Tylko ze nie zawsze mamy mozliwosc sprawdzenia co faktycznie matryca widzi gdyz soft odszumia raw'y.
Wg tesgo testu nikon tradycyjnie NEFY ulepsza:
http://optyczne.pl/81.7-Test_aparatu...azu_w_RAW.html
wiec tak naprawde nie wiemy jak mocne sa szumy a jak dobre algorytmy.
Ciekawe sa tez protokaty, czy to wynik tego ze jakis czas temu jedynie canon potrafil zrobic matryce FF w calosci?
Oczywiście że tak. Mimo wszystko jednak mierząc DR widać jak spada wraz ze wzrostem ISO i jakby się programiści nie natrudzili to widać że postęp w technologii matryc jest niewielki i nie da się tego nadrobić softem. To co uda się poprawić np. przez zmniejszenie odstępu między mikrosoczewkami jest od razu zmarnotrawione przez zwiększenie rozdzielczości matrycy.
Szkoda że Canon nie ma takiego potencjału jak Sony i nie wypuszcza tych samych puszek w dwóch wersjach, z różną rozdzielczością. 5D2 z rozdzielczością 12.8 mógłby dawać lepszą jakość obrazu niż te 21mpix które zrobili. Użytkownik miałby prawdziwy wybór: większa rozdzielczość jeśli jest potrzebna, albo lepsze DR / niższe szumy 'per pixel'.
Mam takie pytanie odnośnie AF.
Nie czytałem całości ale podobno ma on ten sam (lub podobny) AF do starej piątki.
I tu chciałem się zapytać jak bardzo różni się AF w 5D (starym) w stosunku do klasy niżej a dokładnie 30D (lub 20D bo to ten sam układ?)
Chodzi mi o zastosowanie 5D do sportu . na razie robię 30D i nie jest źle.
i tak będę miał dylemat 40D vs 5D ale ten 5D jednak coraz bardziej mnie korci .
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-12-2008 o 19:31
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Przy NR ustawionym na 1 czyli nieagresywnie mówienie o papce to gruba przesada :-)
No i ta z 5DMkII w sumie pochodząca z 1DsMkIII należy do tych mniej szumiących.
A widziałeś sample z Sony a900 przy wysokim iso...
Pomyśl jak mało by szumiała matryca składająca się z jednego dużego na całą FF piksela ;-P
Ostatnio edytowane przez jacek220 ; 14-12-2008 o 21:12