O obiektywach wiem prawie wszystko
Jeśli nie macie zamiaru wykorzystywać tryby filmowego - zmiana z mk1 na mk2 jest całkowicie bez sensu.
Spójrz kilkanaście postów wyżej (misio z choinką).
Żebyś nie szukał(a)
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=470
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 29-12-2008 o 01:53 Powód: Automerged Doublepost
Chichy, ja bym uważał z tymi rekomendacjami. Nie dlatego, że koniecznie chcę do 5d2 przekonywać, tylko dlatego, że to po prostu jest zasadniczo lepszy aparat. Nie każdy kupuje 5d2 mając w plecaku dwie jedynki, i nie każdy ma zamiar focić studyjnie. Dla mnie jedynka jest nie do przyjęcia chociażby ze względu na totalne rozjazdy AF. Aby puszka działała trzeba ją było wcześniej solidnie skalibrować na Żytniej, co nie jest łatwe. AF adjustments jest samo w sobie elementem który mnie do dwójki przekonuje. Dostępność i jakość iso 3200 i 6400 oraz pośrednich wartości jest drugim argumntem dla chociażby teatru. Można kontynuować, tylko po co? Poza tym, choć dokładny test ciągle z Adamem odkładamy, to zdjęcia porównawcze które robiliśmy wcześniej pokazują że 5d2 ma niższe szumy, a po resize do rozmiaru mk1 ma ich sporo mniej przy zdecydowanie większej ilości detalu. Obrazek nie jest taki sam, dopóki nie robisz obu do rozmiaru pocztówek.
koraf, różnica wynosi dzisiaj niecałe 2000, 5 tysięcy z twojej wypowiedzi to chyba tak, żeby mocniej wyglądało?
zaur, najlepiej zanim coś znowu pokażesz pomyśl co chcesz pokazać i jak to zrobić. Poza tym, to mówiąc najprościej to aby poczuć przewagę 5d czy 5d2 w obrazku nad tym twoim 350D wystarczy 2 minuty popracować z trudnym zdjęciem na suwakach, opracować jedną chociażby fotkę z wymagającym kolorem czy dużą rozpiętością tonalną. Ale to można zrozumieć tylko fotografując. Podobnie jak wyrobić zmysł estetyczny pozwalający zauważyć różnice w rysowaniu FF.
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Wow, ja bym uważał w głoszeniu takich teorii. Miałem swoich piątek marków 1 z 5 sztuk, sprzedałem kilka razy tyle i w żadnej nie było problemów z AF. W dwójce owszem jest funkcja regulacji AF, ale na chwilę obecną nie widzę potrzeby jej używania. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :]
Uogólnienia generalnie nie są dobre. Nie mam zamiaru twierdzić, ze stara 5 to szmelc, bo to świetna puszka. To bardziej ruletka. Po kłopotach, których byłem świadkiem lub o których słyszałem to funkcja AF ADJ jest dla mnie bardzo ważna. I już z niej skorzystałem w trzech szkłach. Być może dlatego, że nie mam dostępu do góry szkieł z których sobie mogę wybrać najlepszeAle, skupiając się na obrazku - może mi się uda Adama namówić i na dniach będzie porównanie całościowe i dokładne, jeśli chodzi o szumy.
Mnie troszkę MarkII zawiódł (jak pewnie wielu) w kwestii AF. Pobawiłem się jakieś 2 godziny DsII - w ciemnym kościele pod światło (na cienie idących postaci) złapał mi jakieś 85% fotek - głównie skrajnymi punktami. Już teraz wiem co to AF Ds'a
Jednak kilka 'ficzerów' których DsII nie oferuje, a DsIII już daje skłaniają do przeczekania ze zmianami sprzętu do przyszłej jesieni/wiosny. Myślę że DsIII w cenie około 10-12k PLN będzie wtedy do kupienia.
Myślę że dużo się wyjaśni po wiosennych targach...
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
Tak na dobrą sprawę to:
Canon mógł za pomocą nowego firmware do 5D mk 1 :
- zrobić liveview
- dodać filmy
- dodać wyższe ISO
- dodać sRaw
I wyszłoby na to samo co jest.. Bo mechanicznie puszki są te same. Oczywiście pomijając dodatkowe 8 Mpx, kapkę lepszy LCD i uszczelki.
Przy okazji zapytam byłych i i obecnych użytkowników mk1 - czy korzystaliście z 6 ukrytych punktów AF (assist) w kole punktowego pomiary światła pracujących w trybie AI Servo? Czy klapa tak samo jak z 8 bocznymi?
Wystarczyłoby wyższe Iso, sRaw i polepszony AF bo softowo go także można chyba poprawić.
Ostatnio edytowane przez renes ; 29-12-2008 o 12:32 Powód: Automerged Doublepost