Pokaż wyniki od 3 631 do 3 640 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Nie, nie, nie...nie napisałem, że białej ścianie histogram powinien być środku. Absolutnie nie tak.

Może w skrócie napiszę jak wygląda mój test.

Posiadam szara kartę 18%, Canon 5D2, Nikon D300, światłomierz Sekonic L358.

1.Sprawdzam światłomierzem równomierność naświetlenia szarej karty. JEST OK. Kapułka światłomierza jest schowana ponieważ karta jest płaska. Zczytuję ze światłomierza parametry naświetlenia.
    2. Nikonem D300, za pomocą jego wbudowanego światłomierza w trybie punktowym sprawdzam jak powinna być zgodnie z nim naświetlona szara karta. Jego pomiar jest zgodny lub bliski pomiarowi Sekonic'a. Wykonuję zdjęcia i oceniam histogram w aparacie. JEST OK-histogram kumuluje się w centrum zgodnie z oczekiwaniami i standardem.
    3. Canon 5D2, ta sama procedura co w pkc 2. Sprawdzam jak oświetlić szarą kartę. Pomiar Canona różni się od pomiaru Sekonica i Nikona. Wykonuję zdjęcie. Jest niedoświetlone, histogram nie znajduje się w centrum a po lewej stronie, mniej więc w odleglości -2/3 EV.

PS: To co da się i można korygować w PS i jak to doskonale wiem, niemniej jednak do tego trzeba mieć dobrą bazę czyli odpowiednio naświetlone zdjęcie i nie po to kupuje się sprzęt za niemałe pieniądze by potem kombinować jak tu ominąć parę spraw, szczególnie, ze kompensacja ekspozycji dla tego modelu to 2EV w trybi TV lub AV, ale to kompletnie nie ma znaczenia, chodzi o standard i prawidłowe lub nieprawidłowe działania sprzętu i nie zgodzę się na pewno z tym, ze domowe testy i próby nie mają znaczenia.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-09-2011 o 22:26

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów