Strona 342 z 410 PierwszyPierwszy ... 242292332340341342343344352392 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 411 do 3 420 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie

Nie widzisz szumu, który ma strukturę regularnej siatki z pionowych i poziomych linii, gdzieniegdzie widocznych bardziej, nawet po zmniejszeniu obrazka do netu?
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ej dobra, ale czy te 2/3EV zmieniłoby drastycznie sytuację dziejącą się w cieniach? A co by było jakby był jeszcze trochę większy cień? Banding jest, i mi się zdarzyło nawet ze 3 razy zauważyć to na fotach studyjnych, gdzie użyłem max 10 fillight, a po prostu ściągnąłem blacksy w dół z 5 do 1-2. Niestety. Ale tak czy siak, to mały odsetek zdjęć, które są tym popsute, więc się nie przejmuję, tylko czekam na 5d3.

Domyślnie

Daj już spokój z tymi 2/3 EV. Kolega się po prostu nie postarał i te cienie wyciągnął tylko odrobinę, tak że w zasadzie ciągle pozostały czarne z jakimś majaczącym w ciemności, ledwie widocznym krzaczkiem.

arra, wrzuć rawa, to Ci pokażę banding
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta

Crop z lewego dolnego rogu. Jedyne, co zrobiłem, to fill light na 100.
    Hej, no widzę jakby lekki wzorek na Twoim przykładzie, ale na Boga, czy to ma jakiekolwiek znaczenie? To zaszumione paskudztwo i tak się do niczego nie nadaje (zresztą podobnie jak mój wycinek), nic sobą nie reprezentuje (moja żona na tym cropie widzi małpę na drzewie ) i w niczym nie pomaga wykonywanie fill light tego typu fragmentów. To co trzeba zrobić to po fill light, istotnych (czytaj poprawnie naświetlonych partii obrazu) wykonać odcięcie tego co informacji nie zawiera. To co może boleć to fakt, że nie wyciągniemy czarodziejsko z matrycy 5D czegoś czego nie ma, albo to że szumi w cieniach, ale żeby jęczeć na bandingiem, który wychodzi przy 1% zdjęć i to jeszcze w miejscach, które i tak w większości przypadków sobą nic nie reprezentują?

PS. Też mam ten wzorek po wyciągnięciu cieni na fotkach z ostrym słońcem, i wiesz co... podoba mi się

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Hej, no widzę jakby lekki wzorek na Twoim przykładzie, ale na Boga, czy to ma jakiekolwiek znaczenie?
    Według Dan Margulisa jedną z najważniejszych funkcji ostatnich (nie pamiętam dokładnie którego) PS'ów jest shadows/highlights...

Czyli co wyrzekamy się raw, obrobki na kompie, bo... Canon nowości dawkuje po kropelce i od kilku łaaadnych nie potrafi tego usunąć?
    Nikt tu nie chce robić cudów, dyskredytować sensora, po prostu inne sensory tu (cienie/banding) są lepsze, przyjdzie czas i na Dalmierza. Spoko.
    the silence is deafening

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Jedyne, co zrobiłem, to fill light na 100.
    Rozwalił mnie ten tekst
    Ile to jest EV ten fill light na 100?

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co Wy wiecie o bandingu i masakrze w cieniach?
    Ponad dwa lata pracowałem E-3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Rozwalił mnie ten tekst
    Ile to jest EV ten fill light na 100?
    Trudno powiedzieć. Może ze 4 EV w najgłębszych cieniach.

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    Co Wy wiecie o bandingu i masakrze w cieniach?
    Ponad dwa lata pracowałem E-3
    Mam takie same doświadczenia, dlatego ten banding, który jest w 5DII, to dla mnie pikuś w większości przypadków. Ale mimo to chciałoby się mieć jeszcze lepiej, skoro konkurencja potrafi...

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trudno powiedzieć. Może ze 4 EV w najgłębszych cieniach.

Mam takie same doświadczenia, dlatego ten banding, który jest w 5DII, to dla mnie pikuś w większości przypadków. Ale mimo to chciałoby się mieć jeszcze lepiej, skoro konkurencja potrafi...
    Tego etapu jeszcze nie osiągnąłem. Póki co jestem zadowolony i bezstresowy. Jak do tej pory nie trafiłem na scenę, która by wymagała wyciągania z cieni do tego stopnia, żeby ten... banding... został wyraźnie pokazany.
    Pewnie, skoro konkurencja ma lepiej to też by się chciało, ale czy na pewno zawsze jest sens za tym gonić?

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

W czasach cropa chyba każdy bardziej starał się doświetlić zdjęcie we wszystkich obszarach bo nie było mowy o takim wyciąganiu światła z cieni jak teraz daje np 5d2,a tutaj jeszcze narzekają niektórzy.Jedyny banding jaki zobserwowałem u siebie,miał miejsce może kilka razy i to na obszarze za głównym przedmiotem na którym skupiałem ostrość i pomiar światła , zawsze był on jednolity i do takiego stopnia nie kontrastowy,że nie było na czym ostrości złapać.Np osoba na tle żółtej ściany oświetlona światłem żarowym,zastanym.

Strona 342 z 410 PierwszyPierwszy ... 242292332340341342343344352392 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów