Strona 55 z 410 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105155 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaj Zobacz posta
    to bardzo proste i zaczelo sie gdzies tak od 40d
    poprostu jada seriami i ktores MUSI sie udac. Definitywnie pamietam jak wielkie bylo podniecenie szybkostrzelnoscia 40d, ach koniec problemow z bf, ff, af ... poprostu jedziesz 100 klatek a potem wybierasz 1-2 ktore sie canonowi udaly
    Chłopie, bez urazy, Ty albo zmień hobby, system albo zanieś aparat do serwisu, bo coś tu nie gra... Ja na 40D nawet z Sigmą 17-70, która demonem AF nie jest miałem 99% trafionych klatek.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ktoś zauważył "fajny" slot na spodzie aparatu ? Co to, jakieś gniazdo serwisowe ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ktoś zauważył "fajny" slot na spodzie aparatu ? Co to, jakieś gniazdo serwisowe ?
    bodajze wejscie na łaj-faj grip
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Taki zaślepiony 'gumą'? W 40D jest właśnie do Wi-Fi.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Bywalec

Domyślnie

pytanie do posiadaczy, jak Wasze wrażenia dotyczace jpg-ów?

O RAW-ach juz tu trochę było, czas na jpgi. Fakt, że RAW-y są bardzo fajne, ale jestem dośc mocno rozczarowany jpg-ami, z tego co widzę materiał z MKI po prostu wygląda lepiej, dla mnie to rzekłbym bardzo niefajnie, bo jakoś nie wyobrazam sobie nagle obróbki 500-1000 zdjęc na poziomie RAW-ów i tak na nic czasu nie mam. Pomijam rezerwę w postaci RAWa, ale używam tylko w przypadku skopanych naswietleń. Stąd pytanie do innych użytkowników (jeszcze milej widziane wypowiedzi tych, którzy przesiedli się z MKI), jak Wasze wrażenie, podobne, inne? Wyłączylem w puszce wszystko co się da, próbowałem z mniejszą rozdzielczościa i nic. Wyostrzanie w fotoszopie i gra muzyka (powiedzmy gra lepiej), ale w MKI po prostu grało od razu. Może jakieś porady?

Dodam jeszcze, że d700 tez rozpieszcza pod tym względem.
    Ostatnio edytowane przez espe ; 04-01-2009 o 23:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Naprawdę ten AF nie jest taki zły, jak go tu niektórzy opisują, szczególnie ci, którzy puszki w ręku nie mieli.
    Wiele osób miało w rękach 5D. White papers do modelu 5D mark II są na sieci i tam jest dokładnie opisana różnica w układzie AF między modelem 5D i 5D mark II. Cieszę się, że Tobie ten AF wystarcza. Mnie nie wystarcza. Nawet gdyby 5D mark II kosztował 4 tys. zł to bym tego aparatu nie kupił, bo wolę poczekać na coś lepszego, może być droższego, niż wybierać półśrodki.

Dopiero zaczyna Awatar CmaBarowa
    Miasto
    Bar

Domyślnie

Tak jak już było tu często pisane, głównie ślubniacy mogą mieć z tym AF'em pewne problemy, a to i tak tylko w trudnych warunkach na przyjęciu weselnym, bo w plenerze, czy w kościele, to spokojnie ten AF sobie poradzi.

zgodzę się ze z Tobą. TO NIE JEST APARAT DO ŚLUBÓW! większość ludzi stąd jak się zdążyłem zorientować "foci" śluby a na tym fotografia się nie kończy a może dopiero zaczynać. A ludki wypowiadające się o złym AF którzy przeczytali ileś testów... aparatu w ręku nie mając. Powodzenia w fotografii. Dla nie których bardziej liczą się wykresy, krzywe charakterystyczne, wykresy sensytometryczne od zdjęć. Trochę z tematu zboczyłem mam 350D jakieś 3 lata i naprawdę nie narzekam a różne rzeczy robiłem śluby zlecenia reklamowe fakt ze lepszy sprzęt przyjemniejsza praca i ktoś może powiedzieć eee z 350D to jak zmienisz na 5dmk2 to będziesz zadowolony bo to jak z poloneza do audi i cholera będę bo czemu miał bym nie być ktoś mi kiedyś powiedział: nie XTRy napędzają rowery... i dalej sobie czekam na swoje audi jak dostane to będę się wypowiadał na temat AF i mam jeszcze pytanie robił ktoś zdjęcia 5dmk2 + obiektywy M42 ? ? ? mam trochę tego i jestem ciekaw jak to wychodzi

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Wiele osób miało w rękach 5D. White papers do modelu 5D mark II są na sieci i tam jest dokładnie opisana różnica w układzie AF między modelem 5D i 5D mark II. Cieszę się, że Tobie ten AF wystarcza. Mnie nie wystarcza. Nawet gdyby 5D mark II kosztował 4 tys. zł to bym tego aparatu nie kupił, bo wolę poczekać na coś lepszego, może być droższego, niż wybierać półśrodki.
    No tak, ale 5D nie ma jednej - jakże istotnej rzeczy - AF microadjustment. Moim głównym problemem z AF jaki miałem z 40D było minimalne rozkalibrowanie obiektywów z body, szczególnie jesnych stałek. W związku z tym, że było minimalne, to jeśli się AF lekko omsknął - była wtedy szansa na trafione zdjęcie. Wszystkie moje szkła jakie posiadam musiałem lekko z 5dII skalibrować (tak od -2 do +6), Głównie to zmniejszyło ilość zdjęć nietrafionych. A te nietrafienia zachodzą teraz głównie z mojej winy. Wreszcie mogę sobie spokojnie pracować obiektywami od pełnej dziury i nie muszę robić 3-4 ujęć jednej sceny, wystarczy 1-2 co znacząco zmniejsza ilość późniejszej obróbki.
    Jeszcze jedna ciekawostka - w świetle żarówek energooszczędnych doświadczyłem, że AF ma lekką tendencję do ustawiania BF (Choć w 5dII jest to jakby trochę mniejsza tendencja). Ale tego typu minimalne rozjazdy w zależności od oświetlenia z nowym 5dII oczywiście nie są żadnym problemem - wystarczy zrobić kilka fotek na początku sesji, żeby móc ustawić za pomocą dobrej jakości LCD odpowiednią korektę AF dla wszystkich szkieł. A w takim kościele często księża inwestują w żarówki energooszczędne, może stąd u wielu ślubniaków biorą się pewne rozjazdy AF'a?
    Nie wiem, czy ktokolwiek doświadczył takiego zachowania AF'a w jedynkach, albo w nikonach? Ja na szczęście znalazłem na to radę i to mi wystarcza. Tak mogę z całą odpowiedzialnościa powiedzieć, że AF w 5dII mi wystarcza, choć czytając specyfikacje sam miałem mnóstwo wątpliwości.
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 05-01-2009 o 09:02

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

... Jeszcze jedna ciekawostka - w świetle żarówek energooszczędnych doświadczyłem, że AF ma lekką tendencję do ustawiania BF (Choć w 5dII jest to jakby trochę mniejsza tendencja). Ale tego typu minimalne rozjazdy w zależności od oświetlenia z nowym 5dII oczywiście nie są żadnym problemem - wystarczy zrobić kilka fotek na początku sesji, żeby móc ustawić za pomocą dobrej jakości LCD odpowiednią korektę AF dla wszystkich szkieł. ...
    I jest to takie sprawne, że zdążysz zrobić korektę na światło dzienne przed wyjściem pary młodej z kościoła dla 3-4 szkieł ?

A potem znowu ustawić na światło żarowe przed wejściem na sale weselną ?
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 05-01-2009 o 09:17

Domyślnie

Wszystkie moje szkła jakie posiadam musiałem lekko z 5dII skalibrować (tak od -2 do +6),
    Trochę mnie dziwi, że każdy Twój obiektyw był źle skalibrowany przez producenta. Ja osobiście jeszcze się z takim nie spotkałem.

Jeszcze jedna ciekawostka - w świetle żarówek energooszczędnych doświadczyłem, że AF ma lekką tendencję do ustawiania BF (Choć w 5dII jest to jakby trochę mniejsza tendencja).
    To dobrze doświadczyłeś, bo według white papers jest to jedyna różnica między AF 5D i 5D mk II. Szkoda tylko, że jest lepiej, a nie bardzo dobrze.

Ale tego typu minimalne rozjazdy w zależności od oświetlenia z nowym 5dII oczywiście nie są żadnym problemem - wystarczy zrobić kilka fotek na początku sesji, żeby móc ustawić za pomocą dobrej jakości LCD odpowiednią korektę AF dla wszystkich szkieł.
    Ech, no jak dla Ciebie to nie jest problemem, to nie dziwi, że jesteś zadowolony.

Strona 55 z 410 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105155 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów