Strona 335 z 366 PierwszyPierwszy ... 235285325333334335336337345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 341 do 3 350 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli wierzyć tej tabeli http://the-digital-picture.com/Revie...ra-Review.aspx, to dyfrakcję na 5D Mark II zaczyna być widać dopiero od nieco ponad f/10, czyli praktycznie poza zakresem, o którym wspomina Matt_K-K. Do tego zauważa, że może chodzić raczej o niewłaściwe ustawienie płaszczyzny ostrości niż o wpływ innych czynników (takich jak dyfrakcja).

Początki nałogu

Domyślnie

Sprawdzę sobie to wszystko w jakichś bardziej "sterylnych" warunkach. Raczej nie jest to focus shift, a nawet jeśli - głębia ostrości pewnie by to "przykryła". Dyfrakcja raczej też nie - przy ok f/8 na tej matrycy byłoby to lekko "za wcześnie".

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Odnośnie 50/1,8. Obiektyw ten na 10D trafiał gdzie trzeba. Na 50D nie trafiał więc w ruch poszła mikroregulacja ale jak trafiał z bliska to z daleka już nie i na odwrót. Do tego doszła nieostrość od pełnego otworu do f2,8. W między czasie pojawił się 5D gdzie mikroregulacji jak wiadomo nie ma i sytuacja wróciła do normy czyli 50/1,8 trafiał gdzie trzeba a przy okazji zrobił się ostry od pełnego otworu (jak na 10D). 50D poszedł na sprzedaż i zastąpił go 1DII gdzie jak również powszechnie wiadomo mikroregulacji nie ma ale i w tym przypadku 50/1,8 trafia gdzie trzeba. Twórcy teorii spiskowych mają pole do popisu, czyżby Canon nie potrafił zrobić dobrego AF w puszkach typu 50D czy 5DII i dlatego dał mikroregulację, którą zabrał wraz z pojawieniem się 60D? Ciekawe jak mój 50/1,8 działałby z 60D, muszę u kolegi sprawdzić

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Twórcy teorii spiskowych mają pole do popisu, czyżby Canon nie potrafił zrobić dobrego AF w puszkach typu 50D czy 5DII i dlatego dał mikroregulację, którą zabrał wraz z pojawieniem się 60D? Ciekawe jak mój 50/1,8 działałby z 60D, muszę u kolegi sprawdzić
    Mikroregulacja w 5D2 pojawiła się dlatego że przy większej rozdzielczości lepiej widać błędy pracy AF.
    W 60D mikroregulacji nie ma z dwóch powodów:
    1. 60D to niski i tani model. Oznacza to że ludzie będą kupować do niego tanie obiektywy np. sigmy i tamrony. Jak wiadomo podróbki sprawiają najwięcej kłopotów z AF i tym samym skutecznie zniechęcają do zakupu. Po 'wpadce' z modelem 50D Canon poszedł po rozum do głowy i mikroregulację usunął żeby do podróbek jeszcze bardziej zniechęcić.
    2. MR jest w 7D więc jak ktoś bardzo nie chce spotykać się z serwisem to można mu wcisnąć z tym ficzerem droższy aparat.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 16-12-2011 o 11:30

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Faktycznie, ten 60D to tani jak diabli...

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Faktycznie, ten 60D to tani jak diabli...
    Od 7D tańszy. Jakoś te segmenty muszą się różnić.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Co nie znaczy, że tani. 1D IV też jest tańszy niż 1Ds 3.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pojęcie taniości jest bardzo względne ale to nie jest wątek na ten temat tylko o 5DmkII więc może nie rozwijajmy dalej tego OT .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

u zachodnich sąsiadów też widać , że canon 5d MK II tanieje:
    może jak PLNy się umocnią to w Polsce też doczekamy się spadku ceny......
    Ostatnio edytowane przez pawko ; 16-12-2011 o 15:07

Domyślnie

a był moment, że można było kupić poniżej 1400 eurasów
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Strona 335 z 366 PierwszyPierwszy ... 235285325333334335336337345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów