Strona 331 z 410 PierwszyPierwszy ... 231281321329330331332333341381 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 301 do 3 310 z 4099

Wątek: Canon EOS 5D Mark II

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

oj w kolorze lepiej nie
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

BeatX, tu nie chodzi o to, że mało, bo wyciągnąć można całkiem sporo. Chodzi o to, że w obozie, gdzie wszystko jest piękniejsze matryca aps-c daje znacznie lepszy rezultat przy wyciąganiu z cienia. Więc sam fakt, że 5D2 ma FF jeszcze nie jest wyznacznikiem jego niesamowitości w każdym aspekcie.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no wlasnie tak troche abstrahujac od tematu zastanawiam sie czemu wogole sa w systemie canona jeszcze jacys userzy :] przeciez w N i lepsze matryce, i trwalsze puszki i lepszy AF szkielka tez calkiem zacne (maja 14-24/2.8 24/1.4 35/1.4)
    czyli teoretycznie w zoltym obozie wieczna fiesta i dobrobyt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    i trwalsze puszki
    A tam panie, gumy trzeba kleić!
    A tak serio zawsze się znajdą powody do narzekania w każdym systemie.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    zobacz:
    Ok, rzeczywiście dobry przykład.

Znowu wraca jednak pytanie, które zadawane jest tu z częstotliwością raz dziennie, odkąd pamietam: "Kto ogląda zdjęcia w 100%?". Z tego ujęcia podejrzewam zrobisz maksymalnie odbitkę 20x30 cm. Tego bandingu na niej nie będzie. Zjawisko mogłoby być istotne w sytuacji, kiedy mamy problem nie tylko ze światłem, ale i z kadrowaniem. I żeby cokolwiek ze zdjęcia zostało, robimy crop 100%, 800 px po dłuższym boku. Tutaj faktycznie może być masakra.
    Nie jestem jednak przekonany, czy my tutaj obecni poszukujemy bardziej sprzętu, który radzi sobie z naszymi ułomnościami, czy raczej sposobu, byśmy sobie radzili z ułomnościami świata rzeczywistego Ale moge się mylić
    Nie mniej, zakłądając, że sprzęt mamy opanowany i światło również nas niewiele zaskakuje, rozpatrywanie problemu bandingu ma sens dopiero przy wysokich ISO. A zdjęcia przy ISO6400 z 5DII nadal się nadają do bardzo ładnej odbitki 20x30, bez potrzeby magicznych zabiegów w PS. I na tym polu, porównując konstrukcje z podobnego okresu, zbyt wielu godnych konkurentów w innych systemach nie ma.
    Jeśli są i deklasują ten aparat na ostatnie miejsce, z godnością przyjmę gorzką prawdę rzeczywistych argumentów.

P.S. BeatX, moja wypowiedź nie tyle tyczy się "Ciebie", co łatwiej mi się pisze ogólne kwestie, personalizując je
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Tak sobie czytam ten wątek i czytam... Mam wrażenie, że porównujecie aparaty z różnych epok fotografii cyfrowej i dziwicie się, że nowe Nikony są lepsze od starego Canona, ale ja tam cienki jestem w historii DSLR-ów...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    "Kto ogląda zdjęcia w 100%?"
    o wlasnie, to jest meritum sprawy
    mam monitor 21" wiec rozmiarowo odpowiada odbitce ~ 20x30 cm i przy takim rozmiarze zdjecia ogladanego na pelnym ekranie nie widac:
    - mydla dla f1.4 dla obiektywu 50/1.4
    - sredniej ostrosci dla obiektywu 17-40
    - abberacji chromatycznej
    - szumow iso3200 forsowanego o 1EV
    - bandingu i w zasadzie wszystkiego, czego z przerazeniem mozna sie dopatrzec w powiekszeniu 100%
    jedyne co widac to piekne zdjecie jakie daje 5D
    mlodym oddaje w albumie odbitki w rozmiarze 15x23 wiec jeszcze ciezej dopatrzec sie jakichkolwiek wad.
    modelki ktorym robie zdjecia z tego co mi wiadomo to rowniez nie wywoluja odbitek wiekszych niz 15x23 (a i to zadko, bo jak potrzebuja do agencji jakiejs) i w wiekszosci ogladaja zdjecia ktore im zrobilem na monitorze.
    a zadko ktora modelka ma monitor lepszy niz samsung 19" za 300 pln w promocji carrefour'a razem z parowkami
    ja na banding w 5DmkII nie narzekam - wrecz przeciwnie, styka mi w zupelnosci.
    wlasciwie to nie narzekam na nic ze sprzetu ktory mam obecnie i ktory bede miec w najblizszym czasie.
    pozwala mi sie realizowac w 100% komercyjnie i hobbystycznie i jeszcze dlugo dlugo nie bedzie mnie w niczym ograniczac (chyba dopiero z momentem kiedy ustandaryzuje sie technologia rejestracji i ogladania zdjec 3D)
    jedyne na co narzekam to na disco-polo ktore chcac nie chcac musze sluchac podczas wesela

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Tak sobie czytam ten wątek i czytam... Mam wrażenie, że porównujecie aparaty z różnych epok fotografii cyfrowej i dziwicie się, że nowe Nikony są lepsze od starego Canona, ale ja tam cienki jestem w historii DSLR-ów...
    Nie to nie tak, ze względu na funkcje video no i na sam fakt, że na puszce pisze Canon, firma - imho - puszcza na rynek egzemplarze, które Za Wodą określa się mianem lemon bo i tak się sprzeda* - ot cała tajemnica dlaczego jedni oddali by życie na forach, za swoją (sprawną Piątkę) a innych trafia szlag, że nie tylko jedyny serwis w kraju robi z nich idiotów, ale także centrala z siedzibą w Eurokołhozie.

* - wymyśliłem nowe hasło: Canon, yes we'll sell
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    jedni oddali by życie na forach, za swoją (sprawną Piątkę) a innych trafia szlag, że nie tylko jedyny serwis w kraju robi z nich idiotów, ale także centrala z siedzibą w Eurokołhozie.

* - wymyśliłem nowe hasło: Canon, yes we'll sell
    To cecha własciwie wszystkich systemów, nie tylko Canona
    Nikon ma tak samo w "De" swoich klientów (patrz historia z serwisem i pogróżkami w kierunku "nikoniarze.pl"),a Sony (przepraszam, wiem wiem, o Sony nie wolno nic złego pisać) bez mrugnięcia okiem wciska marketingowe kity, w najlepszym stylu, rodem z działu marketingu Apple.

Ja akurat mogę zdjęcia robić każdym aparatem, bez względu na system. Czesto uzywam mojej Nokii do tego, która jest "równie dobra" co 450D, bo ma 12 mln px matrycę, a nawet lepsza, bo ma jako kit stałoogniskowy obiektyw CarlZeiss o jedyniesłusznej ogniskowej 35 mm Ma ona tą znaczącą zaletę w stosunku do mojego 5DII, że nawet z lampą, nie wypycha tak kieszeni w spodniach, a ostrość sama ustawia na twarze znajdujących się kadrze ludzi.

Rozpatrując cechy sprzętu w kategoriach, jak wyżej, można rzeczywiście dojść do wniosków, że wspomniany fulfrejm jest najgorszym z dostępnych na rynku.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua Zobacz posta
    Z trzech kresek tylko 2 juz mam na zielono, a % mam 95 i pozotale dwa oryginały tez maj ju tylko dwie kreski.
    Jak to wyglada u was?
    dokładnie tak samo na 2 oryginałach 2 kreski zielone po ok roku użytkowania , ale zminiejszenia sprawności jakoś nie zauważyłem (chyba)
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Strona 331 z 410 PierwszyPierwszy ... 231281321329330331332333341381 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów