Strona 67 z 410 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117167 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Zastanawiam się co canon zrobi teraz z matrycą ze starej piątki ?.
    Może wypuszczą tańszą wersje dla amatorów z focusem na przykład od hm... czterdziestki !
    Bardzo by mi to odpowiadało. Nawiasem mówiąc stare piątki znikły prawie zupełnie.
    Znajomy handlarz mówił mi że popyt na nie nagle wzrósł jak tylko okazało się co oferuje 5mark II w stosunku do ceny.

Dr. Jekyll
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Ciekawe czemu mam czasem problem z 5D na bocznych punktach w studio przy słabym świetle lamp pilotujących. Ktoś powie, że to nie problem, bo modelka poczeka te 2 czy 3 sekundy dłużej aż się AF zdecyduje, tylko że przez te 2 czy 3 sekundy to jej wyraz twarzy też się potrafi zmienić nie do poznania. Takie coś złości. Dlatego nigdy więcej aparatu bez bocznych krzyżowych.
    Ten mój esej to należy traktować tak jak napisałem - pół żartem, pół serio. Nie jestem człowiekiem, który nowa piątkę wypróbował wszędzie. Wydawać by się mogło, że jeżeli ja nie mam problemów z bocznymi i statycznym obiektem oświetlonym świeczką to studyjni także go mieć nie będą. Nie wiem jakie światło dają lampy pilotujące, więc może dlatego jest tak jak piszesz.
    Ja wiem, że najlepiej, gdyby wszystkie były krzyżowe, ale wtedy dla ogromnej większości ludzi 1-ka stałaby się zupełnie niepotrzebnym produktem firmy C. A tego chcą uniknąć. Więc rozróżnili puszki czymś bardzo jak widać "bolącym" niektórych. Cóż. Po prostu przyjęto, że jeżeli zarabiasz (masz studio, więc mało ono nie kosztuje lub fotografujesz za pieniądze - tu mieszczą się ślubni) to stać Cię na coś co Cię w pełni zaspokoi. Celowe działanie. I tyle.
    A cały ten "esej" to tylko po to, by unaocznić, że tak naprawdę to tyle będzie opini o tym aparacie jak celów do których ma ten aparat zostać przez fotografa użyty.

Bywalec Awatar ddarc

Domyślnie

Myślę że warto jeszcze poczekać z zakupami do wiosny na puszkę Nikona, na pewno po premierze nowej 5-tki Nikon coś wypuści takie D700 X z Filmami i może ciut lepsza matrycą , sugeruje to niższa cena D700..

Ps. Ile na rynku jest D 700 ?
    ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Ciekawe czemu mam czasem problem z 5D na bocznych punktach w studio przy słabym świetle lamp pilotujących. Ktoś powie, że to nie problem, bo modelka poczeka te 2 czy 3 sekundy dłużej aż się AF zdecyduje, tylko że przez te 2 czy 3 sekundy to jej wyraz twarzy też się potrafi zmienić nie do poznania. Takie coś złości. Dlatego nigdy więcej aparatu bez bocznych krzyżowych.
    To może przedmuchaj sobie AF'a... :rolleyes:
    A jeśli mówisz o tych bocznych, które są najbardziej oddalone od centralnego, to możesz jeszcze dłuuuuugo na taką puszkę poczekać... Jak dotąd żadna cyfrowa puszka FF, czy to Canon, czy Nikon nie posiada ich krzyżowych... :rolleyes: No chyba, że mówisz o 40D lub 50D, ale to już niestety crop...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Canon właśnie wstrzymał sprzedaż aparatu EOS5D MII na czas wgrania nowego oprogramowania, a po tym czasie powinna być normalna dostępność.
    Użytkownicy którzy kupili puszki jeszcze ze starym oprogramowaniem mogą pobrać update ze strony Canon.

Oficjalna informacja od Canon - 07.01.2009:

Ważne informacje dla użytkowników aparatów EOS 5D Mark II.

Dowiedzieliśmy się, że niektórzy użytkownicy aparatów cyfrowych EOS 5D Mark II SLR (z oprogramowaniem w wersji 1.0.6) zauważyli dwa rodzaje zjawisk w zakresie jakości obrazu występujące w określonych warunkach fotografowania.

1.

Zjawisko „czarnego punktu” (prawa strona punktowych źródeł światła staje się czarna)
    2.

Zakłócenia w postaci pionowych pasów

Szczegóły tych zjawisk oraz omówienie warunków fotografowania, w których mogą one występować (jeśli zainstalowane jest oprogramowanie w wersji 1.0.6), omówiono poniżej.

1.

Zjawisko „czarnego punktu” (prawa strona punktowych źródeł światła staje się czarna)
    Podczas fotografowania ujęć nocnych prawa strona punktowych źródeł światła (np. świateł z okien w budynkach) może stać się czarna. Zjawisko może stać się widoczne, jeśli zdjęcia zostaną powiększone do rozmiaru 100% lub większego na monitorze lub jeśli zostaną wykonane niezwykle duże odbitki tych zdjęć.
    2.

Zakłócenia w postaci pionowych pasów
    Jeśli format zapisu jest ustawiony jako sRAW1, to mogą stać się widoczne zakłócenia w postaci pionowych pasów, w zależności od ustawień aparatu, fotografowanego obiektu i tła.
    ▪ Zakłócenia w postaci pionowych pasów nie są zauważalne, jeśli format zapisu jest ustawiony jako sRAW2.
    ▪ Zakłócenia w postaci pionowych pasów nie występują, jeśli format zapisu jest ustawiony jako RAW lub JPEG.
    ▪ Zakłócenia można ograniczyć, jeśli opcja C.Fn II-3: Highlight tone priority [Priorytet jasnych partii obrazu] ma ustawienie 0: Disable [Wyłącz].

Dostępne jest już oprogramowanie sprzętowe w wersji 1.0.7, w którym rozwiązano problemy związane z tymi zakłóceniami. Można je pobrać z następującej strony internetowej:

http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html

W przypadku aktualizacji oprogramowania sprzętowego do wersji 1.0.7 należy również zaktualizować oprogramowanie Digital Photo Professional i Picture Style Editor. Szczegółowe informacje znajdują się w sekcji pytań i odpowiedzi dotyczących oprogramowania sprzętowego na stronie pobierania oprogramowania.
    Zenit TTL :-D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    To może przedmuchaj sobie AF'a... :rolleyes:
    A jeśli mówisz o tych bocznych, które są najbardziej oddalone od centralnego, to możesz jeszcze dłuuuuugo na taką puszkę poczekać... Jak dotąd żadna cyfrowa puszka FF, czy to Canon, czy Nikon nie posiada ich krzyżowych... :rolleyes: No chyba, że mówisz o 40D lub 50D, ale to już niestety crop...
    No, piszesz nieprawdę.Canon 1Ds mark III ma 19 pkt AF typu "krzyżowe" 12 z nich to te najbardziej oddalone.Nie wiem jak w Nikonie D3x ale mysle że podobnie.Pozdrawiam :smile:

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    No, piszesz nieprawdę.Canon 1Ds mark III ma 19 pkt AF typu "krzyżowe" 12 z nich to te najbardziej oddalone.Nie wiem jak w Nikonie D3x ale mysle że podobnie.Pozdrawiam :smile:
    No faktycznie, zaskoczyłeś mnie... Biję się w pierś, szczególnie, że jest teraz dostępny test 1Ds mark III na www.optyczne.pl, ale z tego co sobie przypominam, to jest jedyny FF z bocznymi krzyżowymi.... Nikon D3, D700 i D300 (z takim samym AF) posiadają krzyżowe jedynie w najbliższym otoczeniu centralnego punktu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Uściślając pisałem nie o Nikonie D3 ale D3x.Ma 15 krzyzowych i 36 horyzontalnych.Ale nie miałem go w ręku wiec pisze w trybie"myslę że".Wymienionego Ds-a mam no i stad jestem taki "mądry".Ale ciagne chyba off top, sorry.. Pozdrawiam

Dopiero zaczyna Awatar Fatman73

Domyślnie

ddarc, zrób miejsce w skrzynce na PW, bo nie mogę Ci niestety info wysłać a nie chcę robić tego za co zaraz przeproszę........

.............sorry za OT ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sławek Zobacz posta
    Zastanawiam się co canon zrobi teraz z matrycą ze starej piątki ?.
    Nic. Była robiona w starej drogiej technologii, której pewnie ku radości księgowych się pozbyli.

Cytat Zamieszczone przez ddarc Zobacz posta
    Myślę że warto jeszcze poczekać z zakupami do wiosny na puszkę Nikona, na pewno po premierze nowej 5-tki Nikon coś wypuści takie D700 X z Filmami i może ciut lepsza matrycą , sugeruje to niższa cena D700..

Ps. Ile na rynku jest D 700 ?
    Bardzo mało prawdopodobne żeby szybko to nastąpiło.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 67 z 410 PierwszyPierwszy ... 1757656667686977117167 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów