Strona 23 z 410 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

nie mialem okazji pracowac z detekcja kontrastu ale jak dla mnie to bedzie raczej rosyjska ruletka bo chyba dziala na calej powierzchni a nie jakis wybranych obszarach... ale jak pisalem nie mialem okazji pracowac to nie bede sie autorytarnie wypowiadal

jacek220 przekadrowanie na minimalnych glebiach ostrosci nie sprawdza sie za dobrze bo czasem przesuniecie aparatu powoduje wyjechanie istotnego elementu poza obszar ostrosci.. a jeszcze wiekszy z tym klopot kiedy tak jak on chcesz miec bardzo scisle okreslony kard..
    Ostatnio edytowane przez Skipper ; 11-12-2008 o 20:36
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Zablokowany

Domyślnie

Dokładnie to co MMM plus jeszcze jedno - album zrobisz 1d z palcem w d......
    No patrz - to też napisał, no....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    nie mialem okazji pracowac z detekcja kontrastu ale jak dla mnie to bedzie raczej rosyjska ruletka bo chyba dziala na calej powierzchni a nie jakis wybranych obszarach... ale jak pisalem nie mialem okazji pracowac to nie bede sie autorytarnie wypowiadal
    Dobrze, że się zastrzegłeś
    AF w LV działa wewnątrz wybranego obszaru wyświetlanego jako ów kwadracik - jak od stu lat w kompaktach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    jacek220 przekadrowanie na minimalnych glebiach ostrosci nie sprawdza sie za dobrze bo czasem przesuniecie aparatu powoduje wyjechanie istotnego elementu poza obszar ostrosci.. a jeszcze wiekszy z tym klopot kiedy tak jak on chcesz miec bardzo scisle okreslony kard..
    Face detection AF też pewnie będzie się chrzanił dla jasnych szkieł
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-12-2008 o 20:38 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A myślałeś o AF w trybie 'Face detection'? Pytam serio (no, prawie)...
    Z lekkim obrzydzeniem, ale tak
    Ciekawe tylko jak to działa. Załóżmy że modelka "wyjechała" z twarzą poza GO. I co teraz? Detekcja twarzy nie zadziała? To chyba dobre jest tylko w kompaktach z bardzo dużą GO.

Troszkę odchodzą cod tego przypadku to myślę że w przyszłości ktoś wpadnie na pomysł żeby zaimplementować w aparacie rozpoznawanie dowolnego obiektu. Najpierw ze 2-3 strzały żeby aparat "nauczyć" jak wygląda obiekt, a potem już tylko oprogramowanie analizuje obraz i ustawia ostrość. Gdyby to dobrze działało to przy servo rozwiązanie idealne.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 11-12-2008 o 20:44

Pełne uzależnienie Awatar Skipper
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Dobrze, że się zastrzegłeś
    AF w LV działa wewnątrz wybranego obszaru wyświetlanego jako ów kwadracik - jak od stu lat w kompaktach.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Face detection AF też pewnie będzie się chrzanił dla jasnych szkieł
    wiesz tylko jaka glebie maja kompakty a jaka np 135 przy f2 czy 70-200 przy 200 na 2,8 z malej odleglosci a czasem sie robi tym portrety... nie wiem czy dokladnosci wystarczy... mysle ze nie inaczej juz dawno by to bylo w lustrach zamiast krzyzowych punktow AF
    fotografuje ludzi, nie zwierzęta... nie jestem fotografem żywności

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; L; IS; Speedlite 580EX + Apple

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Troszkę odchodzą cod tego przypadku to myślę że w przyszłości ktoś wpadnie na pomysł żeby zaimplementować w aparacie rozpoznawanie dowolnego obiektu. Najpierw ze 2-3 strzały żeby aparat "nauczyć" jak wygląda obiekt, a potem już tylko oprogramowanie analizuje obraz i ustawia ostrość. Gdyby to dobrze działało to przy servo rozwiązanie idealne.
    Z tego co wiem, to w lepszych systemach nadzorowania to już norma (twarze, samochody, rejestracje, etc.)

wiesz tylko jaka glebie maja kompakty a jaka np 135 przy f2 czy 70-200 przy 200 na 2,8 z malej odleglosci a czasem sie robi tym portrety... nie wiem czy dokladnosci wystarczy... mysle ze nie inaczej juz dawno by to bylo w lustrach zamiast krzyzowych punktow AF
    Wiem jaką głębię mam na 1.2 I tak jak MMM jestem pewien, że to nie może działać dobrze w lustrzankach przy "ciasnych" portretach i jasnych szkłach (chyba, że w nowych wersjach będzie "Eye detection AF" z Cf.N "left|right"
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-12-2008 o 21:18
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

Zatem rzumiem, że D700 powinien się sprawdzić do w/w celów pomimo - jak czytam "tu i tam" o pewnej "niższości" jego matrycy od matryc C (zalezy mi bardzo na prawidłowym odwzorowaniu kolorów)?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Może ktoś uzna to za bluźnierstwo ale wg mnie do takiej gazetowej roboty spokojnie wystarczy 40d. Zaoszczędzone pieniądze można zainwestować w lepsza szklarnie czy osprzęt - praca w mieście to przecież nie Afganistan czy Amazonia by konieczna była pancerna jedynka.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giewont Zobacz posta
    Zatem rzumiem, że D700 powinien się sprawdzić do w/w celów pomimo - jak czytam "tu i tam" o pewnej "niższości" jego matrycy od matryc C (zalezy mi bardzo na prawidłowym odwzorowaniu kolorów)?
    Odwzorowanie kolorów, szczególnie skóry, ma największe znaczenie przy fotach glamour/fashion/portret gdzie efekt ma być "apetyczny". Do tego trzeba jeszcze dobrego światła itd. Przy zdjęciach reporterskich traci to na znaczeniu, a przecież D700 to nie jest jakaś tragedia w kolorach, choć przyzwyczajonym do obrazowania Canona efekty często wyglądają jakby fotografowano trupy a nie ludzi :-)
    40D to też niezły wybór bo szybko strzela i ma niezły AF. Za zaoszczędzone pieniądze kupisz do niego szkła.

Zablokowany

Domyślnie

Koledzy mają oczywiście rację. 40d to dobry AF, niezłe servo i świetna cena. Minus to cropowe spłycanie możliwości szkieł, niestety - tego się ukryć nie da.

Nie jest koszmarne, ale jest faktem, że crop 1,6 obcina polot szkłom, co absolutnie nie znaczy, że 40d nie da się zrobić super zdjęć. Może rzeczywiście wydać 2k i mieć sprawne, pewne, nowe body do reporterskiej roboty jak znalazł. Miałem dwie 40-stki i sobie chwaliłem, nie jak 1d, ale zawsze.

Strona 23 z 410 PierwszyPierwszy ... 1321222324253373123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów