Strona 41 z 410 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Czy Ktoś może sprawdzić w swoim egzemplarzu 5D mrkII jak jest z łapaniem ostrości przez skrajne punkty AF - prawy i lewy. Ten prawy u mnie jest dużo słabszy od lewego.
    Zaczynam się zastanawiać , czy my te aparaty kupujemy do testowania czy do focenia ? Nie przyszło mi do głowy porównywanie konkretnych punktów ze sobą ....wiem że środkowy jest lepszy od bocznych i to mi wystarczy ... niektórzy powinni się cieszyć że bocznych jest tylko 8 , nie to co w jedynkach - tam porównać każdy z każdym , to braknie czasu na to co najważniejsze.....robić zdjęcia , nie testować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marbo Zobacz posta
    Zaczynam się zastanawiać , czy my te aparaty kupujemy do testowania czy do focenia ? Nie przyszło mi do głowy porównywanie konkretnych punktów ze sobą ....wiem że środkowy jest lepszy od bocznych i to mi wystarczy ... niektórzy powinni się cieszyć że bocznych jest tylko 8 , nie to co w jedynkach - tam porównać każdy z każdym , to braknie czasu na to co najważniejsze.....robić zdjęcia , nie testować.
    Ale to akurat jest ważne marbo...bo zdarza się, że jako jedyny AF nie łapie ostrości. Załóżmy że robisz portret pionowy i nie chcesz za każdym razem brać środkowy, tylko właśnie ten prawy. Nie sprawdzałem go w dzień, ale przy świetle żarowym niestety jest najsłabszy u mnie. Czy zatem jest to wina mojego konkretnego egzemplarza, czy też mankament występujący również w pozostałych.

ps. chyba każdy z nas chce mieć sprawny egzemplarz, a nie z jakąś wadą, prawda?
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 22-12-2008 o 01:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Moje dwie uwagi dotyczace 5dmkii

Mialem 40d i 5dmkii jednoczesnie przez trzy dni.
    Af tego pierwszego jest zdecydowanie lepszy. Mowiac lepszy mam na mysli szybkosc i precyzje, dla przykladu 40d lapie srodkowym ostrosc na scianie (w zasadzei bez kontrastow) oswietlonej tylko przez zarowke. Ciekawe jest to ze lapal mi fokus tam gdzie golym okiem nie widzialem nic oprocz czerni (ciemnosc f1,2 1s i 3200). boczne punkty sa juz mniej czule w ww warunkach ale w codziennym fotografowaniu spokojnie mozna je uzywac wymiennie ze srodkowym bez obawy o nietrafienie. 5d mki i mkii nawet nie moga sie zblizyc do tych wynikow.
    Af 5d mkii szybkoscia nie wyprzedza tego z 5dmki, nawet jesli to znikomo i pomijalnie jak dla mnie. Jedyna rejestrowalna roznica to czulosc ukladu. wydaje mi sie ze w ciemniejszych warunkach lepiej sobie radzi srodkowy jak i boczne (vs mki). Roznice czuc subiektywnie (nie bede robil zadnych testow obiektywnych metodologicznie) ale nie jest to zmiana jakosciowa a jedynie ilosciowa.

Druga sprawa jest problem z karta CF. 16gb Sandisk 16 E3 powoduje u mnie dziwne zachowanie aparatu. czasem przy nagrywaniu filmow urywa mi po 2 lu 8 s.
    Z moich doświadczeń z:
    50D - co do AF-a to zgadzam się, rewelacyjnie precyzyjny i szybki (jak dla mnie), środek przy szkle min. 2.8 piekielnie czuły. Celny nawet w pokoju z jedną świeczką, tam gdzie prawie nic nie było widać.

Cytat Zamieszczone przez t00mcio Zobacz posta
    nie zaobserwowałem takich efektów na 12 i 16 Sandisk E3 (ta ostania z dopiskiem NewFasterSpeed)
    A w piąteczce (co do karty): SanDisk CF (8GB) Extreme IV UDMA 45MB/s - sprawował mi się bez zastrzeżeń i mega-szybko...
    To jest zdecydowanie najszybsza karta na rynku dedykowana również do nowych eosów.
    Ostatnio edytowane przez GINN ; 22-12-2008 o 01:52
    5dII
    L-ki ... + graty

Fotograf do wynajęcia

Efekt dźwięku migawki

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale to akurat jest ważne marbo...bo zdarza się, że jako jedyny AF nie łapie ostrości. Załóżmy że robisz portret pionowy i nie chcesz za każdym razem brać środkowy, tylko właśnie ten prawy.
    No faktycznie dziwna sprawa. To mi się tylko kojarzy z brudnym lustrem albo paprochem na czujniku AF. No ale to nowy aparat.
    Chyba że Canon wprowadza zmiany po trochu. Najpierw lewe punkty są lepsze, w 5D3 będą również prawe itd. ;-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No faktycznie dziwna sprawa. To mi się tylko kojarzy z brudnym lustrem albo paprochem na czujniku AF. No ale to nowy aparat.
    Chyba że Canon wprowadza zmiany po trochu. Najpierw lewe punkty są lepsze, w 5D3 będą również prawe itd. ;-)
    Sprawdziłem to już na kilku obiektywach. Za każdym razem jest to samo. Łapanie napisu...nie ma problemu, miejsca o dużym zróżnicowaniu kolorów również. Gorzej jest z jednolitym. Pozostałe nie mają tego problemu, ten niestety ma, zwłaszcza na długim zoomie. Można oczywiście w boczek nieco zjechać i wtedy złapie, ale przy precyzyjnym ostrzeniu może być gorzej. Lustro mam raczej czyste, żadnych paproszków nie widzę (jeśli w ogóle można je zobaczyć). Zobaczę co będzie się dziać w dzień.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Można oczywiście w boczek nieco zjechać i wtedy złapie, ale przy precyzyjnym ostrzeniu może być gorzej.
    Nie rozumiem, co znaczy "w boczek zjechać"?. Może matówka jest krzywo i punkt AF nie jest tam gdzie go widzisz na matówce, ale trochę obok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Nie rozumiem, co znaczy "w boczek zjechać"?. Może matówka jest krzywo i punkt AF nie jest tam gdzie go widzisz na matówce, ale trochę obok.
    Chodzi mi o to, że zazwyczaj w pobliżu masz jakieś miejsce bardziej kontrastowe, które ten punkt już łapie bez problemu.
    Gdyby matówka była przesunięta, pozostałe punkty również gorzej reagowałyby, a to dotyczy tylko tego konkretnego AF

ps. prawy w 5D mrkII słabiej sobie radzi niż ten w moim 30D :/
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 22-12-2008 o 03:00

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Co do af to jescze mam pare uwag. Mialem 40d i 5dmkii jednoczesnie przez trzy dni.
    Af tego pierwszego jest zdecydowanie lepszy. Mowiac lepszy mam na mysli szybkosc i precyzje, dla przykladu 40d lapie srodkowym ostrosc na scianie (w zasadzei bez kontrastow) oswietlonej tylko przez zarowke.
    Czy na pewno chodzi Ci o precyzję, czy może o czułość? Bo jeśli chodzi o czułość to OK, choć mi się wydaje, że to nawet nie jest 1/3 EV. Natomiast precyzję, to mój egzemplarz 5DII ma znacznie lepszą od mojego egzemplarza 40D. Być może moja 40D jest jakaś walnięta, ale 5DII ustawia mi ostrość powtarzalnie w to samo miejsce, gdzie 40D ustawia tak, jakby ten sam obiektyw miał jakieś luzy - czyli precyzyjny na pewno nie jest. Choć jak widzę, że wszyscy bardzo chwalą układ AF w 40D/50D to może faktycznie z moim egzemplarzem było coś na rzeczy... Albo mam jakiś mega precyzyjny egzemplarz 5DII - tak bym wolał :-)

Czy Ktoś może sprawdzić w swoim egzemplarzu 5D mrkII jak jest z łapaniem ostrości przez skrajne punkty AF - prawy i lewy. Ten prawy u mnie jest dużo słabszy od lewego.
    U mnie wszystkie skrajne są tak samo czułe - ustawiają ostrość w tak samo złych warunkach i nie ustawiają w ogóle w gorszych - dobra jest taka przyciemniana lampka do takich testów :-) Inna sprawa to pewność takiego ustawienia. Po zrobieniu zdjęcia często jest BF/FF (oczywiście mówię o skrajnie złych warunkach). No ale boczne nie mają tej precyzji co środkowy.

Bywalec
    Miasto
    Tarnów/Warszawa

Domyślnie

Przyglądam się temu wątkowi i nadal ciężko mi stwierdzić czy warto wydać kase na nową piątek, może jakieś podsumowanie w osobnym wątku, plusy minusy ??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

za wcześnie jeszcze na podsumowanie, bo cały czas coś nowego wychodzi... ja czekam aż ktoś tu wrzuci pierwsze zdjęcie z "magią", może być nawet z czarnymi plamkami.

Strona 41 z 410 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191141 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów