Strona 362 z 410 PierwszyPierwszy ... 262312352360361362363364372 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 611 do 3 620 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Tak naprawdę to do końca też nie wiemy co w rzeczywistości pokazuje histogram w EOS-ie (w sensie jak jest wyskalowany, czy 0 i 100 to faktycznie czerń i biel), i tak dalej. Na przesunięcia pika może mieć też wpływ niedokładnie przymykająca się przysłona, jakieś odchyłki od czasu.
    ZTCW histogram każdego aparatu pokazuje częstość występowania wartości RGB dla jpega generowanego z aktualnie wybranym w menu aparatu profilem barwnym, więc reflektancja 18% odpowiadająca wizualnie ok. 50% szarości powinna teoretycznie wypaść gdzieś w połowie. Oczywiście z uwzględnieniem specyfiki krzywej kontrastu danego profilu aparatu (która może np. silniej rozjaśniać) oraz przy przy założeniu, że światłomierz DSLR skalowany jest na 18-o procentową reflektancję itp., co również wcale nie jest takie pewne.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A mi coś świta jakiś czytany dawno temu artykuł, że w EOS-ach rozkład jasności jest wykreślany na podstawie kanału zielonego - ale nie pamiętam dokładnie gdzie był ten materiał. Tak czy siak histogramowi można ufać, ale trzeba go kontrolować :-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Micles, Ty masz zdaje się i 35L i precyzyjną matówkę. Mógłbyś sprawdzić u siebie przy okazji?
    No mam, ale nie korzystam z EC

Jadę full manual w 99% przypadków. (1% pozostawiam na kręcenie ciągłych ujęć z włączonym autoISO).

Nie no, jak będę miał chwilkę czasu i nie zapomnę, to sprawdzę. Na razie siedzę na jednym zleceniu, przez noc PKP i od rana następna robota...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Tylko jak w takim razie epicurowi wychodzi górka w połowie skali?
    Kurde, byłem przekonany, że to połowa skali, bo nawet kiedyś robiłem takie zdjęcia porównując działanie różnych trybów światłomierza. Ale teraz sprawdziłem to jeszcze raz i nie wyszła mi połowa skali. 2/5 skali też nie

Jasno oświetlona biała ściana, pomiar punktowy - szczyt histogramu jest mniej więcej na 4/5 skali, czyli znacznie bliżej prawej krawędzi, niż środka.

[edit]
    I co ciekawe, na białej ścianie histogram wygląda tak samo we wszystkich trybach światłomierza

[edit]
    Kurde po raz drugi! Sorry, namieszałem. Nie czytajcie tego, co wyżej

JEST TAK, JAK PISAŁEM W POPRZEDNIM POŚCIE. Mniej więcej POŁOWA SKALI.
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 02-09-2011 o 21:32
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu

Domyślnie Ten sam probelm

Witajcie,

@ tomdz

Mam dokładnie ten sam problem i męczę o to serwis. Do tej pory działałem na Nikonie D300, teraz mam 5d2 i spory zapas optyki Cóż, tyle tytułem niby miłego wstępu wstępu.

U mnie widziałem większość zdjęć niedoświetlonych więc sprawdzałem jak się da o co chodzi. Kupiłem koniec końców kartę 18% i cóż...co bym nie zrobił mój histogram nie jest na środku tylko ok. 2/3 w na lewo od środka. -Biorę Nikona-histogram w samym środku. Brałem pod uwagę wszystko-winietę, więc robiłem na przymkniętych przesłonach, włączając lub wyłączając korektę winiety, wszelkie inne ustawienie dotyczące świateł są wyłączone
    -Biore Sekonica i mierzę...to co w Nikonie. 1/13 5.6 ISO 400. W canonie muszę dodać +2/3 EV żeby osiągnąć takie parametry a co z tym związane ekspozycją i peak'iem histogramu idealnie na środku. Co to ma być się zastanawiam?

@reszta

Czy wasze histogramy są na 18% karcie wycentrowane na histogramie. Muszę wiedzieć co mam dalej robić z tą sprawą? Z drugiej jednak strony nie chcę mi się wierzyć że "canon tak ma" przecież światłomierz musi być skalibrowany prawidłowo bez względu na markę aparatu itp. To chyba standard.

A to, że ekspozycja i histogram wyglądają tak samo bez względu na tryb pomiaru dla jednolitej ściany to chyba oczywiste!

Fajnie jakby ktoś przetestował swój egzemplarz i dał jakieś informacje.

@ czornyj

Canon 5d2 jest skalibrowany do 18% czego ślad pojawia się w instrukcji w części "priorytet jasnych partii obrazu", instrukcja odwołuję się tam do kwestii gdzie standardowo aparat jest skalibrowany do takiej wartości.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-09-2011 o 17:41

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zaix Zobacz posta
    Mam dokładnie ten sam problem i męczę o to serwis.
    Właściwie zawsze stosuję korektę plus 2/3 - 1 EV w moim 5DII.
    Ciekaw jestem, co mówił Ci serwis na tą przypadłość?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Właściwie zawsze stosuję korektę plus 2/3 - 1 EV w moim 5DII.
    Ciekaw jestem, co mówił Ci serwis na tą przypadłość?
    Aparat wysyłałem do nich już dwukrotnie w celu regulacji AF (BF/FF itp) i wadliwego obiektywu. Dwukrotnie prosiłem żeby sprawdzili światłomierz, ostatnim razem była taka prośba w dokumencie skierowanym do nich. Nic nie zrobili w tej kwestii, rozmawiałem przez telefon z "kimś z serwisu" i powiedział, że rzekomo sprawdzili i jest ok...przyznam, że jakoś mnie to nie przekonało ponieważ na pytanie jak sprawdzają, odpowiedź brzmiała-podpinamy na stanowisku serwisowym do komputera i w skrócie "reszta sama się dzieje". Koniec końców, osoba z którą rozmawiałem, zasugerowała żebym sprzęt wysłał ponownie do sprawdzenia. Dla mnie kwestia jest raczej dość oczywista i widoczna na histogramie gołym okiem, ale na prawdę byłbym w szoku jakby okazało się, że większość lub wszyscy posiadacze 5d2 tak mają, przecież to niemożliwe.

Co innego stosować korektę o jakiej mówisz dla "wypełnienia histogramu" od wartości standardowe tak by pokrywał cały zakres (być może tak jest u Ciebie) a co innego korekta w celu doprowadzenia histogramu do standardu 18%
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-09-2011 o 17:51

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Mam takie same wrażenie w stosunku do D700.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ale szarość "szarej karty" wcale nie leży w środku. Chociaż, po prawdzie, bliżej jej do bieli, niż do czerni.
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Ale szarość "szarej karty" wcale nie leży w środku. Chociaż, po prawdzie, bliżej jej do bieli, niż do czerni.
    Ależ leży. W środku histogramu oczywiście, nie w środku wg postrzegania ludzkiego oka.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 362 z 410 PierwszyPierwszy ... 262312352360361362363364372 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów