dzięki Raideur za odpowiedź. Czyli z drugą sprawą się nie przejmować a pierwsza, czyli piskanie przy czyszczeniu matrycy zostaje do wyjaśnienia... :/
dzięki Raideur za odpowiedź. Czyli z drugą sprawą się nie przejmować a pierwsza, czyli piskanie przy czyszczeniu matrycy zostaje do wyjaśnienia... :/
Ostatnio edytowane przez Matsil ; 27-09-2012 o 20:23
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Piszczeniem też się nie przejmuj.
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Przy czyszczeniu pisk jest normalny, zwłaszcza jak zdejmiesz obiektyw - w końcu tam działa jakiś filtr ultradźwiękowy. Co do głośności migawki - przypuszczam, że sprawdzasz ze zdjętym obiektywem. Proponuję założyć i porównać wtedy. Weź pod uwagę, że lustro w 5D jest większe od tego z 40D. Samo w sobie jest dość ciche, co nie znaczy że bezgłośne. Jak chcesz zobaczyć jak to jest głośno, to proponuję porównać z jakimś aparatem średnioformatowym :-)
- Jak ultradźwiękowy, to nie powinniśmy go słyszeć
- Mam pod ręką 50d, które piszczy od jakichś 30k klatek i ma się dobrze
- 5d2 jest stosunkowo głośne porównując np. do starej piątki albo d3 z sąsiedniej stajniPozostaje nowa piątka z 'cichym trybem'
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
Małe pytanko o dostępność 5dmkII po premierze 6d.
Skoro 6D ma być dostępny w grudniu, wg was piątka odrazu zostanie wycofana?
Jak prognozujecie cene po premierze 6D?
Spadnie(naiwne marzenia) czy będzie jak z 5Dmk1 czyli skoczy do góry?
Dźwięk migawki przy założonym podpiętym obiektywie. Ale nie jest to nic strasznego, tak tylko byłem zaskoczony
dzięki Panowie. Tak więc pozostaje się tylko cieszyć i korzystać![]()
cena spadnie 6D bo dlaczego miała by wzrosnąć. Chyba, że sztucznie podbita przez sklep to tak bo innej opcji nie ma. Chyba, że pytasz o cene 5D II po pojawieniu się 6D bo tego nie sprecyzowałeś i można dwojako to zrozumieć. Narazie to są sztucznie windowane ceny 5D II po 7500 zł i nawet 7800 zł to już lekka przesada. Jak ktoś musi zakupić ff do 7500 zł to kupuje teraz, a reszta będzie czekać aż pojawi się 6D to normalne myślenie. Każdy stojąc przed wyborem zakup nowego sprzętu by wybrał 6D tym bardziej, że poczeka troche i cena spadnie, a jest nowszy konstrukcyjnie. Nie ma się nawet nad czym zastanawiać.
Nawet jakby 5D II staniał do 7000 zł, a 6D też stanieje to nie może tak żeby 2 body w podobnej cenie były oferowane, dlatego musi być 5D II wycofany. Jak to fotojoker zrobił z nikon d600 i już tysiaka obniżył dzisiaj. Wiadomym było, że w tej cenie nikona nikt nie kupi bo dołoży troche i kupi d800. Cene rynek zawsze weryfikuje i tak jest ze wszystkim, dlatego nie warto rzucać się od razu do sklepu na zakupy tylko odczekać troche aż będzie mniej kosztował. Tym bardziej, że nikt z nas nie chce być beta testerem bo canon ma swoich inżynierów, którym dobrze za to płaci to niech dopełniają swoich obowiązków.
I wtedy za początkową cenę będziemy mogli dodatkowo zakupić gripa i dodatkowo karte. Cena proponowana przez canon polska to 7799 zł, a zawsze jest niższa w sklepach bądź ta sama w trakcje pojawienia się w sklepie i długo się nie utrzyma. Ceny spadają po kilku, kilkunastu dniach po premierach tym bardziej jak jest większa dostępność w sklepach. Nikona jest jak narazie mała dostępność w sklepach, a cena już po 10 dniach spadła o 1000 zł. Można go dostać za 7600 zł. Canon 6D będzie moim zdaniem tańszym aparatem niż nikon d600 i cena spadnie bardzo szybko. Wcale nie jest powiedziane, że 6D wyjdzie 15 grudnia najprawdopodobniej bo równie dobrze może to być koniec listopada. Uważam, że cena canon 6D będzie na poziomie 6800 zł do lutego. I po jakimś czasie jeszcze spadnie i w końcu będzie tanią pełną klatką.
Tego nikt z nas nie wie kiedy zostanie wycofany 5D II, ale pewnie jak pojawi się 6D to jeszcze jakieś zapasy zostaną w magazynach.
Wszystko się wyprzeda i dopiero wtedy produkcja będzie przerwana. Pozdrówki
Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 27-09-2012 o 23:47
Pytanie- jestem byłym posiadaczem 50D, aktualnie zakupiłem używanego 5d II i ... hmmm dzisiejsze focenie przy slabawym (acz nie tragicznym) swietle - z 85 1.8 to jakas tragedia. Poważnie - AF gubił mi się straszliwie - nie mógł znalezc ostrosci itp.
To normalne dla piatki? Czy to z moja jest cos nie tak? Mam wrazenie duzej roznicy na korzysc 50D![]()
Hmm... Ja na parametrach ISO4000 2.0 1/100 na 5DII raczej nie mam kłopotów z trafieniem tym szkłem. Jaki przebieg masz korpusu?