Pytam bo wywalam za każdym razem około 30% zdjęć do kosza przez AF. ;/
Liczy się pomysł.
Robił ktoś z Was może taki test: pomiar na spot, EC na 0 i zdjęcie jednolitej, równo oświetlonej powierzchni? Jak wygląda histogram? U mnie mieści się w całości w drugim przedziale, czyli niedoświetlenie sięga 1EV!
Mam matówkę Eg-S, bo to może mieć znaczenie. Oczywiście analogiczna ustawiona jest w C.Fn. Co ciekawe, zmiana ustawienia np. na Eg-A poprawia sytuację (jakieś +2/3 EV dochodzi).
Szkła na których testowałem to 35 1.4 oraz 85 1.8. Pełne dziury. Mocne domknięcie poprawia histogram, ale to jest akurat logiczne, bo pomiar robiony jest na pełnym otworze (z winietą której nie ma na końcowym zdjęciu).
Nie szukałbym dziury w całym, ale ostatnio robiłem więcej na pomiarze centralnie ważonym i zauważyłem, że muszę ekstremalnie podbijać, żeby mieć normalne naświetlenie. No i zacząłem szukać przyczyny...
Body, stałki, zoomik
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
No to kichaA masz wyłączone peripheral illumination correction w pierwszym menu? Na rawa to nie ma wpływu, ale na jpegowy podgląd i histogram już tak.
Body, stałki, zoomik
A ta ściana/powierzchnia to biała była? Albo przynajmniej w jasnym kolorze?
Tak, jasno żółta, choć w sumie dla pomiaru nie powinno mieć to i tak znaczenia.
Body, stałki, zoomik
Otóż ma :-) Zapoznaj się w jaki sposób realizowany jest pomiar światła w lustrzankach, to będziesz miał wyjaśnienie dlaczego w takiej sytuacji potrzebujesz zrobić korektę EV na plus.
No jak ma? Czy żółte czy granatowe przy EC na 0 powinno naświetlić na middle gray i tyle.
Body, stałki, zoomik