Strona 391 z 410 PierwszyPierwszy ... 291341381389390391392393401 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 901 do 3 910 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Ostatnio zacząłem używać sRAW'ów. Głównie za sprawą wolnego komputerka, albo jestem po prostu niecierpliwy

rozmiar sRAW to 10 mpix, sRAW 2 ~ 4mpix.

waga pierwszego to ok. 15mb. W zależności od użytego ISO i przysłony
    No właśnie z tego powodu zainteresowałem się sRawkami w 5d2, jednak chyba ciut późno bo po namysłach kupiłem dzisiaj drugą 5d1. W cenie, za jaką można je teraz nabyć to ciężko jakieś porządne szkiełko kupić A mniejsze pliki mi wystarczają, a i obrabia się je szybciej na słabszym komputerze

Domyślnie Odp: Canon EOS 5D Mark II

Witam
    Nie jest jest to odpowiedź a raczej pytanie: czy ktoś z (guru) do 5DMk2 posiada wiedzę o gniazdach w aparacie. Miło byłoby poczytać coś na ten temat (wskazanie postu). Konkretnie to chodzi mi gniazdo mikrofonowe: czy aparat ma możliwość zasilania prądem mikrofon w swoim gnieździe, czy należy używać tylko zasilania własnego mikrofonu zewnętrznego. Interesuje mnie też specyfika gniazda HDMI w aparacie oraz gniazda słuchawkowego.:sad:
    Ostatnio edytowane przez szymad ; 09-08-2012 o 13:14 Powód: błąd

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Hmmm... gniazdko słuchawkowe w 5d2... chyba się coś koledze pomyliło
    Co do zasilania zew. mikrofonów to powiem tylko, że wszystkie znane mi popularne rozwiązania mają własne zasilanie.
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Uzależniony

Słuchawki powinno dać się podpiąć po wgraniu Magic Lantern

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Gniazdo w aparacie nie bardzo się nadaje do podania fantoma. Musisz mieć albo zewnętrzny zasilacz (lub przedwzmacniacz z takowym) albo mikrofon z własnym zasilaniem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

raczej do nagrywania dźwieku na aparatach czy kamerach stosuje się mikrofony pojemnościowe kierunkowe typu shotgun np. a te muszą mieć swoje zasilanie przeważnie jest to 1,5V albo 3V zależy od ogniwa jakim jest zasilany a są też i na 9V i phantom. Te na zasilanie phantom to raczej do mikserów są najpierw podłączane, które posiadają kilka wejść phantom +48 V. Sam mam mikrofon dynamiczny shure i po podłączeniu do canon 7D jest lipa występują trzaski i lepiej sprawuje się ten wbudowany w body, więc takie mikrofony dynamiczne nie nadają się muszą być pojemnościowe. Nie wiem jakby sie sprawowal, ale myśle że dałby sobie rade mikrofon vivanco em55 jak dobrze pamiętam, który jest pojemnościowym kierunkowym mikrofonem zasilanym z jednego ogniwa R6 i cena tylko 75 zł więc warto spróbować tylko jakieś sanki do tego dokupić żeby go umieścić na body i działać. W mikrofonach pojemnościowych występuje zmiana charakterystyki kierunkowej do wyboru: kardioidalna/hiperkardioidalna czy superkardioidalna bądź dookólna nawet, ale cena będzie wysoka ale za jakość się płaci a w tym sprzęcie jest to akurat norma.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 09-08-2012 o 20:03

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    Nie wiem jakby sie sprawowal, ale myśle że dałby sobie rade mikrofon vivanco em55 jak dobrze pamiętam,
    Raczej kiepsko. To tani mikrofon elektretowy - szumidło. Szkoda pieniędzy. Lepiej jakiegoś ROde.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Raczej kiepsko. To tani mikrofon elektretowy - szumidło. Szkoda pieniędzy. Lepiej jakiegoś ROde.
    ano najlepiej coś rode bądź z akg tym bardziej jak ktoś poważnie zajmuje sie filmowaniem czy nagrywaniem samego dźwięku. Za te pieniądze to wiadomo jaka będzie jakość tego vivanco tak jak napisałeś szumidło dlatego lepiej dołożyć i kupić coś porządnego na lata i sprawdzonego bo jakość się liczy w nagrywaniu. Ja tak zawsze podchodze niż kupować później poraz kolejny bo wyjdzie cenowo na to samo jakby od razu kupić coś lepszego.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 09-08-2012 o 20:29

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Ja się na nagrywaniu dźwięku nie znam, ale parę słyszałem jak parę bardziej obcykanych osób ode mnie mówiło, że w przypadku mikrofonów i ogólnie sprzętu audio mamy to, za co płacimy... Czyli mikrofon za 75zł raczej średnio będzie dawać radę
    Ojciec też kiedyś próbował zaoszczędzić i kupił jakąś budżetową audiotechnikę - leży teraz i się kurzy
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Początki nałogu

Są mikrofony na allegro po około 200-290 zł firm stage line,monacor,yoga czy audio technika i jakieś mniej firmowe, ale niestety nie są one jakościowo dobre z opinii jakie panują chyba że dla amatorów bo profesjonalista takich nie będzie używał ze względów na szumy własne czy gorszą jakość rejestrowanego dźwięku. Lepiej troszke dołożyć i mieć coś sprawdzonego i godnego uwagi dlatego taki mikrofon firmy rode RODE VIDEOMIC PROFESJONALNY MIKROFON DO KAMERY!!! (2537313359) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. będzie dobrze współpracował i nagrywał rejestrowany dźwięk, a jakość się liczy no i 10 lat gwarancji.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 09-08-2012 o 22:03

Strona 391 z 410 PierwszyPierwszy ... 291341381389390391392393401 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów