Aparat wysyłałem do nich już dwukrotnie w celu regulacji AF (BF/FF itp) i wadliwego obiektywu. Dwukrotnie prosiłem żeby sprawdzili światłomierz, ostatnim razem była taka prośba w dokumencie skierowanym do nich. Nic nie zrobili w tej kwestii, rozmawiałem przez telefon z "kimś z serwisu" i powiedział, że rzekomo sprawdzili i jest ok...przyznam, że jakoś mnie to nie przekonało ponieważ na pytanie jak sprawdzają, odpowiedź brzmiała-podpinamy na stanowisku serwisowym do komputera i w skrócie "reszta sama się dzieje". Koniec końców, osoba z którą rozmawiałem, zasugerowała żebym sprzęt wysłał ponownie do sprawdzenia. Dla mnie kwestia jest raczej dość oczywista i widoczna na histogramie gołym okiem, ale na prawdę byłbym w szoku jakby okazało się, że większość lub wszyscy posiadacze 5d2 tak mają, przecież to niemożliwe.
Co innego stosować korektę o jakiej mówisz dla "wypełnienia histogramu" od wartości standardowe tak by pokrywał cały zakres (być może tak jest u Ciebie) a co innego korekta w celu doprowadzenia histogramu do standardu 18%