Dobra, konkluzja - nie ma auto ISO w Manualu - zamknijmy ten wątek.
Dobra, konkluzja - nie ma auto ISO w Manualu - zamknijmy ten wątek.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Ale to jest klasyczny problem zmiany ustawien aparatu wraz ze zmiana warunkow oswietleniowych. Przeciez to nie jest problem ktory pojawia sie wraz z implementacja AutoISO tylko jest to problem, ktory moze pojawic sie zawsze, bez wzgledu na to w jakim trybie pracujesz. Aby jakos z tym walczyc stosuje sie przycisk zapamietania ekspozycji, a w AutoISO przycisk ten zapamietywalby wartosc ISO.
O uzytecznosci AutoISO w korpusach Canona na razie mozemy sobie pomarzyc ale sa tacy co probowali na normalnych korpusach. Wystarczy zajrzec tutaj.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-01-2009 o 14:22
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Jak wiekszosc sporow tak i ten polega na tym, ze mamy pewna mysl w glowie nadawcy, mamy komunikat i mamy to co po odebraniu komunikatu zrozumial odbiorca. Jestem prawie pewien, ze spieramy sie o semantyke, czyli kazdy ma na mysli co innego, chociaz uzywamy tych samych slow
Ja juz swoja argumentacje przedstawilem i wyglada ona skrotowo tak: w gruncie rzeczy znajomosc takiego parametru jak podatnosc materialu swiatloczulego na padajace swiatlo jest wtorna, jesli mielibysmy material swiatloczuly, ktorego podatnosc moglaby byc ustalana w bardzo szerokim zakresie i robilby to automat, to nie musielibysmy zawracac sobie nim (tym parametrem) glowy. Dbalibysmy tylko o kompozycje, parametr T i parametr A. Klik i mielibysmy zdjecie o dokladnie takich walorach jak sobie zakladalismy.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 13-01-2009 o 14:35
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Owszem ale nie zawsze jest to zaleta. Jesli np cos oswietli postac przez chwile to manual owszem zachowa ekspozycje ale spieprzy fote przeswietlajac ją. Auto iso daje tutaj elastycznosc. Nie chodzi o to zeby tego uzywać nagminnie w kazdej sytuacji. Tak samo jak sa sytuacje gdzie lepiej na Tv to sa i sytuacje gdzie lepiej na Av a czasem lepiej na M. Po prostu lepiej miec wybor niz go nie miec
Dopiska: Taka sytuacja idealna dla autoiso, piekne popludnie, slub, wyjscie z kosciola, chce miec rzucanie ryzem przy 1/100 i przy malej GO f1.8. bez lampy. Pytanie: jakie iso? (podpowiem Auto![]()
Ostatnio edytowane przez wain ; 13-01-2009 o 14:57
no ok. powiedzmy ze to auto iso będzie w nowych puszkach
to wtedy chyba wartoby zaczać narzekac na to ze trzeba aparat zaniesć do kościoła i jeszcze go trzymać w ręce !!
bo tak mi się widzi ze to w tym kierunku ma iść :]
Pytanie do użytkowników 5DMkII
Czy ktoś używa przycisku AF-On i ma tak ustawiony aparat że tego przycisku używa do nastawiania ostrości a spustu tylko do wyzwalania migawki?
I jeżeli tak to czy jest to wygodne?