widziałeś ten LCD? wcale nie jest aż tak źle - jest niewielki, ale ma rozdzielczość identyczną jak 40d. byłem w stanie spokojnie zbadać punkt ostrości, z czym na 40d miałem spory problem. mnie bardziej zniechęcałaby ergonomia - to tragedia, ale myślę, że i tego da się nauczyć.
Popełniasz cały czas ten sam błąd, otwórz trochę swój umysł...
Rozdziel produkt i jego złożoność od technologii produkcji i jej złożoności. Zapoznaj się na początek z prawem Moore'a (http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Moore'a). Nie mieszaj elektroniki z mechaniką lub optyką jeśli chcesz korzystać z trafionych porównań...
A z telewizorami to już chłopie pojechałeś... To jest właśnie doskonały przykład na taniejącą technologię i zmniejszające się koszty produkcji, mimo wzrostu ich złożoności - tak się właśnie dzieje z elektroniką - wszystko w zgodzie z prawem Moore'a. Dlatego pozwoliłem sobie wyciągnąć wniosek, że przez 3 lata canon potrafił zmodyfikować technologię produkcji i w związku z tym zmniejszyć koszty produkcji matrycy zastosowanej w tytułowym aparacie w stosunku do kosztów produkcji matrycy do starego 5D wytwarzanej w starej i drogiej technologii... howgh!
Bawiłem się DsII przez jakieś 2.5 - 3 godziny, w jednej ręce trzymając 5d a w drugiej DsII. Wyświetlacz moim zdaniem gorszy od tego w 40D (nawet pod względem kolorów) a już nie porównuję nawet do tego z 5d.
Drugi powód , to tak jak piszesz ergonomia - myślę że było by kiepsko pracować na raz DsII i 5d, choć może się mylę - może dało by się tego jakoś nauczyć.
Trzecia sprawa to detal- nie robiłem fotek testowych ze statywu itp, ale jak na moje oko przy tych samych parametrach ekspozycji i tym samym szkle, 5d daje fotki trochę ostrzejsze.
AF jest rzeczywiście niesamowity: w ciemnym kościele łapał na cienie ludzi fotografowanych pod światło, i w dodatku poruszających się w moim kierunku, i to z 85L
Zobaczymy co tam na targach wiosennych pokażą - może coś co sprawi że DsIII stanieje mocno...![]()
Ostatnio edytowane przez myst ; 09-01-2009 o 16:33
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Test kolorystyki z 5d i 5dmkII oba wywołane w DPP 3.5.1 ,ten sam balans bieli
ściana jest koloru tak jak na 5d
pozwoliłem sobie porównać wycinki ze zdjęć cichego
Według mnie 5D ma zdecydowanie lepszą kolorystykę od 5DmkII
A jaki kolor miala ta żółta kartka? 5D ma za male nasycenie czy MKII za duze ? Zdjeice z 5D wydaje sie sporo cieplejsze...
Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW
Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...
jeśli chodzi o żółtą kartkę to powinna być między 5d a 5dmkII