Generalnie odniosłeś sie do róznic związanych z reorganizacją położnie przycisków na korpusie i wielkości matrycy. A jak sprawa jakości fotografi w stosunku do 40D?
Generalnie odniosłeś sie do róznic związanych z reorganizacją położnie przycisków na korpusie i wielkości matrycy. A jak sprawa jakości fotografi w stosunku do 40D?
C5D | C50D | C24-70/2,8 | C50/1,8 | T70-200/2,8 | 580 EXII
Dokonałem dokładnie takiej samej przesiadki co kolega (z tym ze 40D miałem od listopada 2007). Pierwsze co rzuciło się w oczy (oczywiście orócz różnic zwizanych z Cropem i klawiszologii) to rozmieszceznie punktów AF. Sa bardziej skoncentrowane. Kolejną rzecza jest ich jakość - porównuję jakosc środkowago do środkowego (przewaznie tylko jego używam), z czystym sumieniem napisze, ze ten z 40D wyczuwalnie lepszy.
Kolejną rzecza są wysokie ISO i plastyka... Dla tych dwu parametrów jestem w 100% zadowolony z przesiadki!!!! WArto było... zdjęcia zupełnie inaczej wychodza niż na 40D... jakies takie miodniejsze...
Do tego sporo lepszy wyświetlacz w którym widać - w końcu - jakoś zdjęć...
No i miód na moje serce czyli MicroAdjustment... Niestety mój 85 1.8 miał lekki BF i przy max dziurze trzeba było ostrzyć na nos zamiast na oko - teraz już sobie mogłem wyregulować
Dla mnie warto było wydawać 8k
PS - piałem to jako amator który foci dla własnej przyjemności i nie zarabia na zdjeciach (i prosze, nie zaglądajcie mi do portfela)
Pozdrawiam
Ice - fajnie jestChoć za mało pstrykane i pierdoły same (poza dzisiejszymi meblami tylko w domu, wieczorem) by móc uczciwie się wypowiedzieć. Choć dzisiaj zrobiłem w pracy kilka fotek współpracownikom i bardzo podoba mi się to, co widzę. Choć druga sprawa, że z body prawie nie schodzi 35 f1.4
2 przykłady (trochę skadrowane):
EDIT:
Jeszcze co do tego, co napisał kosa: LCD - bajka !! Jeden wielki plus dla Canona za ten element. Co do punktów AF to moje kilkudniowe testy potwierdzają wygłoszoną już przez wielu opinie, że niestety szału nie ma. Centralny - OK, radzi sobie w każdej chyba sytuacji. Ale gdy za którymś razem testowałem wysokie ISO focąc aniołka oświetlonego tylko stolikową lampką z abażurem i chciałem złapać ostrość jednym z bocznych punktów to były momenty słabości. 40D był/jest w tym temacie o wiele szybszy.
photographus - miałem na myśli, że 40mm na cropie było akurat a teraz jest za mało.
RATUNKU !!!!
Coś mi się dzieje z moim ulubionym softem do RAWów - Capture One 4 !!!
Kilka dni temu zaktualizowałem CO - zdeaktywowałem starą wersję i zassałem nową. Aktywowałem itd. Przed chwilą wrzuciłem RAWy z dzisiejszej sesji, a tu taki zonk:
A mebel wygląda tak:
Zresztą tu widać:
że program na początku dobrze zobaczył pliki, ale po chwili tak je dziwnie przemielił. Dawałem RESET ale nic nie pomogło.
Ktoś pisał tu jakiś czas temu że obrabiał RAWy z nowej puszki w tym sofcie i było ok. Co się w takim razie u mnie stało ??
Pisał już ktoś o aku nowej 5? zrobiłem na jednym ładowaniu ponad 2500 fotek.
ja pisalem:-D zrobilem na jednym ladowaniu ok 1k ale troche sie bawilem ekranikiem i filmami. pocieszyles mnie tym wynikiem 2.5k bo wieksza sesja w planie a dodatkowej bateryjki nigdzie nie udalo mi sie kupic
Swoją drogą asfaltową, to zastanawia mnie fakt, dlaczego jeszcze na dpreview.com nie wystąpił odkrywczy jak zawsze dla mnie test porównawczy z Canon 5d Mark II, czyżby czekają na update soft'u?
Nie wiem, generalnie, przed kupnem zawsze lubię sobie przeanalizować tam puszki. Nie zmienia to faktu, że zadowalające efekty uzyskuje i na 350d, ale tutaj funkcja filmu HD przy obiektywach L, to na prawdę niezła okazja.
Dysponuje też kamerą, ale aberracje chromatyczne czasami gniotą mi obraz. Szumy na słabym oświetleniu też bolą. Podejrzewam że połączenie kamery HD i części kadrów wykonanych z optyką aparatu może na prawdę dać niezłe efekty. Tutaj prośba do niektórych o umieszczenie 1-3 sekundowych kadrów ze słabego oświetlenia na pełnej rozdzielczości, wrzuconych na jakiś FTP. (np. podbite ev +3 na świeczkę, etc.)
Cóż jeszcze? Czekam na cenę 7k, co będzie niedługoZresztą już widać rozpiętość 8700-8100 na allegro, która stworzyła się w przeciągu miesiąca.
Wesołego Ale Luja.