Poprawnie ... ze strony Nikona powiększyli obrazek i wyszło ze mnie szumów jak by robili ze strony Canona to z 5d by pomniejszyli do 12 mp i by wtedy wyszło za tu mniej szumi ... dla każdego coś na uspokojenie sumienia.
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Szumami to naprawdę nie trzeba się przejmować. Komuś kto przeskakuje z xxD na nową 5-tkę szczęka (albo jak ktoś napisał - żuchwa :-) ) odbije się od podłogi. Szumy w tym aparacie są bardzo ładne wręcz, bo przypominają ziarno. Ten szum jest po porstu monochromatyczny. ISO 6400 jest gładziuchne jak pupa niemowlęcia. Przynajmniej dla mnie. Nie jestem szumofobem i nie zachwalam "na siłę". Kupiłem aparat "w ciemno" i nie żałuję. Ale także nie jestem osobą, która ze zdjęć żyje. Czasami tylko coś się trafi a wtedy dostępne wysokie czułości są naprawdę ekstra. No i rzecz powszechnie wiadoma, że szum tym bardziej widoczny im większe odbitki robimy. A mnie naprawdę rzadko zdarza się robić komuś odbitki powyżej formatu A4.
Co do Canon Polska to ktoś powinien zebrać tam tęgie lanie za takie traktowanie przyszłych klientów, którzy choćby tylko tutaj mnożą posty tylko po to, by się czegoś o aparacie dowiedzieć, zamiast iść jak normalni ludzie do sklepu i samemu sprawdzić. Tym bardziej jest to ubliżające, bo wiedzą o tym, że gros ludzi nie przeskoczy nagle na "żółty" aparat, bo mocno są "przywiązani" do firmy obiektywami.
Wsyd i jeszcze raz - wstyd. Pracuję w firmie i stałych klientów szanuję bardzo, bo to oni są podstawą bytu. A Canon Polska najpierw ma wszystko głęboko a potem się dziwi, że ludzie zaczynają kombinować i sprowadzać sprzęt z zagranicy
Ostatnio edytowane przez Dr. Jekyll ; 07-01-2009 o 12:12
A Canon Polska zajmuje sie tylko sprzetem foto, czy rowniez sprzetem poligraficznym (urzadzenia wielofunkcyjne, ksero itd), ktory chyba stanowi najwieksza czesc sprzedazy Canona?
Moze Canon Polska w tej drugiej dzialce jest bardziej operatywna?
Zdaje sie rowniez, ze Nikon nie istnieje w innej branzy jak foto wlasnie (zapominajac o zupelnie niszowym rynku mikroskopow medycznych), wiec tutaj chyba bardziej sie staraja niz Canon, przynajmniej powinni bardziej sie starac.
Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 07-01-2009 o 12:21
why waste your time looking for proof?
what if the answer is never the truth?
Dokładnie tak. Nie wolno popadać w paranoję (szumoroję, focusofoję, movifoję), bo okaże się, że nie ma na rynku aparatu dzięki któremu można robić zdjęcia. Nowa 5-tka jest świetna,. Myślę, że D700 to także super aparat. I nie ma co dzielić włosa na czworo. Tak to już jest na rynku, że firmy określają sobie cel i wypuszczają pod niego aparat. I nikt nie będzie nigdy zadowolony, bo po to czegoś się nie daje teraz, by dać to później i znowu wyciągnąć za to pieniądzie. A jak już będzie to co jest SUPER HIGH to będzie to kosztować sumę z pięcioma liczbami i co najmniej dwójką na początku. I znowu zaczniemy narzekać na księgowych w fimie C :-). Tak to już jest.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Masz rację, ale sprzęt foto także sprzedaje i ja z przyjemnością przeczytałbym nawet taki slogan w formie "Przepraszamy, ale.... (i tu jakieś tam wytłumaczenie - prawdziwe bądź nie) a potem jakąś konkretną deklarację terminu tej prawdziwej dostępności. Bo to, że parę aparatów się pojawiło i można powiedzieć, że przecież JUŻ JEST, to naprawdę żenujące.
Ale schodzimy z tematu. Przepraszam za OT. Musiałem wylać trochę... zółci???![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Dr. Jekyll ; 07-01-2009 o 12:44 Powód: Automerged Doublepost
Ma ktoś pod ręką link do softu do wołania rawów z nowej piątki? Konkretnie chodzi o adobe raw update for cs3
Byłbym wielce wdzięczny. Pozdrawiam.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Adobe zbyt "szanuje" klientów i do wcześniejszej wersji nie daje aktualizacji ACR, aby sobie wprost nowe rawy czytać i każe kupować CS4 pod którym chodzą nowe aktualizacje. Jedyne sensowne rozwiązanie to konwersja do DNG (Adobe DNG Conwerter) i potem odczyt w starszych wersjach PS.
W sumie to trochę niepoważne podejście poważnej firmy...
"Wszyscyśmy z płócien
Rembrandta:
To tylko kwestia
Światła ; " (Jacek Kaczmarski "Światło")
------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Właśnie czytam Foto-Video. .cos mnie trafia.. wkurza mnie już ta nagonka na Marka II .
Wiem że nie spełnił naszych oczekiwań w 100% ale nie rozumiem tej całej uszczypliwości między ludźmi
Chyba gumy w tych 2 firmach są czymś nasączone że ludzie tak się zachowują.
Prosty przykład gazeta Foto-Video nr. styczeń 1 –strona i tekst redaktora naczelnego M. Bojko . Wnioski jakie się nasuwają z testu Canona 5D II
…nie kupuj aparatu z matrycą 21mpx bo sprawi ci same kłopoty i będziesz miał nie ostre zdjęcia…no chyba że kupisz np. 85-tke Zeissa i paro kilowy statyw …Po co pisać takie bzdury…
PS. Polecam gazetę nie naczelnego bo jest test Stałki C 85/1.2
Jeśli było to przepraszam..
link do surowców Raw D3 kontra 5D II niejakiego fotmana73..ps pozdrawiamy piękną żonkę
http://www.fatman73.fotolog.pl/
ddarc ....Canon 50D,30D,C 24-105 F4,Samyang 8mm,C 70-200 F4 ,Kit18-55 II,580EX,SLIK PRO 340 DX,