Pokaż wyniki od 3 611 do 3 620 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Ten sam probelm

Witajcie,

@ tomdz

Mam dokładnie ten sam problem i męczę o to serwis. Do tej pory działałem na Nikonie D300, teraz mam 5d2 i spory zapas optyki Cóż, tyle tytułem niby miłego wstępu wstępu.

U mnie widziałem większość zdjęć niedoświetlonych więc sprawdzałem jak się da o co chodzi. Kupiłem koniec końców kartę 18% i cóż...co bym nie zrobił mój histogram nie jest na środku tylko ok. 2/3 w na lewo od środka. -Biorę Nikona-histogram w samym środku. Brałem pod uwagę wszystko-winietę, więc robiłem na przymkniętych przesłonach, włączając lub wyłączając korektę winiety, wszelkie inne ustawienie dotyczące świateł są wyłączone
    -Biore Sekonica i mierzę...to co w Nikonie. 1/13 5.6 ISO 400. W canonie muszę dodać +2/3 EV żeby osiągnąć takie parametry a co z tym związane ekspozycją i peak'iem histogramu idealnie na środku. Co to ma być się zastanawiam?

@reszta

Czy wasze histogramy są na 18% karcie wycentrowane na histogramie. Muszę wiedzieć co mam dalej robić z tą sprawą? Z drugiej jednak strony nie chcę mi się wierzyć że "canon tak ma" przecież światłomierz musi być skalibrowany prawidłowo bez względu na markę aparatu itp. To chyba standard.

A to, że ekspozycja i histogram wyglądają tak samo bez względu na tryb pomiaru dla jednolitej ściany to chyba oczywiste!

Fajnie jakby ktoś przetestował swój egzemplarz i dał jakieś informacje.

@ czornyj

Canon 5d2 jest skalibrowany do 18% czego ślad pojawia się w instrukcji w części "priorytet jasnych partii obrazu", instrukcja odwołuję się tam do kwestii gdzie standardowo aparat jest skalibrowany do takiej wartości.
    Ostatnio edytowane przez zaix ; 22-09-2011 o 17:41

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów