to nie do konca tak
zobacz:
To sa moje zdjecia z ostatniego slubu.
Sytuacja dosyc istotna do uchwycenia - panna mloda wychodzi z samochodu i idzie do kosciola.
Pech chcial, ze zaparkowali w cieniu, przy czym swiecilo w pelni slonce
Wszystko to trwalo moze z 10 sekund wiec za bardzo nie bylo czasu na obejscie samochodu dookola i sprawdzenie z ktorej strony bedzie najlepsza ekspozycja w tak niesprzyjajacych warunkach.
Tutaj jakbys sie nie ustawil to zawsze bedzie zle - i w takich sytuacjach miedzy innymi przydaje sie wyciaganie z cieni.
Oczywiscie ja wyciagnalem chyba z 4EV z cienia, wiec i tak jestem az nazbyt zadowolony z tego co uzyskalem (porownujac do 30D ktorego meczylem 3 lata), no ale wiadomo - jak to na forach internetowych - wszystkim nie dogodzisz i nawet taka swoboda jak wyciaganie o 4EV z cienia przy ISO100 to za malo, bo z D7000 mozna wyciagnac wiecej
PS. oczywiscie znajda sie i tacy, ktorzy powiedza ze moglem doswietlic lampa ale od razu zaznaczam ze lampe blyskowa traktuje jako zlo konieczne i uzywam tylo i wylacznie kiedy nie mozna inaczej. w tym przypadku wiedzialem, ze mam ten luksus ze wyciagne sobie z cienia baaardzo duzo wiec lampe olalem :]