1. Tak.
2. Nie widzę powodu dla którego miałoby mieć.
1. Tak.
2. Nie widzę powodu dla którego miałoby mieć.
Ultradźwięki ci się zużyją
Myślę, że nie jest to krytyczny komponent aparatu, prędzej padną ci 3 migawki![]()
ok czyli czyszczenie zostaje na onmigawka - eee mnie to daleka droga , max 10k klatek rocznie i zero video
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Włączenie czyszczenia matrycy na bieżąco powoduje, że każdorazowo ją przetrzepie czyli nic tam nie zostaje i nie ma prawa się przyczepić na stałę (myśle oczywiście o drobinach kurzu i pyłkach). Zatem skoro producent przewidział taki proces to nie ma powodu z niego niekorzystać![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
producent przewidział wyłączenie przez użytkownika tego procesu z poziomu menu - dlatego pytam
czy dobrze myślę że na czas czyszczenia matrycy dobrze jest skierować aparat obiektywem do dołu ?
Generalnie na off. Ale jak sie paproch przypęta , to czyszczenie nie pomaga, paproch wędruje sobie z miejsca na miejsce. Wtedy ręczna robota. Chyba w normalnej pozycji trzymać aparat, przynajmniej tak jest pokazywana zasada działania na filmach reklamowych.
Przy czyszczeniu matrycy gruszką,czy swabem mocuję na statyw otworem bagnetu w dół.czy dobrze myślę że na czas czyszczenia matrycy dobrze jest skierować aparat obiektywem do dołu
Nie wiem czy to pomaga,ale i nie szkodzi.
Przy czyszczeniu realizowanym przez aparat IMHO bez znaczenia.
pewnie pomaga - mniejsze ryzyko że coś z nieba spadnie/wpadnie![]()