Test na fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8294
Test na fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8294
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
troche przeslodzili... szczegolnie w stwierdzeniu: "Pomimo to obecnie na rynku nie znajdziemy w podobnej cenie konstrukcji, która mogłaby bezpośrednio konkurować z 5D Mk II pod względem jakości zdjęć."
śluby, studio - Poznań
5dmkII, 12-200mm w 5 szklach
Mój kolega zajmujący się zawodowo tylko fotografią porzucił z nowym rokiem ekipę kanonierów i przeszedł do żółtych. Po licznych bojach z front/back focusami i ogromnym rozczarowaniu z 24-70L na 5D (wcześniej kilka lat na 30D) porzucił piątkę na rzecz D700 i jest bardzo bardzo zadowolony. Nie piszę tego aby mącić, i nie chodzi o bezpodstawne narzekania, ale wydaje mi się, że nikon staje się dużo rozsądniejszą firmą i może szybko stracić naprawdę sporą część rynku przez tak durne posunięcia. Bawiłem się dziś tym nikosiem i powiem szczerze że gdyby nie przyzwyczajenie do eosów i szklarnia to bym się mocno wahał. Naprawdę niezła puszka.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
trochę... :-D
Ja mimo wszystko już zaczynam zbierać...
na 5D mark III :-)
Ostatnio edytowane przez iREM ; 07-01-2009 o 21:02 Powód: Automerged Doublepost
iREM - bierz bo bedziesz zadowolony. Po przesiadce z 5d jak dla mnie jest spory skok pod wieloma wzgledami.
śluby, studio - Poznań
uwazam tak poniewaz roznica pomiedzy 12 mpix w d700 a 21 w 5dmk2 jest rzecza dosc nieistotna i osobiscie uwazam ze ten ficzer mozna pominac. Wszak te puszki sa porownywane i raczej pod katem jakosci obrazu wygrywa d700 z tego co obserwuje - a ze cena jest podobna to mozna to uznac za te sama polke sprzetowa.
śluby, studio - Poznań
Ale co mam brać, bo zbieram, ale na 5D markIII :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czytałem ostatnio jakieś testy i wyszło, że poprawną rozdzielczość uzyskiwał (5d mII) na zasadzie jakby miał tylko 17 mpix. Do tego nie mogli wykonać testów na dostarczonym szkle, bo miało tak ********y rozjazd że się wystraszyli. Szok, że przez tyle lat nie można zrobić czegoś porządnie, do tego tyle rodzajów baterii, szok. Co puszka to inna bateria i ładowarka.
Ostatnio edytowane przez iREM ; 07-01-2009 o 21:42 Powód: Automerged Doublepost
furzyk - ale to dla Ciebie nieistotny ficzer, dla innych wręcz przeciwnie.
12mpx a 21mpx nie jest absolutnie porównywalne mimo, że znakomitej większości użytkowników owe 12mpx wystarczy w nadmiarze.
w studiu bede wykorzystywal te 21 mpix (choc 12mpix zupelnie wystarczy do packshotow czy folderow A4) ale na slubach pewnie bede robic w 10mb sRAWach.
śluby, studio - Poznań
To nie jest ta sama połka sprzetowa![]()
d700 jest szczelny i ma super pewny Auto Focus dla mnie zjada stare 5d i nowe.
Cena podobna ? WTF? 5d mk2 8500 Nikon d700 6500 2tysiaki na dobre szkło zostają.
Nikon poleciał niezle z nowym sprzetem jak canon nie wymyśli alternatywnego FullFrama z dobrym focusem to nikon wygrywa w kazdym segmencie
Pkt 8 regulaminu forum