Strona 376 z 410 PierwszyPierwszy ... 276326366374375376377378386 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 751 do 3 760 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Coś już napisał Awatar seti_60d
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swallow77 Zobacz posta
    I pomaga, ale Canon zaleca trzymać puszkę w neutralnej pozycji (tzn. mocowaniem statywowym do dołu, oś obiektywu poziomo) podczas selfcleaning sensora. U dołu filtra LP znajduje się lepka substancja, która łapie strząśnięte paprochy tak by już nie wracały na filtr sensora (np. po obróceniu obiektywem do góry).

Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=x939m5bGhFM
    Aż tak instrukcji nie studiowałem, o ile w ogóle to w instrukcji jest.
    Jak sie zastanawiam teraz nad czyszczeniem matrycy, to zazwyczaj odbywa się to.. w zupełnie różnych pozycjach. Raz jest to poziomo (aparat jest poziomo) na stole, raz inny pionowo lub podobnie na szyi, jak wisi bez szkła chwilowo, a najczęściej chyba pod innym kątem, jak jest szkło podpięte.

A tak w ogóle to miałem bardzo ciekawą przygodę w te wakacje - ciekawe, czy ktoś też coś takiego przeżył? Zakładanie/zdejmowanie i zmianę szkieł przeprowadzam bardzo starannie, tj. odkręcam dekielki, po czym naszykowany jestem do zmiany i zdejmuję do końca ten na obiektywie, a potem na puszce, szybko przeprowadzam akcję, osłaniając w miarę jeszcze wszystkie otwory. Mimo tego, że żaden otwór nie jest w zasadzie odkryty na dłużej, miałem taki jeden dzień w te wakacje, że była czarna plama na zdjęciach. To musiał być jakiś robal, bo plama zmieniała rozmiar i położenie. Potem miałem na tym punkcie jakieś fobie i ciągle patrzyłem na podgląd, choć tam nie zawsze taką małą plamkę można dojrzeć.
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Zapytaj miclesa jak na niego drę papę jak np. odkręci szkło i położy puszkę bagnetem w górę
    Jak kładę na trawie/błocie/patykach, to wtedy bagnetem do góry, to chyba normalne

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seti_60d Zobacz posta
    A tak w ogóle to miałem bardzo ciekawą przygodę w te wakacje - ciekawe, czy ktoś też coś takiego przeżył? Zakładanie/zdejmowanie i zmianę szkieł przeprowadzam bardzo starannie, tj. odkręcam dekielki, po czym naszykowany jestem do zmiany i zdejmuję do końca ten na obiektywie, a potem na puszce, szybko przeprowadzam akcję, osłaniając w miarę jeszcze wszystkie otwory. Mimo tego, że żaden otwór nie jest w zasadzie odkryty na dłużej, miałem taki jeden dzień w te wakacje, że była czarna plama na zdjęciach. To musiał być jakiś robal, bo plama zmieniała rozmiar i położenie. Potem miałem na tym punkcie jakieś fobie i ciągle patrzyłem na podgląd, choć tam nie zawsze taką małą plamkę można dojrzeć.
    Ten opis był tak długi, że w tym czasie stado mrówek mogło Ci wejść do środka

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jak kładę na trawie/błocie/patykach, to wtedy bagnetem do góry, to chyba normalne
    Jakoś nie pamiętam żebyśmy na ostatnim weselu robili jakiś wypad do lasu :P A przecież nie piłem ani kropelki!
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z cyklu "Bo obrus był za brudny"

Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ten opis był tak długi, że w tym czasie stado mrówek mogło Ci wejść do środka
    Tak, przyznaję się ale to ku przestrodze dla innych.

No i trzeba pamiętać, że nie zmieniam szkła ta długo, jak o tym opowiadam

Inna sprawa jest taka, że nie widziałem, aby cokolwiek (a tym bardziej stado czegokolwiek) wychodziło... może tam zajrzeć jednak do środka?
    aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

może tam zajrzeć jednak do środka?
    Hmm...Wsypać proszek na mrówki

Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Hmm...Wsypać proszek na mrówki
    Niezły pomysł
    Ostatnio głównie używam 2 body, także tamto jak przezimuje, to uznam chyba, że cokolwiek tam było, napewno już zdechło.

Teraz bardziej mnie martwi ustawienie BF/FF dla obiektywów, ale pewnie jest gdzieś wątek o tym, poszukam i może dojdę jak to dobrze zrobić.

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seti_60d Zobacz posta
    Niezły pomysł
    Ostatnio głównie używam 2 body, także tamto jak przezimuje, to uznam chyba, że cokolwiek tam było, napewno już zdechło.

Teraz bardziej mnie martwi ustawienie BF/FF dla obiektywów, ale pewnie jest gdzieś wątek o tym, poszukam i może dojdę jak to dobrze zrobić.
    Dla mnie to jest jakieś niezrozumiałe zagadnienie.
    Ustawiam szkło pół godziny na jakąś odległość po czym się okazuje, że na inną jest źle w druga stronę to ustawiam na tamtą i wtedy na poprzednią jest źle. Wyciągam jakąś średnią i nigdzie nie jest dobrze
    W końcu po wielu bojach wszystko wraca na 0 i jest ok :P
    Nie naprawdę jak ostatnio testowałem 85L zaraz po tym jak go dostałem to miał FF na odległości ok. 2m. Jak próbowałem ustawiać to wychodziły mi takie kosmosy, że głowa mała aż w końcu ustawiłem 0 i było ok :P
    Potem już podczas normalnej pracy ciągłe spojrzenia na ekran, powiększenie 100% i WOOOW, jak szkło może być tak ostre na przysłonie 1.2??
    Ale ja to jestem amator - Robię głównie w sRAW, składam czasem zdjęcie z kilku wywołań zamiast świecić sobie lampą przy jego tworzeniu , używam najczęściej maksymalnego otworu przysłony, wywołuję w LR który ma kiepski profil kolorów, wywołuję do JPGa a nie TIFFa 16bit w ProPhot, , źle ostrzę (Janusz Body by się przeżegnał lewą ręką ) więc się moją opinią nie przejmuj
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Hej,
    Szukam mądrych, coby mi podpowiedzieli parę słów na temat różnicy w pracy autofocusa w 50D które mam teraz i w 5D II które mieć planuję. Tak sobie ubzdurałem że do tego co robię zazwyczaj 5DII będzie odpowiedniejszy, ale czasem biorę też jakąś dużą lunetę i idę cykać ptactwo, trochę mnie ten aspekt mojej rozrywki martwi, bo nie wiem jak się by miała praca tej nowej puszki w stosunku do 50D (a na dwie to chwilowo mnie nie stać). Znalazłem wątek porównujący 7D z 50-tką ale nie widzę nic a propos tego co mnie interesuje najbardziej, ktoś się wypowie?

PS. Ewentualnie jeśli ktoś ma doświadczenie w kwestii różnic AF między 50D a 5D i to też chętnie poczytam
    Ostatnio edytowane przez Fayo ; 28-11-2011 o 21:47

Strona 376 z 410 PierwszyPierwszy ... 276326366374375376377378386 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów