tego co za ciężkie przecież pieniądze kupujemy. Przecież to my jesteśmy najważniejsi, my korzystamy z tego sprzętu i my chcielibyśmy żeby Canon nas bardziej słuchał.
    Tak było kiedyś z firmą Apple. Naprawdę spełniali wiele roszczeń konsumenckich i za to kochało się tę firmę. A jeśli opowiedzieliśmy się za czerwonymi, mieliśmy jakieś powody, więc mamy prawo być -zadowoleni, -nie, lub -zmienić firmę.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iREM Zobacz posta
    Hej, nie mam tego pisemka.
    Na czym testowali ten aparat?
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Ale to akurat nie wina samej puszki, tylko po prostu graniczną rozdzielczością jest około 18mpix. Obiektywy po prostu nie wyrabiają już takich rozdzielczości.
    Także to dotyczy Sony A900 i nowego Nikona D3x
    Bzdura na resorach, jakoś w 30D i 40D się wyrabiają (takie same upakownie pikseli na cm2). Nawet plastik fantastik przy takim upakowaniu pikseli jak w 40D spokojnie dawał rade.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 72 z 410 PierwszyPierwszy ... 2262707172737482122172 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów