Strona 344 z 410 PierwszyPierwszy ... 244294334342343344345346354394 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 431 do 3 440 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gary Zobacz posta
    tyle ze tracisz 1ev z odzyskania swiatel
    To jest oczywiste. Coś za coś.

Rozumiem, że po wyciągnięciu 4EV z cieni odzyskujecie highlighty też na 4 EV

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    Hmmm, chyba nie do końca rozumiem. W trybie M jednym kółkiem ustawia się Tv a drugim Av, ewentualnie po zmianie CF ustawia się jednym kółkiem obydwa parametry, z tą różnicą, że jeden się ustawia po wciśnięciu przycisku wyboru punktu.
    Czy można w 5DMKII cos takiego ustawić?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

No wiesz, jak to się mówi - jedna jaskółka wiosny nie czyni (bo niewiadomo spośród ilu fotek to jedno zostało wybrane). A w szczególności przy 17mm i f/4 - GO jest ogromna, czyli AF nie ma tu specjalnie nic do roboty. Ale ISO 12800 naprawdę niezłe.

Ja ostatnio poczyniłem małą sesję zdjęciową bardzo ruchliwej, trochę ponad 2 letniej dziewczynki. Na 220 zdjęć aż 47 było nieostrych. Daje to około 80% celnych fotek. Fotki robione były w domu z lampą bez wspomagania, przy marnym oświetleniu (światło żarowe) głównie w trybie serwo - korzystałem często z bocznych punktów AF. Tak około 20 nietrafionych fotek to mój błąd, około 10 to błąd śledzenia obiektu w trybie serwo na bocznych punktach. Reszta (17 sztuk) to pomyłka AF 5D MK II. Ze wszystkich fotek wybrałem 120 zdjęć do odbitek, reszta 100 - 47 = 53, to niepotrzebne duble, które strzelałem z przyzwyczajenia do mojego niecelnego egzemplarza 40d. Dla mnie wynik jest jak najbardziej akceptowalny, choć jedno zdjęcie z tych niecelnych żałuję, że nie było trafione - ale cóż nie ma rzeczy idealnych.

Sorry, że tak odświeżam post ale na czym polega Twój błąd?

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Czy można w 5DMKII cos takiego ustawić?
    Tak CF III.3 na 2 to uzyskasz taki efekt jak opisany.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta
    Sorry, że tak odświeżam post ale na czym polega Twój błąd?
    Czasem mi się zdarza nie trafić punktem AF w dynamicznie poruszający się obiekt.
    Ostatnio edytowane przez kmleon ; 15-05-2011 o 06:51 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony
    Miasto

Domyślnie

Tak CF III.3 na 2 to uzyskasz taki efekt jak opisany.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dzięki w sumie to jest bardziej poręczne niż kręcenie wielgachnym kółkiem.

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Jest opinia, że do repo się praktycznie nie nadaje, a jak widać czasami nawet w takich sytuacjach go używają (gość po prawej)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

A dlaczego się niby nie nadaje? Część osób przesadza z tym AF w 5D II.. Było mi dane robić już 2 manifestacje tym aparatem i nie widzę jakiejś wielkiej różnicy w stosunku do 7D, może tylko w kwestii bocznych punktów, które z powodzeniem w 7D używam, a w 5D raczej bym się nie odważył.

Jakość obrazu z 5D niszczy siódemkę i nawet jak obiektyw lekko nie trafi to spokojnie można to wyostrzyć, czego nie można już powiedzieć o 7D, gdzie trafienie musi być idealne, bo w przeciwnym wypadku jest to bardzo widoczne.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Bywalec Awatar lukaszr
    Miasto
    PL

Domyślnie

Dlatego napisałem, że "jest opinia". Generalnie jednak faktem jest, że 5DII ma raczej nie do końca udany AF i jakby porównać ilość trafnie wykonanych fotek w sytuacjach, gdzie są np. słabe warunki oświetleniowe oraz szybka akcja to jednak byłoby to na korzyść 7D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszr Zobacz posta
    Jest opinia, że do repo się praktycznie nie nadaje, a jak widać czasami nawet w takich sytuacjach go używają (gość po prawej)
    Chciałem tylko złośliwie zauważyć, że gość po prawej nie robi zdjęć. Chyba walczy z aparatem ;-)
    Canon EOS 6D | C 24-105 f/4 L | C 70-200 f/4 IS L | C 1.4x | C 50 f/1.4 | C 85/1.8 | C 35/2.0 | 580EX

Domyślnie nie walczy...

Cytat Zamieszczone przez algha Zobacz posta
    Chciałem tylko złośliwie zauważyć, że gość po prawej nie robi zdjęć. Chyba walczy z aparatem ;-)
    a ja myślę, że nie walczy, tylko podziwia to co zrobił dotychczas.
    Dodatkowo nie wiadomo jakie ma body - widać tylko pasek z napisem, co pozwala się domyślać jakie body, ale pewności nie ma.
    Lubie Canon-a, lubię Nikon-a, fajny jest Lightroom i CaptureOne
    Flickr Facebook

Strona 344 z 410 PierwszyPierwszy ... 244294334342343344345346354394 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów