Strona 37 z 410 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie .

Wczoraj bawiłem się troszkę dłużej sprzęcikiem i mam już kilka spostrzeżeń, po części potwierdzających to, o czym się pisze.
    1. zdecydowana poprawa jeśli chodzi o szumy w porównaniu z moim poprzednim aparacikiem. Co prawda 30D, ale widać różnicę gołym okiem. Można spokojnie sięgać po ISO3200. Przy 30D panicznie bałem się ISO1600. Zwykle więc kończyło się na 800, lub na otwartej przestrzeni w nocy na ISO1000 (oczywiście z lampą). Wczoraj spróbowałem robić bez lampy i nie było źle, zwłaszcza z obiektywem C70-200mm f2.8 IS. z 24-105mm f4 zdarzały mi się przypadki zbyt słabego ostrzenia, ale może jest to kwestia wprawy, lub całkowitego odpuszczenia sobie RAWów we wcześniejszych aparatach. Teraz więc porobię trochę zdjęć z wysokim ISO i 24-105 w rawach i zobaczę co się dzieje z ostrością.
    2. AF środkowy wyraźne lepszy niż ten w 30D, z bocznymi miałem problem przy niemal zgaszonych światłach. Po prostu nie wyrabiają się, a środkowy całkiem nieźle sobie radził.
    3. Ekran jest faktycznie rewelacyjny. Szkoda, że Canon dopiero od niedawna wprowadza je do swoich aparatów.
    4. nie zanotowałem czarnych plamek przy ostrym świetle w nocnej scenerii. Zrobiłem parę zdjęć i na żadnym nie było widać.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Może ktoś porównać DR w RAWach starego 5D i 5D2?

Domyślnie

czy mk2 też ma problem z poprawnym naświetlaniem? tj. światłomierz (sekonic) na szarej tablicy pokazuje czas 1/125, 5d mk1 pokazuje 1/250, a o dziwo N D3 pokazuje prawidłowe 1/125. Canon w ogóle we wszystkich swoich aparatach zawyża ISO, i tak ISO 100 w 5d w rzeczywistości ISO 50.
    Eos 500N/24f2.8/50f1.8/85f1.8

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gkmrtoip Zobacz posta
    czy mk2 też ma problem z poprawnym naświetlaniem? tj. światłomierz (sekonic) na szarej tablicy pokazuje czas 1/125, 5d mk1 pokazuje 1/250, a o dziwo N D3 pokazuje prawidłowe 1/125. Canon w ogóle we wszystkich swoich aparatach zawyża ISO, i tak ISO 100 w 5d w rzeczywistości ISO 50.
    W wszystkich do czasu 400D aparaty Canona miały ISO mocniejsze o 1/3EV. 5D oczywiście również.
    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page21.asp
    Jeśli tak jest w 5D2 to ISO 3200 w 5D/30D = ISO 4000 w 5D2/40D. Analogicznie od dołu idąc ISO100 w 5D/30D to ISO125 w 5D2/40D.

EDIt: pokręciłem trochę i musiałem poprawić :-)
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 19-12-2008 o 19:55

Domyślnie

chyba mało precyzyjnie się wyraziłem. postaram się jaśniej. aby uzyskać prawidłową ekspozycję szarej tablicy zgodną ze wskazaniami swiatłomierza tj. 1/125 f4 iso 100. w C 5D mk1 musiałem ustawić ISO 50.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gkmrtoip Zobacz posta
    chyba mało precyzyjnie się wyraziłem. postaram się jaśniej. aby uzyskać prawidłową ekspozycję szarej tablicy zgodną ze wskazaniami swiatłomierza tj. 1/125 f4 iso 100. w C 5D mk1 musiałem ustawić ISO 50.
    Po pierwsze:
    To chyba zbyt radykalna korekta. Powinna być raczej o 1/3 EV a nie o 1 EV (zgodnie z tym co przytoczył MMM). W większości przypadków ta właściwość podwyższania ISO o 1/3 EV dobrze robi zdjęciom, a przepalenia raczej zdarzają się bardzo rzadko.

Po drugie:
    Jak mierzyłeś sekonikiem, a jak aparatem? Byc może sekonik był przestawiony na pomiar przez okular (światło odbite), albo "kopułkowy" (światło padające). Z oczywistych przyczyn w obu trybach możesz mieć zupełnie inne wskazania. Aparat zawsze mierzy światło odbite.
    Zależy też jak ustawiłeś aparat - pomiar punktowy, matrycowy, czy pośrednie tryby.

Podajesz za mało szczegółów odnośnie samych pomiarów.
    Ostatnio edytowane przez David ; 19-12-2008 o 20:19

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam pytanie do posiadaczy 5D mk2 czy macie równo wklejoną
    z tyłu szybkę wyświetlacza, u mnie w górnej części jest szczelina
    na 0,5mm i widać tam troszkę kleju
    Dodatkowo mocno skrzypi plastik przy klapce do akumulatora i jak się go lekko naciska to się rusza .
    Puszka nie jest chyba jeszcze dopracowana albo robiona jest w wielkim pośpiechu.

Akumulatorek wystarcza na ponad 1k zdjęć więc nie jest źle ale podczas robienia tego tysiąca przytrafiło się kilka dziwnie uszkodzonych zdjęć (pasy)
    w starym 5D to się nie zdarzało.

Dodatkowo mam wrażenie że cwanon coś pokombinował z zoomami innych firm.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k Zobacz posta
    Mam pytanie do posiadaczy 5D mk2 czy macie równo wklejoną
    z tyłu szybkę wyświetlacza, u mnie w górnej części jest szczelina
    na 0,5mm i widać tam troszkę kleju
    U mnie jest lekko ale jednak widoczne jak by rozwarstwienie ekrany i szybki zewnetrznej. w zasadzie to nie przeszkadza ale moze rzeczywiscie tluka na potege ile sie da i maja problemy z jontrola jakosci.
    jarek

Zaur
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Może ktoś porównać DR w RAWach starego 5D i 5D2?
    Mogę porównać z 350d. Zrobiłem zdjęcia tej samej sceny przy tych samych ustawieniach na manualu. W 5dmk2 wszytkie wspomagania wyłączone (Noise-reduction, highligh tone priority, lightning optimizer)

Moje obserwacje:
    -350tka rejestruje więcej detali w cieniach za to chętniej przepala biele.
    -5dmk2 wyraźnie mniej detali w cieniach, i nieco lepiej zachowane biele.
    -Obraz z 350d bardziej kontastowy, ten z 5dmk2 ma jakby nieco łagodniejszą krzywą kontrastu ma ustawioną w firmware. (zaznaczam, że w Dpp przy wywoływaniu ustawienia identyczne)

-Musiał bym powtórzyć ten test tak żeby mieć identyczną expozycje na porównywanych zdjęciach bo 350tka rejestruje jaśniejszy obraz przy iso 100 niż 5dmk2 i to prawdopodobnie wyjasnia ten wynik.
    - Nie mogę powiedzieć stanowczo, że mają taki sam dynamic-range dopóki nie powtórzę testu ale mogę stwierdzić że dużych różnic między tymi dwoma aparatami nie ma.

Szczerze mówiąc trochę jestem zawiedziony tym faktem.

Strona 37 z 410 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787137 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów