Cytat Zamieszczone przez box Zobacz posta
no tylko różnica jest kolosalna i czy warto wydawać tyle na org..
Od 2lat od początku posiadania pierwszej 5DII mam zamiennik gripa marki alpha. Oprócz wkurzającego zacinania co jakiś czas górnego kółka nie zauważyłem aby zamiennik był jakoś drastycznie gorszy. Teraz dopiero zaczęła odłazić guma ale to moja wina bo go lekko zmoczyłem u spodu + kilka razy trzymałem aparat na piachu.
I to właśnie też jest dla mnie plus gripa zamiennika. Nie miałem oporów żeby aparat położyć na piachu i robić foty z poziomu ziemi. Jak coś mi gdzieś powłaziło to wydłubałem, przepłukałem i najwyżej guma odchodzi.
Puszki bez gripa bym na piachu nie położył a z oryginanym gripem bym się potem wkurzał, że mi guma odłazi
Jedną piątkę mam z gripem a drugą bez i ta bez mnie wkurza. Dużo wygodniej trzyma się aparat w pionie (szczególnie z 70-200 czy 85L) nie tyle ze względu na chwyt w pionie ale wyważenie całego zestawu.
Czemu nie kupiłem drugiego zamiennika? A bo zastanawiam się nad reporter strapem na 2body i zacząłem się zastanawiać czy nieoryginalny grip z tworzywa utrzyma na tym pasku aparat z cięższym szkłem.
A jako, że mam mało czasu, długi ogon jeżeli chodzi o wszelakie wydatki i ostatnio sporo nagłych wydatków związanych głównie z autem (kurde, a wiedziałem żeby zamiast auta wziąć kolejną eLkę ) to przeleciał mi cały sezon a ja nadal nie mam ani drugiego gripa ani reporter strapa, więc dywagacje na pod tytułem: kupić strapa i 2oryginalne gripy zostawiłem na później.
W każdym razie polecam zamiennik alphy. Dobrze spasowany, dobrze wykonany. Wytrzymał mi 2lata bez problemów i jestem zadowolony, że za zaoszczędzone 600zł mogłem spożytkować inaczej.