"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
Bo jest przychylna dla Canona?
Nie nie dlatego że przychylny dla C 85 …po prostu obiektyw jest świetny
i fajnie że zrobili test szukam też testu nikona 85/1.4
C 85-tka 1.2 dla mnie jeszcze trochę za droga . Potrzebuje pełnej klatki do studia ( stary 5 D odpada ) i super stałki do zdjęć jakie sobie wymyśliłem. Być może będę 2 systemowy jest mi obojętne czym foce byle by zdjęcia mnie zadowalały. Tak sobie licze koszty na dzień dzisiejszy.
Canon 5D II 8000zł + 85/1.2 6500zł Razem 14 500 zł
Nikon D700 cena 7000zł + Nikon 85/1.4 cena 3700zł Razem 10 700zł
hmm.. 3800 w kieszeni..oczywiście ceny mogą się zmieniać..
O ile wiem na na co stać stałke Canona to nie wiem jak ten Nikon obrazuje
ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,
Miałem przyjemność z tym szkłem podłączonym o ile mnie pamięć nie myli do d200. Czyli o obrazie za wiele nie mogę powiedzieć, bo crop i nędzna matryca zrobiły swoje.
Sam obiektyw jest świetnie wykonany, ciężki, przyjemnie się go trzyma. Ostrzy jednak dość ślamazarnie w porównaniu do 135L z 5D (porównywaliśmy takie zestawy, nawet ogniskowe były podobne). O jakości obrazu nie podejmuję się dyskutować, obiektyw nie miał jak pokazać swoich możliwości.
Na pewno wszystko o tym szkle znajdziesz na żółtym forum.
Jarek
Kurcze zapomniałem nicka a postu znaleźć nie mogę w każdym razie jeden z forumowych ślubnych posiadający 5d i d3 twierdził że stałki nikona(50, 85) nieźle rysują na 1.4 a na 1.8 już nawet nie ma się do czego doczepić.
Jak gdzieś to odkopie to podam link do całej opinii.
Pewnie Habakuk z Centusiowa, wnioskując po wymienionym przez Ciebie sprzęcie. Ale jeśli to on i znajdziesz ten post, to bez trudu znajdą się ze 3 inne jego autorstwa zaprzeczające tej tezie
(Adam, już odpalam gg i cierpliwie czekam na zjebkę)
A co do nikonowskiego 50/1.4 to w żółtym obozie krążyła obiegowa opinia, że wersja 1/.8 jest lepsza i ostrzejsza. Choć teraz może się to już zmieniło.
Jarek
Adam chyba nie ma 85. Może Miś Niedzwiedz dawno temu coś takiego pisał?
Habakuk to pisał, tylko możliwe że moderatorzy usunęli ten wątek![]()
No tak, ale kolega pyta o 85mm. Podobną konkluzję o ślamazarności - i to znacznie większej - moglibyśmy napisać porównując szybkie 135L do 85L.
85/1.4 pod D700 ostrzy zdecydowanie szybciej niż 85L pod 5D.
Jeśli koledze nie zależy na video i 21mpx bez wachania brałbym D700 +85/1.4- choćby ze względu na jakość wykonania obu rzeczy.