Strona 364 z 410 PierwszyPierwszy ... 264314354362363364365366374 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 631 do 3 640 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Piszesz że na białej ścianie aparat powinien wyświetlić histogram w środku wykresu.
    Ja rozumiem to tak że wówczas wprowadzam taką korektę aby był szczytem w pierwszym polu po lewej.Nie naciskam spustu wcześniej bo po co?
    Mieliśmy co innego na myśli.Ale ja nie robie takich porównań,więc pewnie dlatego.

Białość ściany szarość użytej karty może być różna.Histogram się wówczas przesunie w stosunku do środka.Dlatego istotne jest aby do prób używać wzorca znanego,skalibrowanego.
    Nikon nie używa swiatłomierza Canona i odwrotnie.
    Nie jestem wcale pewien czy kalibruje światłomierz na tą samą wartość.IMHO nie.
    Ponadto takie testy w warunkach domowych maja co najmniej przybliżone do prawdy wyniki..
    Ważne jest tylko czy światłomierz mierzy powtarzalnie i w pobliżu naszych oczekiwań.Cała reszta jest od nas zależna.
    Jesli chcesz aby histogram szarej karty wypadał w środku wykresu ,to użyj wlaściwego szarego wzornika.
    Niestety nie wiem jaka to szarość [IMHO nie muszę]. Słyszy sie wartosci od 14do 18%.

Tak że fakt że wasze aparaty wyświetlają histogram inny jak innej firmy o niczym nie
    świadczy i w niczym nie przeszkadza.Umiejętnośc dobrania korekty ekspozycji,lub na początek jej bracketing,korekta w obróbce,to normalne i niezbędne zadania dla fotografa.
    Pozdrawiam

Początki nałogu

Domyślnie

Nie, nie, nie...nie napisałem, że białej ścianie histogram powinien być środku. Absolutnie nie tak.

Może w skrócie napiszę jak wygląda mój test.

Posiadam szara kartę 18%, Canon 5D2, Nikon D300, światłomierz Sekonic L358.

1.Sprawdzam światłomierzem równomierność naświetlenia szarej karty. JEST OK. Kapułka światłomierza jest schowana ponieważ karta jest płaska. Zczytuję ze światłomierza parametry naświetlenia.
    2. Nikonem D300, za pomocą jego wbudowanego światłomierza w trybie punktowym sprawdzam jak powinna być zgodnie z nim naświetlona szara karta. Jego pomiar jest zgodny lub bliski pomiarowi Sekonic'a. Wykonuję zdjęcia i oceniam histogram w aparacie. JEST OK-histogram kumuluje się w centrum zgodnie z oczekiwaniami i standardem.
    3. Canon 5D2, ta sama procedura co w pkc 2. Sprawdzam jak oświetlić szarą kartę. Pomiar Canona różni się od pomiaru Sekonica i Nikona. Wykonuję zdjęcie. Jest niedoświetlone, histogram nie znajduje się w centrum a po lewej stronie, mniej więc w odleglości -2/3 EV.

PS: To co da się i można korygować w PS i jak to doskonale wiem, niemniej jednak do tego trzeba mieć dobrą bazę czyli odpowiednio naświetlone zdjęcie i nie po to kupuje się sprzęt za niemałe pieniądze by potem kombinować jak tu ominąć parę spraw, szczególnie, ze kompensacja ekspozycji dla tego modelu to 2EV w trybi TV lub AV, ale to kompletnie nie ma znaczenia, chodzi o standard i prawidłowe lub nieprawidłowe działania sprzętu i nie zgodzę się na pewno z tym, ze domowe testy i próby nie mają znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-09-2011 o 22:26

Początki nałogu

Domyślnie

Słuchajcie czy ktoś byłby tak uprzejmy i swoim 5d2 zrobił test na szerej karcie 18% lub/i porównał swoje parametry z światłomierzem zewnętrznym? chciałbym zobaczyć jakie są wyniki i jak wyglądają wasze histogramy.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Ja nic nigdy nie sprawdzałem na szarej karcie, ale z robienia zdjęć wyniki mam podobne, najczęściej daję +2/3 EV, trochę jest to wkurzające.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu

Domyślnie

Dzięki za informację, niemniej jednak nie jest ona w pełni wartościowa ponieważ to ile dodajesz EV nie do końca przekłada się an to czy światłomierz działa poprawnie. być może u Ciebie skutkuje to ekspozycją do prawej i wypełnieniem histogramu a być może sprowadzeniem go do normy jak u mnie. Ciężko stwierdzić dlatego pytałem o szarą kartę, która da dokładniejszy wynik. Tak czy siak dzięki za odzew zawsze to jakaś wskazówka.

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

mam pytanie odnośnie trwałości migawki i "gwarantowanego" życia 150k klapnięć - używam puszki tylko prywatnie i nie sądzę żebym zrobił więcej niż 10 tysięcy klatek rocznie - teoretyzując - np po 10 latach padnie mi migawka - serwis ją wymieni za free ?

czy w ogóle jest gdzieś jakiś zapis o bezpłatnej wymianie migawki poniżej pewnego przebiegu aparatu pomimo upłynięcia 1 lub 2 letniej gwarancji ?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    mam pytanie odnośnie trwałości migawki i "gwarantowanego" życia 150k klapnięć - używam puszki tylko prywatnie i nie sądzę żebym zrobił więcej niż 10 tysięcy klatek rocznie - teoretyzując - np po 10 latach padnie mi migawka - serwis ją wymieni za free ?
    Po 10 latach to już nie będziesz chciał robić zdjęć tym aparatem...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar wlodal
    Miasto
    Polska Skierniewice

Domyślnie

Wrócę jeszcze na chwilę do histogramu . Aparaty - 5DmkII oraz 7D - ustawione na A . Czas dobiera aparat . Co bym nie robił - jasne firanki , ciemne ściany , meble itd. - hisogram cały czas po środku - przesuwa się tylko skład w jedną lub drugą stronę w zależności od jasności elementu . Ale histogram jako całość znajduje się po środku .
    I wg mnie właśnie tak powinno być - jeśli światłomierz skalibrowany jest prawidłowo i prawidłowo działa .
    Ostatnio edytowane przez wlodal ; 23-09-2011 o 16:58
    Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Początki nałogu

Domyślnie

dzięki wlodal

to też może nie max precyzyjne co podajesz, ale jest to dla mnie dość istotne. Własnie o to mi chodziło. Histogram powinien lądować na środku i tak wygląda prawidłowo ustawiony swiatłomierz. U mnie niestety ląduje po lewej od środka.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta

czy w ogóle jest gdzieś jakiś zapis o bezpłatnej wymianie migawki poniżej pewnego przebiegu aparatu pomimo upłynięcia 1 lub 2 letniej gwarancji ?
    tak, migawka jest wymieniana do 100/150 tys. zdjęć nawet po czasie gwarancji
    źródło: doświadczenie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 364 z 410 PierwszyPierwszy ... 264314354362363364365366374 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów