Strona 9 z 410 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    mnie pasuje :-)
    a jakie odczucie vs AF marka3..??

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    a jakie odczucie vs AF marka3..??
    w jedynce lepszy w piątce trochę gorszy :-)
    Ostatnio edytowane przez Vitez ; 07-12-2008 o 15:51

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

No to żeby nie było "gdybaniowo".
    Mam tę puszkę od 3-ch dni.

MOIM zdaniem 5d mk2 ma mniejsze szumy na wysokim ISO (a jestem "szumofobem). Być może nie są mniejsze, nie mam laboratorium i nie fotografuję linijek, ale to zapewne gęstsza matryca daje efekt drobniejszych, nienachalnych szumów. To lubię:-D i jestem pod tym względem bardzo zadowolony.
    W porównaniu do MK1, w kiepskich warunkach oświetleniowych AF radzi sobie lepiej. Nie jest to 1D, ale dla mnie jest to zauważalne. Co prawda daleko do ideału, niemniej mojemu fotografowaniu wystarcza.

Czasem myli mnie światłomierz (Janusz Body ma rację- on oszukuje ) , ale na pewno go rozgryzę; w dużym odsetku zdjęć - jeżeli robię fotki zgodnie z jego wskazaniami - wychodzą one o około 1/3 do 2/3 EV niedoświetlone. Ale nie wykluczam mojej winy, bo w końcu dopiero go rozgryzam.

Wyświetlacz - REWELACJA; jako użytkownik (były lub obecny) 40D, 5D, 1D mkIII stwierdzam to z całą stanowczością. Wreszcie wiem kiedy zrobiłem dobre zdjecie :-D

Nie jestem fotografem ślubnym, ale dźwięk lustra jest inny niż w MK1. Inaczej kłapie... Ale czy głośniej- trudno powiedzieć.

Absolutnie użyteczne sRAWy na poziomie 10MP; przynajmniej dla mnie.

Fajny, jasny wizjer. Nareszcie się głupkowato nie krzywię, zaglądając do niego, żeby dostrzec ustawienia

Jeżeli ktoś nie lubi winietowania (dzień dobry), to funkcja jego eliminacji działa bardzo dobrze. Mniej babrania sie w DPP.

Jak na razie jedyne wady, jakie zaobserwowałem przez ten bardzo krótki czas użytkowania, to:

- DPP długo mieli RAWY (Vitez - nie obrabiam na laptopie, wiec nie potwierdzam twojej opinii, zamieszczonej gdzieś na forum); być może trzeba będzie pójść za radą Akustyka i zrobić porządek na dyskach. Lightroom lepiej sobie radzi z przekonwertowanymi DNG

- druga wada, to kwestia przyzwyczajenia do klawiszologii z 5d mk1:
    A/ na górnym panelu, po prawej stronie, pierwszym przyciskiem jest podświetlenie wyświetlacza (w starej pierwszym była regulacja ISO)
    B/ ostatnim guzikiem na dole, obok ekranu jest kasowanie obrazka, a w "starej" piątce było odtwarzanie. Kilka razy o mały włos skasowałem fotkę. Ale to kwestia nowego przyzwyczajenia.

Nagrywania filmów nie ruszałem

Tyle pokrótce - teraz niech się wypowiadają zawodowcy
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    A/ na górnym panelu, po prawej stronie, pierwszym przyciskiem jest podświetlenie wyświetlacza (w starej pierwszym była regulacja ISO)

pozdrawiam
    Wlasnie nie. W mki ISO jest na srodku z trzech glownych. a to co jest w 5d mkii tokolejna zmiana bo wlasnie pierwsze z prawej weszlo w 40d.
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    W porównaniu do MK1, w kiepskich warunkach oświetleniowych AF radzi sobie lepiej. Nie jest to 1D, ale dla mnie jest to zauważalne. Co prawda daleko do ideału, niemniej mojemu fotografowaniu wystarcza.
    A tak z ciekawości w porównaniu do D700 albo D3. Chodzi mi głównie o słabo oświetlone pomieszczenia itp?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    A tak z ciekawości w porównaniu do D700 albo D3. Chodzi mi głównie o słabo oświetlone pomieszczenia itp?
    do AF d3 5d2 nie ma polotu. kilkanaście minut wymiennej zabawy obiema puszkami.

Bywalec Awatar jacek220
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    do AF d3 5d2 nie ma polotu. kilkanaście minut wymiennej zabawy obiema puszkami.
    Dzięki za rzeczową odpowiedź.
    A mógłbyś coś więcej napisać, szczególnie interesuje mnie praca AF przy słabym oświetleniu np. lampka nocna w pokoju?

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek220 Zobacz posta
    Dzięki za rzeczową odpowiedź.
    A mógłbyś coś więcej napisać, szczególnie interesuje mnie praca AF przy słabym oświetleniu np. lampka nocna w pokoju?
    przy lampce nocnej nie mam doświadczeń
    to były normalne warunki, w pokoju - dzień, kiepskie światło, potem wieczór - światło żarowe.

Domyślnie

pytalem juz wczesniej ale nie dostalem odpowiedzi. Czy spust migawki 5dmk2 dziala tak samo jak w mk1 ? Czy cos sie tu zmienilo ?
    I drugie - czytalem, ze podobnie jak mk1 jego nastepca jakby lekko nie doswietla sceny. Do tej pory zazwyczaj uzywalem trybu centralnie wazonego usrednionego albo skupionego w malym polu i blokowalem ekspozycje tam gdzie chcialem ale w 70% przypadkow bylo za ciemno o jakies 1/3 EV. Czy w przypadku mk2 jest podobnie ? Na zdjeciach Kubamana w exifie widzialem ze ekspozycje korygowal o +1/3 EV
    śluby, studio - Poznań
    5dmkII, 12-200mm w 5 szklach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GINN Zobacz posta
    Oto sample, ślubniaka z kościoła.
    http://jeffascough.bigfolioblog.com/

Chętnie kupiłbym 16-35 II a gość trochę tego używa.
    Dziękuję za linki, ale wolałbym takiego "chłopskiego" jotpega pstrykniętego byle gdzie (byle nie murki, sufit i ściany :-) )na 16mm szkłem 16-35 II przy F2.8 i F4

Strona 9 z 410 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów