Strona 375 z 410 PierwszyPierwszy ... 275325365373374375376377385 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 741 do 3 750 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Przy czyszczeniu matrycy gruszką,czy swabem mocuję na statyw otworem bagnetu w dół.
    Nie wiem czy to pomaga,ale i nie szkodzi .
    Przy czyszczeniu realizowanym przez aparat IMHO bez znaczenia.
    IMHO nie do końca.
    Czyszczenie polega na tym, że ramka z filtrem przed matrycą jest wprawiana w drgania więc "strzepuje" brudy. Jeżeli coś się przykleiło u góry to może zostać strzepnięte nieco niżej?
    W sumie nie zastanawiałem się nad tym. Jak bym się tak zastanawiał nad każdym aspektem związanym z eksploatacją aparatu (jak np. poprawne zakładanie dekielków na obiektywy ) to bym chyba osiwiał
    Ale ja nie mam już podejścia amatora hobbysty tylko zaczynam coraz bardziej traktować sprzęt jako narzędzie pracy
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jak byś się zastanawiał to byś może zauważył że przy braku obiektywu paproszek ma szanse wypaść poza aparat tylko w tej pozycji.

Nie ma nic bardziej ważnego dla zawodowca jak dbanie o narzędzia pracy.IMHO.
    Dobrego rzeżbiarza czy stolarza poznasz po dłutach. U papudraka są tępe i wyszczerbione,leżą bez osłon.
    Pozdrawiam M.
    Pilnuj zakładania dekielków i nie idż tą drogą którą zaprezentowałeś.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Ja akurat zakładam, ale znam wielu światowej klasy reporterów, którzy dekielki wyrzucają do kosza w dniu zakupu obiektywu, aby ich to nie korciło :-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

W tym wypadku Goomis nawiązuje do naszej rozmowy w której mówiłem o tym jak oznakowany jest dekielek z tyłu obiektywu.
    w elkach.Chodzi o cechy ustalające jego początkową pozycję[Takie dwie kropki na obwodzie które należy synchronizować z czerwoną kropą na szkle]
    Michał ma z tego ha,ha bo jako profi itd.
    Ja oczywiście tylko wtedy na to patrzę jak mam czas i pamiętam,ale staram się to robić.Drobiny krojone bagnetem chętnie naelektryzowane chętnie pędzą do matrycy.
    Warto też IMHO od czasu do czasu dmuchnąć gruszką w dekielek i bagnet szkła.

....... ale znam wielu światowej klasy reporterów
    Niegdys nowobogaccy przypalali cygara studolarówką.Niestety sukces [pierwsze większe pieniądze] nie chroni przed głupotą ,a wręcz ją prowokuje.

Ale to juz dalekie od 5d II dosyć. Sorry za OT.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

W tym wypadku Goomis nawiązuje do naszej rozmowy w której mówiłem o tym jak oznakowany jest dekielek z tyłu obiektywu.
    w elkach.Chodzi o cechy ustalające jego początkową pozycję[Takie dwie kropki na obwodzie które należy synchronizować z czerwoną kropą na szkle]
    Michał ma z tego ha,ha bo jako profi itd.
    Ja oczywiście tylko wtedy na to patrzę jak mam czas i pamiętam,ale staram się to robić.Drobiny krojone bagnetem chętnie naelektryzowane chętnie pędzą do matrycy.
    Możesz rozwinąć temat tych kroepek, bo szczerze mówiąc nie mam najmniejszego pojęcia o czym mówisz? ;-)

Niegdys nowobogaccy przypalali cygara studolarówką.Niestety sukces [pierwsze większe pieniądze] nie chroni przed głupotą ,a wręcz ją prowokuje.
    Ale ta ich praktyka jest bardzo...praktyczna Zasada taka - wyrzucić dekielek, ale ZAWSZE mieć filtr chroniący. A właściwie wiele filtrów. Jak się filtr zarysuje/cokolwiek to wyrzucić i założyć kolejny. A dzięki temu, zawsze aparat jest gotowy do zdjęcia.

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jak oznakowany jest dekielek z tyłu obiektywu.
    hmmm, to mnie oszukali na dekielkach - nie ma kropek!

A filtr w body działa raz lepiej, raz gorzej - ale moim zdaniem lepiej mieć niż nie mieć
    Fiu fiu

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Jak byś się zastanawiał to byś może zauważył że przy braku obiektywu paproszek ma szanse wypaść poza aparat tylko w tej pozycji.

Nie ma nic bardziej ważnego dla zawodowca jak dbanie o narzędzia pracy.IMHO.
    Dobrego rzeżbiarza czy stolarza poznasz po dłutach. U papudraka są tępe i wyszczerbione,leżą bez osłon.
    Pozdrawiam M.
    Troszkę się nie zrozumieliśmy
    Mówiłem tylko o pozycji aparatu przy działaniu włączonego sensor cleaning.
    Czyszcząc ręcznie ZAWSZE! aparat bagnetem w dół (czy to na statywie czy to trzymany w ręku)
    Nie powiedziałem również, że nie dbam o sprzęt Nie dbam o każdą pierdółkę z nią związaną jak np. czy przy funkcji sensor cleaning trzymać aparat pionowo czy poziomo albo czy zakładać dekielek kropką do kropki
    Poza tym obiektywy też staram się zmieniać albo szybko albo bagnetem przynajmniej częściowo pochylonym ku dołowi.
    Zapytaj miclesa jak na niego drę papę jak np. odkręci szkło i położy puszkę bagnetem w górę
    A bagnet i dekielek też czasem przedmucham albo przetrę szmatką do optyki
    Spokojnie Marku nie jestem jeszcze "po ciemnej stronie"
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

ja myślę że ultradźwięki ultradźwiękami ale jak się potrzyma puchę przy włączaniu szkłem do dołu to grawitacja tym ultradźwiękom może jednak pomóc

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Em Es Zobacz posta
    ja myślę że ultradźwięki ultradźwiękami ale jak się potrzyma puchę przy włączaniu szkłem do dołu to grawitacja tym ultradźwiękom może jednak pomóc
    I pomaga, ale Canon zaleca trzymać puszkę w neutralnej pozycji (tzn. mocowaniem statywowym do dołu, oś obiektywu poziomo) podczas selfcleaning sensora. U dołu filtra LP znajduje się lepka substancja, która łapie strząśnięte paprochy tak by już nie wracały na filtr sensora (np. po obróceniu obiektywem do góry).

Filmik: http://www.youtube.com/watch?v=x939m5bGhFM

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Spokojnie Marku nie jestem jeszcze "po ciemnej stronie"
    Toż wiem :smile: .

Pozdrawiam M.

Strona 375 z 410 PierwszyPierwszy ... 275325365373374375376377385 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów