Jeden problem.... z tym Tamronem: jest 90mm. Trochę za długi. Nie mam aż tyle odejścia.
Jeden problem.... z tym Tamronem: jest 90mm. Trochę za długi. Nie mam aż tyle odejścia.
Polecasz bo masz? Żałosne.
I co on z nim zrobi? Dywany będzie na boisku rozkładał do fotografowania?
Ja polecam (bo mam) sigmę 150/2.8, jest ostrzejsza od Twojego tamrona i zdecydowanie szybsza
A już na poważnie: jeśli pytający rozpatruje 65mp-e, to wystarczy mu dość kasy na EF45mm ts-e (lub 24ts-e). Jeśli chodzi o pracę z ostrością, będzie idealne. A przy ff matrycach wystarczy zostawić minimalny margines na pochył.
Ostatnio edytowane przez oskarkowy ; 17-01-2009 o 19:42
Jarek
haha tak trafiła do klienta żebyś wiedział - do mnie![]()
Oprócz omawianego już MP z canonem współpracuje kilka firm w każdej po ~~trzy szkla z ogniskowymi ~~50,100,150 mm jeżeli siegnąc po przejściowki i inne mocowania to jeszcze sie znajdzie kilka[w macro i tak często manual].
Kilkanascie szkiel i cen do wyboru to tak mało?
żeby coś polecić trzeba by znać:co umiesz, co będziesz fotografowal,gdzie, jakie body ,w jakim celu,ile masz kasy ,itp.Najlepiej odpowiesz sobie sam .Porób próby nawet innymi szklami aby dobrac ogniskową,a budżet powie resztę.:smile:
Canonierzy kombinują jak poprawić autofokus a na forum nikona kombinują jak sprawić żeby d700 dawało takie kolory jak 5d
http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...1&postcount=45
Ponoć nawet jakieś emulatory powstają.
Kubamanie, nie przeczytałeś uważnie o czym mowa. Chodzi o krótką ogniskową i macro. Np ta 50mm albo może i 24 TS-E. Pytanie jak w warunkach małego studio sfotografować płaski duży obiekt (np. obraz) tak żeby był w całości ostry?
Tu nie chodzi o powiększenie ale o płaszczyznę ostrości. Nikon ma np. 60mm micro f/2.8. - fajne szkło. My mamy 50mm f/2.8 - trochę inna generacja.
Swoją drogą ciekawe jak będzie pracował Live View + ostrość przez kontrast w mkII ze szkłami TS-E?
Sławek - chyba Ci chodzi o profile podczas wywoływania NEF w LR - ustawianie kolorystyki w stylu D3 czy 5d itp. O ile to zabawa to... z naszej strony dorobienie sobie brakujących 40 brakujących pól AF już takie wesołe nie jest. Sorry, ale ostatnio poprzeglądałem sporo zdjęć z N i C i muszę powiedzieć że wybór FF cholernie trudny. D700 i 5dmkII to tak dobre puszki że trzeba bardzo konkretnie wiedzieć czego się chce żeby podjąć świadomą decyzję (bez emocji). Jeszcze dwa tygodnie temu prawie zamówiłem D700, teraz jestem bardzej w stronę mkII... no i pokornie czekam na spadek cen obydwu![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner