Strona 59 z 410 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja obrabiam w Lightroomie, zdjęcia na przemian robione mk1 i mk2, wszystko identyko.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piast Zobacz posta
    wacho robiłem testy i nie podoba mi sie kolorystyka z nowego 5d mkII wszysto jest niebiesko-czerwone tak samo w 50d czyżby digic IV skopali ?
    A mnie z tej samej puchy i różnych konwerterów wychodzą różne kolory. Za to z tego samego konwertera i różnych aparatów zawsze to samo.
    Jarek

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piast Zobacz posta
    wacho robiłem testy i nie podoba mi sie kolorystyka z nowego 5d mkII wszysto jest niebiesko-czerwone tak samo w 50d czyżby digic IV skopali ?
    ja nie tyle robiłem testy, co mam rawy z sobotniego slubu robionego równolegle 5d i 5d2. mam, niestety, podobne i mało radosne spostrzeżenia co do kolorystyki. otwieram i edytuje w ACR.

na duży plus iso - 6400 jest swobodnie używalne.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Z okazji 50 rocznicy produkcji lustrzanek firma Canon, a dokladnie dzial marketingu, nastraja nas refleksyjnie. Az lezka sie kreci:
    Cytat Zamieszczone przez optyczne.pl
    Canon będzie nadal oferował fotografom najdoskonalsze dostępne narzędzia i będzie przewodził kulturze obrazu przez kolejne pięćdziesiąt lat.
    Biorąc pod uwagę w jakim wątku to piszemy to brzmi jak groźba .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    ja nie tyle robiłem testy, co mam rawy z sobotniego slubu robionego równolegle 5d i 5d2. mam, niestety, podobne i mało radosne spostrzeżenia co do kolorystyki. otwieram i edytuje w ACR.

na duży plus iso - 6400 jest swobodnie używalne.
    A jak porównawczo pracuje Ci się jedną i drugą puszką - miałeś bezpośrednie praktyczne porównanie, jakie zauważalne róznice w pracy?

Pozdr.

Domyślnie

Witam,

Obejrzałem sobie dzisiaj zdjęcia z mojej imprezy firmowej (połowy grudnia) robione przez fotografa z C 1D mrkIII. Równolegle z nim miałem okazję pobawić się swoim 5D mrkII. Byłem ciekaw porównania fot, jakie wyszły spod obu puszek - zwłaszcza trafność AF.
    Ponieważ puszkę miałem od dwóch dni, więc też poszedłem trochę na łatwiznę i robiłem od razu w jpgach. Nie byłem w pełni zadowolony ze swoich zdjęć, bo miałem problemy z jednym z bocznych AF'ów, który po prostu fatalnie działał (jak się później okazało AF był zabrudzony), a do kadrowania środkowym jeszcze nie przyzwyczajony. Ostatecznie miałem więc trochę odpadów, a ponieważ to były jpgi, więc i utrudnione było poprawianie ich (kompresja, to kompresja). I jeśli chodzi o zdjęcia fotografa, to uważam że sporo miał nieostrych zdjęć, słabo naświetlonych lub prześwietlonych.
    Tak więc puszka z b.dobrym AF'em + jasny obiektyw (24-70L f2.8) nie musi oznaczać, że zdjęcia wyjdą dobrze za każdym razem.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    A jak porównawczo pracuje Ci się jedną i drugą puszką - miałeś bezpośrednie praktyczne porównanie, jakie zauważalne róznice w pracy?

Pozdr.
    nie do końca pracowałem nimi równolegle. na przygotowaniach/ślubie/weselu towarzyszył mi znajomy z 5d2. zrobiłem nim kilkanaście klatek, tak, żeby mieć porównanie tych samych scen.

wydaje mi się, że zmiany w AF nie są na tyle istotne, żeby przekładać się na realne polepszenie liczby trafionych fot.

LCD jest świetny

najbardziej realna przewaga to imo iso. same szumy niby podobne, ale mniejsze, zaś detal trzyma niesamowicie. lekko odszumione, zmniejszone do 12 mpix iso 6400 jest fantastyczne.
    Ostatnio edytowane przez habakuk ; 06-01-2009 o 21:07

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    ...
    odpadów, a ponieważ to były jpgi, więc i utrudnione było poprawianie ich (kompresja, to kompresja). I jeśli chodzi o zdjęcia fotografa, to uważam że sporo miał nieostrych zdjęć, słabo naświetlonych lub prześwietlonych.
    Tak więc puszka z b.dobrym AF'em + jasny obiektyw (24-70L f2.8) nie musi oznaczać, że zdjęcia wyjdą dobrze za każdym razem.
    To tylko świadczy, że do zestawu był dołączony dyletant, a na pewno nie świadczy źle o sprzęcie. AF w mark3/Ds3 jest praktycznie identyczny jeśli chodzi o czułość i dokładność jak ten, który upchnęli w D3. Czyli nie ma sobie równych.
    Inna rzecz, że fotograf, który oddaje nieostre zdjęcia sam sobie wystawia niezłą laurkę. Jestem w stanie zrozumieć, że zrobił nieostre zdjęcia, ale żeby je oddawać klientowi???:
    Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    LCD jest świetny
    Gadżeciarz
    Jarek

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Witam,

Obejrzałem sobie dzisiaj zdjęcia z mojej imprezy firmowej (połowy grudnia) robione przez fotografa z C 1D mrkIII. Równolegle z nim miałem okazję pobawić się swoim 5D mrkII. Byłem ciekaw porównania fot, jakie wyszły spod obu puszek - zwłaszcza trafność AF.
    Ponieważ puszkę miałem od dwóch dni, więc też poszedłem trochę na łatwiznę i robiłem od razu w jpgach. Nie byłem w pełni zadowolony ze swoich zdjęć, bo miałem problemy z jednym z bocznych AF'ów, który po prostu fatalnie działał (jak się później okazało AF był zabrudzony), a do kadrowania środkowym jeszcze nie przyzwyczajony. Ostatecznie miałem więc trochę odpadów, a ponieważ to były jpgi, więc i utrudnione było poprawianie ich (kompresja, to kompresja). I jeśli chodzi o zdjęcia fotografa, to uważam że sporo miał nieostrych zdjęć, słabo naświetlonych lub prześwietlonych.
    Wiesz to kto jest podpięty do puszki też jest nie bez znaczenia 8).

EDIT: Jarek był szybszy .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz to kto jest podpięty do puszki też jest nie bez znaczenia 8).

EDIT: Jarek był szybszy .
    Tak...tylko ile można słyszeć w pracy to samo...że moje wychodzą?
    To fakt, że nie powinny się pojawić, ale się pojawiły. Ja faktycznie staram się nie dawać nikomu zdjęć, które na normalnym ekranie komputera są nieostre, choć też muszę przyznać, że zdarzają się sytuacje, które człowiek nie przewidzi.
    Zdjęcia fotografa podtrzymały mnie na duchu, że nie jest ten AF w tej puszcze taki zły

Strona 59 z 410 PierwszyPierwszy ... 949575859606169109159 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów