Pokaż wyniki od 531 do 540 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Widocznie nie rozumiesz co "malkontenci" maja na mysli...
    Niestety jestem w tej grupie narzekajacej i to bardzo...
    Ja rozumiem, że w dość ciemnych warunkach (wesele przy świeczkach np - czyli około 1 - 2 EV przy ISO 100) AF w puszkach canona poniżej jedynek może się niewyrabiać. Dla lepszego zobrazowania, jest to oświetlenie dla którego należałoby ustawić np takie parametry ekspozycji: f:1.4 t:1/60s ISO6400 - czyli mniej więcej tyle światła ile dają lampki choinkowe ze zdjęcia Kubamana w tym poście: http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=459

Napisałem, że przy takim oświetleniu, AF nie będzie sprawnie podążał za np tańczącą parą. Ale zdjęcie statyczne da się jak najbardziej wykonać.

Ja wczoraj zrobiłem sobie testy tego opluwanego AF'a w nowej 5dII - nie mam zupełnie porównania do starej piątki, a jedynie do posiadango 40d. Wyszło mi, że oprócz zbyt wąskiego rozstawu punktów AF, reszta - czułość, precyzja i szybkość są wg mnie na bardzo zbliżonym poziomie jak w 40d mimo braku bocznych krzyżowych! Przy świetle żarówkowym - było to oświetlenie dla ISO100 około 4-5EV (czyli dla EF50f/1.4 miałem takie ustawienia: f:1.4 t:1/60 ISO800) - światło z góry, twarz prasującej żony w cieniu, czyli niezbyt dobre warunki pracy dla AF'a - zrobiłem około 40 ujęć korzystając z AF-Servo na AF-ON korzystając ze śledzenia głównie bocznymi punktami - przetestowałem je wszystkie - wyszło mi, że na tych 40 ujęć w 5DII miałem wszystkie zdjęcia trafione! Przy tych samych warunkach i użyciu 40D w dokładnie tym samym trybie miałem kilka fotek na 40 ujęć kompletnie rozjechanych, reszta była by trafiona gdyby nie delikatny FF w 40D z moją 50tką przy świetle żarowym...
    Test był robiony jednak małoprecyzyjnym obiektywem - EF50f/1.4, który ma często kłopoty z dobrym ustawieniem AF, jednak na 5DII w przemagiczny sposób mi odżył!
    Naprawdę ten AF nie jest taki zły, jak go tu niektórzy opisują, szczególnie ci, którzy puszki w ręku nie mieli.
    Tak jak już było tu często pisane, głównie ślubniacy mogą mieć z tym AF'em pewne problemy, a to i tak tylko w trudnych warunkach na przyjęciu weselnym, bo w plenerze, czy w kościele, to spokojnie ten AF sobie poradzi. Z innej jeszcze strony patrząc, wyłącznie moja, subiektywna opinia jest taka, że dla Młodych i tak fotki z samego przyjęcia weselnego są często najmniej ważne ze wszystkich ślubnych fotek, a ich wartość artystyczna raczej taka sobie...
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 04-01-2009 o 09:49

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów