Strona 44 z 410 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wlkp.

Domyślnie

Generalnie odniosłeś sie do róznic związanych z reorganizacją położnie przycisków na korpusie i wielkości matrycy. A jak sprawa jakości fotografi w stosunku do 40D?
    C5D | C50D | C24-70/2,8 | C50/1,8 | T70-200/2,8 | 580 EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ice Zobacz posta
    Generalnie odniosłeś sie do róznic związanych z reorganizacją położnie przycisków na korpusie i wielkości matrycy. A jak sprawa jakości fotografi w stosunku do 40D?
    Dokonałem dokładnie takiej samej przesiadki co kolega (z tym ze 40D miałem od listopada 2007). Pierwsze co rzuciło się w oczy (oczywiście orócz różnic zwizanych z Cropem i klawiszologii) to rozmieszceznie punktów AF. Sa bardziej skoncentrowane. Kolejną rzecza jest ich jakość - porównuję jakosc środkowago do środkowego (przewaznie tylko jego używam), z czystym sumieniem napisze, ze ten z 40D wyczuwalnie lepszy.

Kolejną rzecza są wysokie ISO i plastyka... Dla tych dwu parametrów jestem w 100% zadowolony z przesiadki!!!! WArto było... zdjęcia zupełnie inaczej wychodza niż na 40D... jakies takie miodniejsze...

Do tego sporo lepszy wyświetlacz w którym widać - w końcu - jakoś zdjęć...

No i miód na moje serce czyli MicroAdjustment... Niestety mój 85 1.8 miał lekki BF i przy max dziurze trzeba było ostrzyć na nos zamiast na oko - teraz już sobie mogłem wyregulować

Dla mnie warto było wydawać 8k

PS - piałem to jako amator który foci dla własnej przyjemności i nie zarabia na zdjeciach (i prosze, nie zaglądajcie mi do portfela)

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Ice - fajnie jest Choć za mało pstrykane i pierdoły same (poza dzisiejszymi meblami tylko w domu, wieczorem) by móc uczciwie się wypowiedzieć. Choć dzisiaj zrobiłem w pracy kilka fotek współpracownikom i bardzo podoba mi się to, co widzę. Choć druga sprawa, że z body prawie nie schodzi 35 f1.4

2 przykłady (trochę skadrowane):

EDIT:
    Jeszcze co do tego, co napisał kosa: LCD - bajka !! Jeden wielki plus dla Canona za ten element. Co do punktów AF to moje kilkudniowe testy potwierdzają wygłoszoną już przez wielu opinie, że niestety szału nie ma. Centralny - OK, radzi sobie w każdej chyba sytuacji. Ale gdy za którymś razem testowałem wysokie ISO focąc aniołka oświetlonego tylko stolikową lampką z abażurem i chciałem złapać ostrość jednym z bocznych punktów to były momenty słabości. 40D był/jest w tym temacie o wiele szybszy.

photographus - miałem na myśli, że 40mm na cropie było akurat a teraz jest za mało.
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 23-12-2008 o 23:28

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Czołem

Obiecałem chyba w wątku o cenach, że opiszę swoje wrażenia po przesiadce z 40D.

Czterdziestkę używałem dokładnie rok (od grudnia 2007). Dziś miałem pierwszą sesję meblową z nową 5-tką. No i wyszło na jaw jak silna jest moc przyzwyczajenia W 40D często korzystałem z LiveView (np. żeby sprawdzić ułożenie obiektu na zdjęciu - wszak wizjer nie pokrywał całego kadru). Jeśli nie chciało się łazić po Menu, można było ustawić LV na guziku Set. Ponieważ wcześniej testowałem właściwości filmowe 5-tki i tryb filmowy był aktywny, więc w trakcie sesji, próbując wyłączyć LV, zdarzyło mi się nakręcić kilka filmików z meblami w roli głównej . Kilkakrotnie też, gdy chciałem włączyć LV (odruchowo "Set") wyskakiwał wybór jakości. Trzeba się przyzwyczaić do nowego położenia guzika z LV.

Podobnie było z podglądem zdjęć - kciuk lewej ręki automatycznie leciał pod LCD szukając guzików. A tu niespodzianka

No i przejście z cropa na FF - niestety chyba nie obejdzie się bez kolejnego zakupu... Robię zdjęcia meblom typu: narożnik z funkcją do spania, komplet 3+2, tapczany dziecięce itp. Aby meble dobrze się prezentowały robiłem im zdjęcia z pewnego oddalenia, nieco z góry. 17-40 L na swoim węższym końcu wystarczało na 40D w zupełności. Dzisiaj założona na 5D okazała się za szeroka - musiałbym mocno zbliżyć się do mebla, a to oznacza ryzyko zniekształcenia. Posiłkowałem się 70-200 oddalonym na maksymalny zasięg kabla (przy cropie nie byłoby na to szans). Mam wprawdzie Tarmona 28-75, ale przywykłem do jakości eLek i jak dobry Bóg da to będę chciał zamienić go na eLkę w podobnym zakresie ogniskowych.

Za całej przesiadki 40D -> 5DmII chyba najbardziej odczuwalny jest właśnie brak cropa (w zakresie zdjęć mebli).
    Znaczy nie pozostaje nic innego jak zamienić 17-40 L na 24-105/4L lub 24-70/2,8L
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Znaczy nie pozostaje nic innego jak zamienić 17-40 L na 24-105/4L lub 24-70/2,8L
    I zostać bez szerokiego kąta ?? Nie, nie wchodzi w grę. Raczej dokupię 24-70. Ale to tak za jakiś czas, moja kochana piękniejsza połówka i tak baaardzo wyrozumiała jest, ale nie chcę przegiąć

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Miasto
    Dębno

Domyślnie

RATUNKU !!!!

Coś mi się dzieje z moim ulubionym softem do RAWów - Capture One 4 !!!
    Kilka dni temu zaktualizowałem CO - zdeaktywowałem starą wersję i zassałem nową. Aktywowałem itd. Przed chwilą wrzuciłem RAWy z dzisiejszej sesji, a tu taki zonk:

A mebel wygląda tak:

Zresztą tu widać:
    że program na początku dobrze zobaczył pliki, ale po chwili tak je dziwnie przemielił. Dawałem RESET ale nic nie pomogło.

Ktoś pisał tu jakiś czas temu że obrabiał RAWy z nowej puszki w tym sofcie i było ok. Co się w takim razie u mnie stało ??
    Ostatnio edytowane przez woyd ; 24-12-2008 o 01:22

sv
    Guest

Domyślnie

Pisał już ktoś o aku nowej 5? zrobiłem na jednym ładowaniu ponad 2500 fotek.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ja pisalem:-D zrobilem na jednym ladowaniu ok 1k ale troche sie bawilem ekranikiem i filmami. pocieszyles mnie tym wynikiem 2.5k bo wieksza sesja w planie a dodatkowej bateryjki nigdzie nie udalo mi sie kupic

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    RATUNKU !!!!

Coś mi się dzieje z moim ulubionym softem do RAWów - Capture One 4 !!!
    Jeszcze w tym roku (znając życie na początku przyszłego) ma się pojawić 4.6, gdzie obsługa 5d2 będzie poprawiona. To oficjalne stanowisko P1.

Coś już napisał

Domyślnie

Swoją drogą asfaltową, to zastanawia mnie fakt, dlaczego jeszcze na dpreview.com nie wystąpił odkrywczy jak zawsze dla mnie test porównawczy z Canon 5d Mark II, czyżby czekają na update soft'u?

Nie wiem, generalnie, przed kupnem zawsze lubię sobie przeanalizować tam puszki. Nie zmienia to faktu, że zadowalające efekty uzyskuje i na 350d, ale tutaj funkcja filmu HD przy obiektywach L, to na prawdę niezła okazja.

Dysponuje też kamerą, ale aberracje chromatyczne czasami gniotą mi obraz. Szumy na słabym oświetleniu też bolą. Podejrzewam że połączenie kamery HD i części kadrów wykonanych z optyką aparatu może na prawdę dać niezłe efekty. Tutaj prośba do niektórych o umieszczenie 1-3 sekundowych kadrów ze słabego oświetlenia na pełnej rozdzielczości, wrzuconych na jakiś FTP. (np. podbite ev +3 na świeczkę, etc.)

Cóż jeszcze? Czekam na cenę 7k, co będzie niedługo Zresztą już widać rozpiętość 8700-8100 na allegro, która stworzyła się w przeciągu miesiąca.

Wesołego Ale Luja.

Strona 44 z 410 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów