Piszesz że na białej ścianie aparat powinien wyświetlić histogram w środku wykresu.
Ja rozumiem to tak że wówczas wprowadzam taką korektę aby był szczytem w pierwszym polu po lewej.Nie naciskam spustu wcześniej bo po co?
Mieliśmy co innego na myśli.Ale ja nie robie takich porównań,więc pewnie dlatego.

Białość ściany szarość użytej karty może być różna.Histogram się wówczas przesunie w stosunku do środka.Dlatego istotne jest aby do prób używać wzorca znanego,skalibrowanego.
Nikon nie używa swiatłomierza Canona i odwrotnie.
Nie jestem wcale pewien czy kalibruje światłomierz na tą samą wartość.IMHO nie.
Ponadto takie testy w warunkach domowych maja co najmniej przybliżone do prawdy wyniki..
Ważne jest tylko czy światłomierz mierzy powtarzalnie i w pobliżu naszych oczekiwań.Cała reszta jest od nas zależna.
Jesli chcesz aby histogram szarej karty wypadał w środku wykresu ,to użyj wlaściwego szarego wzornika.
Niestety nie wiem jaka to szarość [IMHO nie muszę]. Słyszy sie wartosci od 14do 18%.

Tak że fakt że wasze aparaty wyświetlają histogram inny jak innej firmy o niczym nie
świadczy i w niczym nie przeszkadza.Umiejętnośc dobrania korekty ekspozycji,lub na początek jej bracketing,korekta w obróbce,to normalne i niezbędne zadania dla fotografa.
Pozdrawiam