Strona 338 z 410 PierwszyPierwszy ... 238288328336337338339340348388 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 371 do 3 380 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Domyślnie

Mi się to nie zdarzyło, ale inna rzecz mi przeszkadza. W kilka sekund po zdjęciu palca ze spustu migawki wyłącza się światłomierz (dzieje się to zbyt szybko moim zdaniem) i nie da się wówczas zmienić punktu AF czy wprowadzić kompensację ekspozycji. Trzeba wzbudzić światłomierz przez ponowne ruszenie spustu migawki.

W ogóle Canon takich głupich ograniczeń ma więcej. Te, które najbardziej mnie denerwuje, to brak możliwości wyłączenia blokady ekspozycji poprzez ponowne wciśnięcie przycisku "*" - jak już zablokujesz, to odblokować możesz jedynie przez wciśnięcie jakiegoś innego przycisku, służącego do zupełnie innych ustawień (przy okazji wchodząc w te ustawienia za każdym razem). Logika nakazywałyby włączanie i wyłączanie blokady tym samym przyciskiem, ale to byłoby chyba zbyt "user friendly". A najlepsze jest to, że po kilku sekundach blokada ekspozycji sama się zwalnia, jeśli pozwolimy światłomierzowi na wyłączenie się. Idiotyzm w czystej postaci...

O, albo na przykład brak zapętlenia wartości iso. Chcesz przejść z jednej skrajnej wartości na drugą, to musisz machać kółkiem przez cały zakres iso, zamiast przekręcić o jedną wartość w przeciwnym kierunku.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Domyślnie

Akurat z tym ISO to ma swoje plusy i minusy. Przynajmniej jak machniesz pokrętłem na bezmyślnie w jedną stronę to wiesz, że przez przypadek nie wyjdziesz rejon odwrotny do oczekiwanego .
    google - Dawid Miarka / profil > odwiedź stronę domową :P.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kurcze, jak mam piątkę kilka lat to jeszcze nie myślałem o zmienianiu punktu AF
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    kurcze, jak mam piątkę kilka lat to jeszcze nie myślałem o zmienianiu punktu AF
    Właśnie miałem napisać to samo..
    Trzeci rok z rzędu ten sam punkt ostrości.. Czyli nic się samo nie dzieje
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

to fajnie ale ja majac FF + 50/1.4 i robiac ciasne portrety mam czesto lipe z ostroscia tam gdzie chcialem.
    i to nie chodzi o bledy AF, po prostu te cholerne przekadrowywanie jest w zasadzie loteria w tego typu fotografii.
    o jakie zdjecia mi chodzi o mozna sprawdzic w mojej galerii na CB (thread w dziale fashion/glamour/akt)
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    to fajnie ale ja majac FF + 50/1.4 i robiac ciasne portrety mam czesto lipe z ostroscia tam gdzie chcialem.
    Masz dwa wyjścia:
    - przestań się bujać i wiercić przy przekadrowywaniu,
    - jak nie umiesz, to wal środkiem i kadruj w PS.

Zawsze też możesz zmienić na nikona i narzekać sobie na inne przypadłości.
    Jarek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

mam tez trzecie wyjscie - kupic 1Ds hehe
    ale pozostane w C i zaczne cwiczyc zupelnie nowa technike fotograficzna wymuszona posrednio przez firme Canon po premierze 5D z jej ukladem bocznych punktow AF.
    a technika ktora mam na mysli to odpowiednie, precyzyjne i swiadome kontrolowanie ciala przy przekadrowywaniu... czyli

CANON 5D PHOTO TAI CHI

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

mam tez trzecie wyjscie - kupic 1Ds hehe
    ale pozostane w C i zaczne cwiczyc zupelnie nowa technike fotograficzna wymuszona posrednio przez firme Canon po premierze 5D z jej ukladem bocznych punktow AF.
    a technika ktora mam na mysli to odpowiednie, precyzyjne i swiadome kontrolowanie ciala przy przekadrowywaniu... czyli

CANON 5D PHOTO TAI CHI
    Wiesz.. ja bym to nazwał świadomym fotografowaniem, ale ja zwykle unikam wielkich słów.
    Skoro ja daję rade przekadrowywać 1.2 z praktycznie bezstratną skutecznością, to 1.4 też się da.. Tylko sprawdź najpierw, czy tam gdzie chcesz mieć ostro, to ten obiektyw w ogóle ma techniczną możliwość być ostry..
    Jarek

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Wiesz.. ja bym to nazwał świadomym fotografowaniem, ale ja zwykle unikam wielkich słów.
    znaczy jak, chcesz tym samym powiedziec ze ja fotografuje nieswiadomie?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

znaczy jak, chcesz tym samym powiedziec ze ja fotografuje nieswiadomie?
    A skąd ja mogę wiedzieć, w jakim stanie świadomości chodzisz na sesje?
    Zmierzałem do tego, że nie ważne jak głupia nazwa, byle by się udawało.
    Jarek

Strona 338 z 410 PierwszyPierwszy ... 238288328336337338339340348388 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów