Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Domyślnie

Czy Ktoś może sprawdzić w swoim egzemplarzu 5D mrkII jak jest z łapaniem ostrości przez skrajne punkty AF - prawy i lewy. Ten prawy u mnie jest dużo słabszy od lewego.

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Czy Ktoś może sprawdzić w swoim egzemplarzu 5D mrkII jak jest z łapaniem ostrości przez skrajne punkty AF - prawy i lewy. Ten prawy u mnie jest dużo słabszy od lewego.
    Zaczynam się zastanawiać , czy my te aparaty kupujemy do testowania czy do focenia ? Nie przyszło mi do głowy porównywanie konkretnych punktów ze sobą ....wiem że środkowy jest lepszy od bocznych i to mi wystarczy ... niektórzy powinni się cieszyć że bocznych jest tylko 8 , nie to co w jedynkach - tam porównać każdy z każdym , to braknie czasu na to co najważniejsze.....robić zdjęcia , nie testować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Zaczynam się zastanawiać , czy my te aparaty kupujemy do testowania czy do focenia ? Nie przyszło mi do głowy porównywanie konkretnych punktów ze sobą ....wiem że środkowy jest lepszy od bocznych i to mi wystarczy ... niektórzy powinni się cieszyć że bocznych jest tylko 8 , nie to co w jedynkach - tam porównać każdy z każdym , to braknie czasu na to co najważniejsze.....robić zdjęcia , nie testować.
    Ale to akurat jest ważne marbo...bo zdarza się, że jako jedyny AF nie łapie ostrości. Załóżmy że robisz portret pionowy i nie chcesz za każdym razem brać środkowy, tylko właśnie ten prawy. Nie sprawdzałem go w dzień, ale przy świetle żarowym niestety jest najsłabszy u mnie. Czy zatem jest to wina mojego konkretnego egzemplarza, czy też mankament występujący również w pozostałych.

ps. chyba każdy z nas chce mieć sprawny egzemplarz, a nie z jakąś wadą, prawda?
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 22-12-2008 o 01:45

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale to akurat jest ważne marbo...bo zdarza się, że jako jedyny AF nie łapie ostrości. Załóżmy że robisz portret pionowy i nie chcesz za każdym razem brać środkowy, tylko właśnie ten prawy.
    No faktycznie dziwna sprawa. To mi się tylko kojarzy z brudnym lustrem albo paprochem na czujniku AF. No ale to nowy aparat.
    Chyba że Canon wprowadza zmiany po trochu. Najpierw lewe punkty są lepsze, w 5D3 będą również prawe itd. ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No faktycznie dziwna sprawa. To mi się tylko kojarzy z brudnym lustrem albo paprochem na czujniku AF. No ale to nowy aparat.
    Chyba że Canon wprowadza zmiany po trochu. Najpierw lewe punkty są lepsze, w 5D3 będą również prawe itd. ;-)
    Sprawdziłem to już na kilku obiektywach. Za każdym razem jest to samo. Łapanie napisu...nie ma problemu, miejsca o dużym zróżnicowaniu kolorów również. Gorzej jest z jednolitym. Pozostałe nie mają tego problemu, ten niestety ma, zwłaszcza na długim zoomie. Można oczywiście w boczek nieco zjechać i wtedy złapie, ale przy precyzyjnym ostrzeniu może być gorzej. Lustro mam raczej czyste, żadnych paproszków nie widzę (jeśli w ogóle można je zobaczyć). Zobaczę co będzie się dziać w dzień.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Można oczywiście w boczek nieco zjechać i wtedy złapie, ale przy precyzyjnym ostrzeniu może być gorzej.
    Nie rozumiem, co znaczy "w boczek zjechać"?. Może matówka jest krzywo i punkt AF nie jest tam gdzie go widzisz na matówce, ale trochę obok.

Domyślnie

Nie rozumiem, co znaczy "w boczek zjechać"?. Może matówka jest krzywo i punkt AF nie jest tam gdzie go widzisz na matówce, ale trochę obok.
    Chodzi mi o to, że zazwyczaj w pobliżu masz jakieś miejsce bardziej kontrastowe, które ten punkt już łapie bez problemu.
    Gdyby matówka była przesunięta, pozostałe punkty również gorzej reagowałyby, a to dotyczy tylko tego konkretnego AF

ps. prawy w 5D mrkII słabiej sobie radzi niż ten w moim 30D :/
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 22-12-2008 o 03:00

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale o jakich prawych i lewych wy mówicie? Przecież już dawno ustaliliśmy, że 5D MkII ma tylko punkty mniej i bardziej centralne ;-)
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 22-12-2008 o 13:11 Powód: Literówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ale o jakich prawych i lewych wy mówicie? Przecież już dawno ustaliliśmy, że 5D MkII ma tylko punkty mniej i bardziej centralne ;-)
    no niech Ci będzie...Chodzi o mniej centralne z prawej strony...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Co do af to jescze mam pare uwag. Mialem 40d i 5dmkii jednoczesnie przez trzy dni.
    Af tego pierwszego jest zdecydowanie lepszy. Mowiac lepszy mam na mysli szybkosc i precyzje, dla przykladu 40d lapie srodkowym ostrosc na scianie (w zasadzei bez kontrastow) oswietlonej tylko przez zarowke.
    Czy na pewno chodzi Ci o precyzję, czy może o czułość? Bo jeśli chodzi o czułość to OK, choć mi się wydaje, że to nawet nie jest 1/3 EV. Natomiast precyzję, to mój egzemplarz 5DII ma znacznie lepszą od mojego egzemplarza 40D. Być może moja 40D jest jakaś walnięta, ale 5DII ustawia mi ostrość powtarzalnie w to samo miejsce, gdzie 40D ustawia tak, jakby ten sam obiektyw miał jakieś luzy - czyli precyzyjny na pewno nie jest. Choć jak widzę, że wszyscy bardzo chwalą układ AF w 40D/50D to może faktycznie z moim egzemplarzem było coś na rzeczy... Albo mam jakiś mega precyzyjny egzemplarz 5DII - tak bym wolał :-)

U mnie wszystkie skrajne są tak samo czułe - ustawiają ostrość w tak samo złych warunkach i nie ustawiają w ogóle w gorszych - dobra jest taka przyciemniana lampka do takich testów :-) Inna sprawa to pewność takiego ustawienia. Po zrobieniu zdjęcia często jest BF/FF (oczywiście mówię o skrajnie złych warunkach). No ale boczne nie mają tej precyzji co środkowy.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów