Jak ustawiam podobne parametry na obu puszkach w tych samych warunkach to Canonen muszę "mocno" prześwietlać. Nie zdarzyło mi się naświetlać na 0 zawsze te parę milimetrów ;-) muszę dać na plus.
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem ale wydaje mi się, że to akurat nie w tym tkwi problem, przynajmniej u mnie. Jak ustawię obydwa aparaty na te same parametry to jest ok. Prawie identycznie. Nigdy nie będzie tak samo ale to kwestia małej tolerancji ("milimetrów") Zresztą...nie o takich granicach błędu piszę. Chodzi o to, że jeden aparat poda Ci parametry sygnalizując, że są "OK" i są ok (mówię tu o moim d300, twoim d700 i każdym normalnym aparacie-histogram jest w centrum. Mój (lub nie tylko mój) 5D2 zasygnalizuje dla niego optymalne parametry, które w rzeczywistości dobre nie są-histogram na lewo od centrum=niedoświetlenie zdjęcia. (w kategoriach prawidłowej ekspozycji dla 18% szarości oczywiście).
Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-09-2011 o 20:08
No ujołeś to idealnie
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Na jakim wzorniku sprawdzasz?
teoretycznie zawsze powinien aparat tak dobrać parametry aby histogram byl w środku no chyba ze sie mylę
Canon FF
To nie profesjonalny wzornik a popularna szara karta na gumowatym materiale zamocowana na elastycznej obręczy, niemniej jednak myślę, że to nie ma znaczenia, skoro zarówno inny korpus jak i światłomierz Sekonic'a podaje podobne "dobre" parametry-otrzymuję histogram z peakiem w centrum. Canon podaje inne parametry w związku z czym wynikiem jest "nieprawidłowy" histogram. Sprawdzałem również na białej stronie, białej ścianie itp. to nie ma znaczenia-jeżeli mamy jednolitą powierzchnię to różne aparaty oraz światłomierz powinny dawać podobne wyniki. Oczywiście mierzę wszystko spotem dla pewności.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Na pewno powinien dobrać tak parametry żeby mając 18% szarości w wizjerze kumulacja histogramu była w centrum. Tak według mnie powinno być w każdej lustrzance?
Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-09-2011 o 20:23 Powód: Automerged Doublepost
Na białej ścianie też?
Polecam to:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
Co znaczy aparat powinien dobrać...Skąd aparat ma wiedzieć co fotografujesz i jaki chcesz osiągnac efekt?Aparat nie wie czy kierujesz obiektyw na śnieg w slońcu ,czy hałdę węgla w pochmurny dzień.
Aparat lustrzanka nie zastępuje fotografa tylko jest narzędziem w jego ręku.
Kompakcik w auto tak,owszem.
Nie ma znaczenia jaka szara karta? przeciez pisałeś o 18% szarosci a bywaja rózne szare.
Jesteś pewien że Canon i Nikon maja identyczne kalibracje światłomierzy?
Bez urazy , nie jest moim zamiarem wam dokuczyć ale to są rzeczy ważne.
Polecam powyżej zamieszczony link oraz inne tutoriale Janusza Body.Wiele wyjaśni.
Ostatnio edytowane przez janmar ; 22-09-2011 o 20:45
Janmar, cytat choćby z tegoż linka:
Potencjalny problem, o który nam chodzi jest taki - owo "jednakowo szare" powinno być w środku histogramu. A nie jest. Przynajmniej na naszych puszkach jest około 2/3 EV z lewej strony środka.Tym co nie wierzą proponuję wykonać następujący eksperyment. Ustawić aparat w tryb Av i pomiar „spot” lub „centralny” – właściwie każdy byle nie matrycowy (o pomiarze matrycowym za chwilę). Dobrze byłoby ustawić WB na stały np. daylight ale nie jest to krytyczne. Potem trzeba porobić zdjęcia np. białej kartki papieru, czarnego materiału (może być czarny garnitur), szarej tkaniny albo ekranu wygaszonego telewizora. Ważne jest właściwie tylko jedno. Wszystkie przedmioty powinny być tak samo oświetlone i wypełniać możliwie cały kadr. Rezultaty są zdumiewające. Wartość tonalna każdego ze zdjęć będzie praktycznie identyczna. Wszystkie będą prawie jednakowo szare !!!
Body, stałki, zoomik