Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 05-05-2011 o 21:29 Powód: Automerged Doublepost
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Mój "kwiecisty wywód" jest zaledwie pytaniem. Poprzeć przykładem można jakieś twierdzenie, a nie pytanie, które nie zawiera tezy. Na tak postawione pytanie można co najwyżej odpowiedzieć, czego jednak nie raczyłeś zrobić. Nic dziwnego - nie chciałbym być w Twojej skórze, gdybyś w dalszym ciągu upierał się przy swoim mylnym stanowisku, znając tę odpowiedź. Ja czułbym się głupio.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po pierwsze: nie powiedziałem, że nie podobają mi się cienie. To, że obiektywnie oceniając możliwości matrycy 5DII stwierdzam, że szum w cieniach nie jest jej mocną stroną, nie oznacza jeszcze, że taki stan rzeczy sprawia mi jakiś szczególny problem. Po prostu konkurencja radzi sobie z tym lepiej.
Po drugie: często dla uzyskania oczekiwanego efektu naświetlam tak, żeby zachować światła. W przypadku sceny o dużej rozpiętości tonalnej cienie pozostają wtedy głęboko niedoświetlone. Nie ma innego sposobu na wyjście z tej sytuacji, jak tylko ciągnąć cienie.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 05-05-2011 o 21:56 Powód: Automerged Doublepost
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Mętnie coś bronisz swoich wypowiedzi i na dodatek wogóle się na koniec wycofałeś
Zadajesz pytania, na które wydaje sie Tobie, że znasz odpowiedź, ale tak nie jesti nie czuję sie głupio, bo nie masz racji.
Pokaż choć jeden przykład, to podyskutujemy konkretnie, bo na gdybanie szkoda czasu.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Ja nie czuję potrzeby bronienia swojego zdania, bo nie jest ono zagrożone. Zadałem Ci pytanie, na które nie chcesz lub nie potrafisz udzielić odpowiedzi, więc o czym mamy dalej gadać? Wskaż mi puszkę FF, która bardziej sieje bandingiem na iso 100, niż 5DII, a w godzinę ściągnę odpowiednie rawy i udowodnię Ci, że wcale nie wypada tak źle na tle Canona. Tylko wymień nazwę tej gorszej, nic prostszego. Potraktuj to jako przysługę dla mnie. Po prostu ułatwisz mi zadanie, bo nie będę musiał szukać rawów ze wszystkich FF i tracić zbyt wiele czasu na wyjaśnianie tego, co większość tutaj i tak już wie.
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
Ja nie dzielę puszek na gorsze i lepsze - każda z nich ma odmienne cechy, takie czy inne. Jak coś jest lepsze w jednym, to za to gorsze w czym innym.
Dlatego używam kilku body w zależności od potrzeb.
Jeżeli uważasz że 5DII jest dia Ciebie najgorszy, to go sobie odpuść i tyle.
Nie należę do tej grupy ludzi, która uważa że FF jest magiczny, ale za to jestem obiektywny.
Uważam, że 5DII jest dla mnie najlepszy. Co nie znaczy, że na tle konkurencji nie ma żadnych wad. Jedną z nich jest właśnie struktura szumu w rozjaśnianych cieniach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeśli odbitki były odpowiednio duże, widać byłoby "gorszości" jednego i drugiego aparatu - na jednym banding, na drugim brak detali w porównaniu do drugiego. A przy wydrukach 20x30 czy zdjęciach na ekranie HD nie ma mowy różnicach.
Ostatnio edytowane przez epicure ; 06-05-2011 o 14:41 Powód: Automerged Doublepost